Μα ποιος είναι αυτός ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης;

0
241

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο διαβάζω και ακούω γι’ αυτόν. Είναι νέος μουσικός που παντρεύει την ηλεκτρονική μουσική με το ηλεκτρικό βιολί και κάνει απίστευτα πράγματα. Έψαξα, τον βρήκα, τα είπαμε, έμαθα πολλά γι’ αυτόν, άκουσα τις μουσικές του, μου χάρισε τα cd του, και σας τον παρουσιάζω. Του έδωσα μάλιστα και την ιδέα να διασκευάσει ένα δημοτικό τραγούδι στο στυλ του. Στο τέλος του άρθρου θα το ακούσετε.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών σε ηλικία 8 ετών, απ’ όπου πήρε δίπλωμα βιολιού με Άριστα Παμψηφεί, Α’ βραβείο και τιμητική διάκριση. Παράλληλα τέλειωσε με Άριστα τις σπουδές του στα μαθήματα της Αρμονίας (Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας), Σολφέζ, Μουσικής Δωματίου, Ιστορίας της Μουσικής, Πιάνου, Prima Vista, Μορφολογίας, Ορχήστρας και Διδασκαλίας στο Ελληνικό Ωδείο.

Έχει τιμηθεί με το Α’ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Ταλέντων (1983) καθώς και στον Γ’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου (1993). Από το 2000, συνεργάζεται ως πρώτο βιολί και σολίστ με τον Σταμάτη Σπανουδάκη, με τον οποίο εμφανίζονται σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Άρχισε να γράφει μουσική από πολύ μικρή ηλικία και να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο και στο βιολί, ενώ τις πρώτες του συνθέσεις τις έγραψε κατά τα χρόνια των σπουδών του. Στα πλαίσια του ενδιαφέροντός του για τη σύνθεση έχει πειραματιστεί σε διάφορα ήδη μουσικής γραφής (rock, ethnic, metal και newage). Ασχολείται με τη σύνθεση μέσα από σύγχρονα μουσικά μέσα (synthesizers ψηφιακά και αναλογικά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.λπ.).

Η δουλειά του πάνω στην ηλεκτρονική μουσική (συμφωνική και ambient) έχει κυκλοφορήσει σε cd μέσω internet Colors of Memory», «Summer Dawn», «Clytaemnestra», «Seven Songs», «Sky Chasing»: MP3 Records – ΗΠΑ). Το 2007 κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο «Memories of a Journey» από την δισκογραφική εταιρεία “Μελωδικό Καράβι”. Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται οκτώ ορχηστρικά κομμάτια όπου κυριαρχεί ο ήχος του ηλεκτρικού βιολιού. Το 2011 από την Oxygen music κυκλοφορεί το «Island of the Dawn». Στο δίσκο κυριαρχούν τα δυνατά ηλεκτρονικά beats και το ηλεκτρικό βιολί. Το 2012 κυκλοφορεί από την Amazon το άλμπουμ «Silence» ένα ορχηστρικό άλμπουμ που χαρακτηριστικό του είναι η New Age μουσική. Επίσης κομμάτια του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορα compilation cds στις ΗΠΑ.

10007295_609597415789731_1986653229_o

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης

Ακούστε την υπέροχη πρόσφατη διασκευή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο δημοτικό μας τραγούδι «Γιάννη μου το μαντήλι σου».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.