Το γεγονός αυτής της έκθεσης ξεσήκωσε τους απανταχού φιλότεχνους και αποτέλεσε πρωτοσέλιδη είδηση: Για πρώτη φορά βγήκαν εκτός Ισπανίας τόσα έργα του μέγιστου Francisco Goya, για να ταξιδέψουν στο Λονδίνο, για μια έκθεση που χαρακτηρίστηκε “μεγαλειώδης”.
Γράφει η Μαίρη Σβαρνιά/ Editor Νίκος Μουρατίδης
Ενώ στην Αθήνα σπάνια έχουμε την τύχη να δούμε εκθέσεις μεγάλων ζωγράφων, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου παρουσιάζεται ήδη από τις 7 Οκτωβρίου 2015 και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016, μία μεγάλη έκθεση με τίτλο: Goya: Τhe Portraits, που παρουσιάζει την εξέλιξη του καλλιτέχνη από τα πρώτα του βήματα ως προσωπογράφου, έως και τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όπου αυτοεξόριστος στην Γαλλία και από χρόνια κωφός και καταθλιπτικός, συνεχίζει να δημιουργεί.
Όσο απλός ίσως και εάν ακούγεται ο τίτλος της συγκεκριμένης έκθεσης, πρόκειται στην πραγματικότητα για μία στιγμή-ορόσημο στην πολύχρονη και επιτυχημένη ιστορία της Πινακοθήκης, όσον αφορά στις περιοδικές εκθέσεις. Εβδομήντα από τα καλύτερα έργα, ενός από τους μεγαλύτερους Ισπανούς ζωγράφους, που περιλαμβάνουν ελαιογραφίες, ζωγραφικά σχέδια και μινιατούρες, μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο από το Prado, από διάφορα άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές από όλον τον κόσμο, προκειμένου για πρώτη επίσης φορά, να μελετηθεί, να αναλυθεί και να παρουσιαστεί στο κοινό, o Francisco de Goya ως προσωπογράφος.
Έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων ζωγράφος των Ισπανών βασιλιάδων, Charles III, Charles IV και Ferdinand VII, του ανατέθηκε η πρώτη του μεγάλη παραγγελία για προσωπογραφία στα 37 του. Η παραγγελία αφορούσε στο πορτραίτο του Ισπανού πρωθυπουργού Floridablanca και η φήμη του πορτραίτου ήταν τέτοια, που αποτέλεσε την αφορμή για να αποκτήσει ο ζωγράφος πλήθος παραγγελιοδοτών από την οικονομική αφρόκρεμα της εποχής: την βασιλική οικογένεια, τους αριστοκράτες, τους πολιτικούς, τους στρατιωτικούς, αλλά και τους διανοούμενους, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς του. Οι προσωπογραφίες του αποτελούν κυριολεκτικά μία ψυχολογική ανάλυση των παρουσιαζομένων, σύμφωνα με τον χαρακτήρα, αλλά και τον τρόπο ζωής τους και ο Goya ως τεράστιος καλλιτέχνης, μπορούσε να το επιτύχει αυτό χωρίς δυσκολία, αλλά και διαθέτοντας τόλμη, εάν σκεφτούμε τόσο την εποχή κατά την οποία δημιουργούσε, όσο και το πελατολόγιο του.
Ο Goya ως τεράστιος καλλιτέχνης, μπορούσε να επιτύχει τα πορτραίτα του διαθέτοντας τόλμη και αναπαριστώντας τον εκάστοτε άνθρωπο σύμφωνα με τον χαρακτήρα, αλλά και τον τρόπο ζωής του.
Εντυπωσιακή επίσης είναι και η ιστορία που αφορά στην ερωτική σχέση μεταξύ του ζωγράφου και μίας από τις πιο σημαντικές πελάτισσές του, μιας σχέσης για την οποία δυστυχώς δεν διαθέτουμε αρκετές λεπτομέρειες, καθώς για ευνόητους λόγους είχε κρατηθεί μυστική στην εποχή της. Η Δούκισσα της Alba, γίνεται η πλουσιότερη γυναίκα στην Ισπανία μετά τον γάμο της με τον 15ο Δούκα της Medina-Sidonia. Η νεαρή και εκκεντρική δούκισσα είχε γοητεύσει τόσο τον ζωγράφο όταν τον επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1795 προκειμένου να της κάνει το πορτραίτο.
Η νεαρή και εκκεντρική δούκισσα της Alba, είχε γοητεύσει τον ζωγράφο όταν τον επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1795, που όταν πέθανε ο άντρας της, ο Goya πήγε και έμεινε μαζί της επί 8 μήνες.
Μαίρη Σβαρνιά (Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος)
Η δούκισσα της Alba (δεξιά), λένε ότι ήταν ο μεγάλος έρωτας του Goya
Ουρές σχηματίζονται καθημερινά από φιλότεχνους στην Εθνική πινακοθήκη του Λονδίνου για να θαυμάσουν την έκθεση του μεγάλου Ισπανού.
Διαβάστε τα πάντα για τον Goya πατώντας τον σύνδεσμο
https://www.nikosonline.gr/?p=27397
[…] https://www.nikosonline.gr/?p=27206 […]