Πριν λίγο καιρό σας παρουσίασα την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ του Μιχάλη Δέλτα. Πολύ αγαπημένος μου, έχουμε κάνει πολλές εκπομπές παρέα στο ραδιόφωνο και έχω παίξει αμέτρητες φορές τα κομμάτια του. Ενθουσιάστηκα με τις καινούργιες του μουσικές και ήθελα να τα πούμε. Κάναμε μια υπέροχη συζήτηση.
10 + 1 ερωτήσεις στον Μιχάλη Δέλτα
- Γεια σου Μιχάλη μου, που σε πετυχαίνω;
Νίκο μου γεια σου! Με πετυχαίνεις σε περίοδο δημιουργικότητας. Μόλις χθες τελείωσε το γύρισμα ενός video clip για ένα αγαπημένο μου κομμάτι από τον καινούργιο μου δίσκο, το οποίο δε θα αποκαλύψω ακόμα. Τέλος του μήνα θα είναι στον αέρα!
- Μόλις άκουσα, και μάλιστα τρεις φορές συνέχεια, το νέο σου cd, και είμαι ενθουσιασμένος. Κατ’ αρχήν ας αρχίσουμε από τον τίτλο του άλμπουμ.
Πολύ χαίρομαι που το ακούω αυτό. Το “Life Is Now” για μένα σημαίνει, το να είμαι παρών στο εδώ και τώρα, να έχω όσο μπορώ ενσυναίσθηση για τον άλλον, σημαίνει το να μην πορεύομαι ταυτισμένος με το δράμα αλλά με τη χαρά της ζωής, όσο σκληρή κι αν αυτή γίνεται. Μια νέα εμπειρία με τον Εαυτό που εκπορεύεται από την μετατόπιση προς τη Συνειδητότητα. Σαφώς όλο αυτό δεν είναι μια συνταγή, ούτε πανάκεια, άλλες φορές τα καταφέρνω κι άλλες όχι. Με γνωρίζεις πολλά χρόνια, ποτέ δε μου άρεσε ο όχλος και ο θόρυβος της προβολής. Από τότε μέχρι και σήμερα τα θεμέλια παραμένουν τα ίδια, οι ανακαινίσεις ωστόσο πολλές.
- Μετά θα σταθώ στο εξαιρετικό εξώφυλλο. Η αίσθηση που μου αφήνει είναι αφαίρεση, απώλεια, παρελθόν και μέλλον. Έγινε με τις υποδείξεις σου, ή άφησες τον γραφίστα ελεύθερο;
Όταν έγραφα τον δίσκο και για όσο καιρό πηγαινοερχόμουν στο Βερολίνο, έφτιαχνα παράλληλα και ιδέες για το εξώφυλλο.Πάντα μια εικόνα με εμπνέει στο κομμάτι της μουσικής δημιουργίας. Έτσι προέκυψε η φωτογραφία που αποκαλύπτεται στο εσωτερικό του βινυλίου και του CD, του άντρα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κτήρια. Ο Δημήτρης Μπόρσης, γραφίστας της Inner Ear, είχε την ιδέα του να δημιουργήσει αυτό το φοβερό artwork,να ενισχύσει το ηχητικό μυστήριο του album, με τη δική του αισθητική. Προέκυψε μια πολύ καλή και δημιουργική επαφή,όπου ανταλλάσσαμε τις απόψεις μας, αν κι εγώ στην αρχή είχα ενστάσεις οι οποίες ποτέ δε δημιούργησαν πραγματικά κάποιο θέμα. Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος από το τελικό αποτέλεσμα.
Να επιτρέπουμε στα όμορφα που έχουμε μέσα μας, να αναδυθούν στην επιφάνεια της καθημερινότητας ως νέες προϋποθέσεις της ζωής μας.
- Έντεκα κομμάτια, περίεργα και υπέροχα σαν να κάνεις βουτιά μέσα στον ψυχισμό του ακροατή σου….
Ναι θα ήθελα να είναι έτσι όπως το λες. Αυτό ήταν το ζητούμενο μου και μπορώ να σου πω ότι και σαν μουσικός από εδώ και στο εξής με ενδιαφέρει περισσότερο συνειδητά το να γίνομαι μέσω της μουσικής, διάμεσος για την αφύπνιση τη δική μου και των άλλων. Το “Life Is Now” είναι ένα δίσκος που συντονίζεται σε συχνότητες περισσότερο πνευματικές από ότι οι μέχρι τώρα υπόλοιποι δίσκοι μου. Θέλω να λειτουργεί ως μια εσωτερική διαδρομή σύνδεσης με τον εγκαταλελειμμένο μας Εαυτό. Να επιτρέπουμε στα όμορφα που έχουμε επτασφράγιστα μέσα μας από φόβο, να αναδυθούν στην επιφάνεια της καθημερινότητας ως νέες προϋποθέσεις της ζωής μας. Μια εκ βαθέων αλλαγή που θα μπορέσει να αποδώσει την ουσιαστικότερη επικοινωνία, βασισμένη στην αλήθεια μας, όποια κι αν είναι αυτή.
- Αυτό που χαρακτηρίζει την καινούργια σου μουσική είναι κάποιοι καινούργιοι ήχοι, και τι άλλο;
Τα κομμάτια του “Life Is Now” είναι γραμμένα σε τονικότητες οι οποίες αντανακλούν θετικά επάνω στα ενεργειακά μας κέντρα, γνωστά ως Chakras. Όπως άλλωστε συμβαίνει με τόσες άλλες μουσικές, δε μιλάω για κάτι καινούργιο ακριβώς. Με ενδιαφέρει ως μουσικό και αναζητητή η Ολιστική ερμηνεία του ανθρώπου, δηλαδή, η επιστημονική μελέτη που πλαισιώνει ένα μεγάλο φάσμα έρευνας διαφορετικών επιστημών. Της Ψυχολογίας , των Επιστημών και της Πνευματικότητας μαζί, ως ένα αναπόσπαστο Όλον, τον ίδιο τον άνθρωπο.
- Το ηχογράφησες εδώ ή στην Γερμανία;
Τον ηχογράφησα και τον μίξαρα στην Αθήνα, εκτός από κάποιες εξωτερικές ηχογραφήσεις με Dictaphone που έγιναν στο Βερολίνο. Η σύλληψη του album έγινε σε μια βόλτα γύρω από τον ποταμό Spree, εμπλουτίστηκε στο Kreuzberg, Wedding και στον Βοτανικό.
- Στην Γερμανία τι κάνεις;
Πηγαινοέρχομαι χρόνια, μοιάζει να μου ταιριάζει η ροή της καθημερινότητας που είναι περισσότερο ήρεμη από άλλες χώρες της Ευρώπης. Έχω μια επαφή με αυτή την χώρα που αφορά την μουσική. Από το 1997 όταν παρουσίασα το Techno e.p. “The Picture” μέχρι και το 2002 που ηχογράφησα με την Billie Ray Martin σε στούντιο εκεί το e.p. “I’m not Keen”. Με εμπνέει η αρχιτεκτονική του Βερολίνου. Κάνω βόλτες και ακούω ήχους, μελωδίες. Είμαι σίγουρος πως σε προηγούμενη ζωή μου έζησα εκεί.
- Τι σου λένε όταν μαθαίνουν ότι είσαι Έλληνας;
Ο κύκλος μου, που έχει και Γερμανούς, ποτέ δεν εκδήλωσε ρατσισμό ή οτιδήποτε αρνητικό εναντίον μου. Είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το κομμάτι αυτό, καθότι ενοχικοί με το πρόσφατο παρελθόν τους που νομίζω τους επηρεάζει ασυνείδητα μέχρι ενός σημείου. Δε μπορώ να μιλήσω για όλη την Γερμανία, έχω αντιμετωπίσει και άσχημες συμπεριφορές από Γερμανούς αστυνομικούς στο αεροδρόμιο παλιότερα και άλλους ανθρώπους που έρχονταν από συγκεκριμένα κοινωνικά λαϊκά στρώματα. Τώρα θα αλλάξουν πολλά, ιδιαίτερα μετά το χτύπημα στο Παρίσι.
Τώρα που μείναμε αντιμέτωποι με όλους τους φόβους μας ας κάνουμε την επιλογή, δεν έχουμε περιθώριο για κάτι άλλο.
- Υπάρχει κάτι που να σου αρέσει στις μέρες μας και κάτι που να σου την σπάει;
Ναι, υπάρχει. Μου αρέσει που καταρρέει ένα σκληρό προσωπείο πίσω από το οποίο κρυβόμασταν όλοι σε αυτή τη χώρα. Το αναγνωρίζω ως σημείο κάθαρσης και κοινωνικής μετατόπισης στο πολύ βάθος του χρόνου. Τώρα που μείναμε αντιμέτωποι με όλους τους φόβους μας ας κάνουμε την επιλογή, δεν έχουμε περιθώριο για κάτι άλλο. Θα προχωρήσουμε επαναπροσδιορίζοντας τις αξίες μας, θα αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας με κατανόηση και θα πρέπει ως λαός να αποδεσμευτούμε από τον «Φόβο για τους άλλους». Πιστεύω ότι είναι Καρμκό θέμα, να αποτινάξουμε από επάνω μας ότι μας διχάζει, μας εξαγριώνει, ότι δε μας προσφέρει μια όμορφη ποιότητα ζωής. Διαφορετικά θα αφανιστούμε. Όλα όσα τώρα μου τη σπάνε, βουλιάζουν μαζί με όσα προανέφερα.
- Τι θα κάνεις για την προώθηση του νέου σου άλμπουμ; Θα εμφανιστείς κάπου; Θα το παρουσιάσεις live;
Ετοιμάζω ένα live ναι, δουλεύοντας παρέα και με άλλους μουσικούς. Δε θα είναι αμιγώς ηλεκτρονικό το στήσιμο, θα έχει και έγχορδα, πιάνο ντραμς έτσι ώστε να αποδώσει την αίσθηση του δίσκου με μια εικόνα αντιπροσωπευτική.
Και την 11η ερώτηση θέλω να την κάνεις εσύ στον εαυτό σου και να την απαντήσεις βέβαια.
- Τι εννοείς όταν λες Πνευματικότητα ;
Όταν λέω Πνευματικότητα εννοώ : Το να σου λέω κατάματα την αλήθεια μου, να βρίσκω λίγο χώρο ενσυναίσθησης για το πως εσύ νιώθεις, το να μη μου επιτρέπω την αυτο-εγκατάλειψη, το να με ενδιαφέρει εκτός από το σώμα σου και το ενδεχόμενο να αγαπηθούμε, να σιωπώ όταν οι λύκοι με περικυκλώνουν απειλητικά, το να προσεύχομαι εκτός από την πάρτη μου και για τους άλλους, το να παραδίνομαι με εμπιστοσύνη στη σοφία αυτής της Ύψιστης Νοημοσύνης, και να αξιωθώ να γίνω όλα όσα με έπλασε.
Νοέμβριος 17 του 2015
Το Life is now του Μιχάλη Δέλτα κυκλοφορεί από την Inner Ear σε CD και σε βινύλιο.
————————————————
Πατώντας τον σύνδεσμο, θα διαβάσετε και το προηγούμενο άρθρο για τον Μιχάλη Δέλτα.
https://www.nikosonline.gr/?p=27735
Used Links
https://www.facebook.com/pages/Mikael-Delta/145927825440737
https://www.youtube.com/channel/UCBEdU6rWbNMYYiWCgO8aoiQ
https://soundcloud.com/mikaeldelta
http://inner-ear.gr/el/catalogue/artist/mikael-delta/life-is-now/
https://www.youtube.com/watch?v=27gT8-xc-UA
[…] https://www.nikosonline.gr/?p=28859 […]