Το 2009 στο φεστιβάλ των Καννών προβλήθηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα – και βραβεύτηκε- η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Κυνόδοντας. Φέτος, επέλεξαν την τελευταία ταινία του The Lobster και πρώτη αγγλόφωνη, για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης.
Η προβολή της ταινίας έγινε, και κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα. Ο κόσμος χειροκρότησε και τώρα περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα. Όχι μόνο εμείς οι Έλληνες κινηματογραφόφιλοι, οι θαυμαστές του Γιώργου Λάνθιμου, αλλά όλοι που τον αντιμετωπίζουν σαν μια από τις πιο παράξενες προσωπικότητες του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου.
Σε ένα ακαθόριστο τόπο και χρόνο, όσοι άνθρωποι για κάποιο λόγο μένουν μόνοι καλούνται να κατοικήσουν σε ένα ξενοδοχείο όπου θα πρέπει μέσα σε 45 μέρες να βρουν σύντροφο. Αν δεν τα καταφέρουν θα μεταμορφωθούν σε ζώο. Ένας δειλός άντρας με γυαλάκια και κοιλίτσα που μπαίνει σε αυτή την διαδικασία, επιλέγει να γίνει αστακός επειδή ο αστακός μπορεί να ζήσει παραπάνω από 100 χρόνια.
Κάποια στιγμή αυτός ο δειλός άντρας θα διαφύγει από την οργανωμένη, αυταρχική και καταπιεστική κοινωνία του ξενοδοχείου, αναζητώντας μια μορφή ελευθερίας στο δάσος, δίπλα στους Μοναχικούς. Όμως ούτε και εκεί υπάρχει τελικά ελευθερία. Παντού υπάρχουν κανόνες, είτε εντός, είτε εκτός συστήματος……
68ο Φεστιβάλ Καννών: Μια βουτιά στο μυστηριώδες σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου
Ο «Αστακός», γράφτηκε από τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Ευθύμη Φιλίππου, και κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, τι είναι αυτό που τελικά πραγματεύεται η ταινία. Κάτι που ισχύει με όλες τις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου. Αυτό ακριβώς έπαθαν και οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς που παραδέχθηκαν ότι δεν πολυκατάλαβαν, αλλά ήταν τόσο «περίεργο» το σενάριο, που τους έκανε να δεχτούν να παίξουν. Ανάμεσά τους ο Ιρλανδός Colin Farrell, η Βρετανή Rachel Weisz, ο Αμερικανός John C. Reilly, η Γαλλίδα Léa Seydoux, η ελληνογαλλίδα Ariane Labed, η Αγγελική Παπούλια κ.α.
Μια γοητευτική εμπειρία που αφήνει πίσω της πολλά ερωτήματα είναι η τελευταία ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ.
Κάποιοι είπαν ότι ο Λάνθιμος επηρεάστηκε για την ταινία του από το «Φαρενάιτ 451» του Φρανσουά Τριφό, αλλά όπως είπε αφοπλιστικά ο ίδιος, αυτό που αρχικά του έδωσε την ιδέα ήταν ένα reality show της βρετανικής τηλεόρασης ονόματι «Hotel».
Ο Colin Farrell και η Rachel Weisz στις Κάννες όταν προβλήθηκε η ταινία
Η Léa Seydoux είναι δημοφιλέστατη στους paparazzi
John C. Reilly, Léa Seydoux, Colin Farrell και Rachel Weisz
Ο Γιώργος Λάνθιμος επί το έργο
Η Rachel Weisz πολύ σέξυ! (σας θυμίζω ότι είναι η σύζυγος του James Bond, κοινώς του Daniel Graig)
Film Reportage
Στην ενότητα ΣΙΝΕΜΑ θα βρείτε άρθρα για πολλές ταινίες και αφιερώματα για τον κινηματογράφο
https://www.nikosonline.gr/category/cinema/
———————-
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).
Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/
To καλό με τον Λανθιμο, δεν είναι οι υποψηφιότητες, οι κριτικές και τα δημοσιεύματα αλλά είναι οτι έχει μια σταθερή ανοδική πορεία. Μόνο έτσι χτίζεται μια σταθερή και δημιουργική καριέρα στο χώρος του παγκόσμιου κινηματογράφου και μόνο έτσι αναγνωρίζεται διεθνώς.