Οι ποιητές βλέπουν με τα μάτια των αγγέλων

Αποτέλεσε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων, ιδιότητα με την οποία προσπάθησε να προωθήσει όλη την Beat Generation και την λογοτεχνία της, ενώ το 1986 έγινε επίτιμος καθηγητής φιλολογίας στο Brooklyn College. Καθοριστική για την ζωή και το έργο του ήταν η προβληματική σχέση που είχε με τη μητέρα του.

4
3611

Αποτέλεσε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων, ιδιότητα με την οποία προσπάθησε να προωθήσει όλη την Beat Generation και την λογοτεχνία της, ενώ το 1986 έγινε επίτιμος καθηγητής φιλολογίας στο Brooklyn College. Καθοριστική για την ζωή και το έργο του ήταν η προβληματική σχέση που είχε με τη μητέρα του.

Ο Άλλεν Γκίνσμπεργκ γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1926 στο Νιούαρκ του New Jersey και μεγάλωσε στο Paterson. Ήταν ένας από τους πιο ακραίους και αιχμηρούς Αμερικανούς ποιητές και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Beat Generation, γνωστός κυρίως για τα ποιήματά του Ουρλιαχτό (Howl) και Καντίς (Kaddish).

Allen Ginsberg, Άλεν Γκινσμπεργκ

Ο πατέρας του, Λουίς Γκίνσμπεργκ, ήταν δάσκαλος και ποιητής, φέρνοντας από νωρίς τους δύο γιους του σε επαφή με την λογοτεχνία και την ποίηση. Η μητέρα του, Ναόμι Λεβί Γκίνσμπεργκ ήταν επίσης δασκάλα και παράλληλα μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, γεγονός που συνδυάστηκε με συμμετοχή του ίδιου του Γκίνσμπεργκ σε αρκετές πολιτικές συγκεντρώσεις, από μικρό παιδί. Το 1932 η Ναόμι Γκίνσμπεργκ εμφάνισε για πρώτη φορά στοιχεία νευρικού κλονισμού και τα επόμενα χρόνια η ψυχική της υγεία παρέμεινε ασταθής συνοδευόμενη από μακροχρόνιες παραμονές της σε ψυχιατρικές κλινικές, με κρίσεις επιληψίας και συμπτώματα παράνοιας. Η προβληματική σχέση του Γκίνσμπεργκ με τη μητέρα του, αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στο ποίημα του Καντίς.

Σε ηλικία περίπου έντεκα ετών, ο Γκίνσμπεργκ επέδειξε πρώιμα δείγματα ευαισθητοποίησής του σε πολιτικά ζητήματα, στέλνοντας σχετικές επιστολές του στην εφημερίδα New York Times. Στο γυμνάσιο, ήρθε σε επαφή με το έργο του Walt Witman και μαγεύτηκε. Ο ίδιος αναφέρει την μελέτη του στα ποιήματα του Witman σαν μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές των σχολικών του χρόνων.

william-burroughs.allen-ginsberg.by-hank-oneal

Ο William Burroughs και ο Allen Ginsberg (φωτογραφία Hank O’ Neal)

Το 1943 αποφοίτησε από το γυμνάσιο και άρχισε νομικές σπουδές με υποτροφία στο κολέγιο του πανεπιστημίου Columbia. Εκεί γνώρισε τον Lucien Carr και μέσω αυτού αρκετούς από τους μελλοντικούς συγγραφείς της Beat Generation, όπως τον Jack Kerouac και τον William Burroughs. Η περίοδος αυτή υπήρξε ταραχώδης για τον Γκίνσμπεργκ, περιλαμβάνοντας μια προσωρινή αποβολή του από το πανεπιστήμιο καθώς και πειραματισμούς του με διάφορα ναρκωτικά που συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια. Παράλληλα, πήρε την απόφαση να αφοσιωθεί στην ποίηση. Τον Ιούνιο του 1949, συνελήφθη για συμμετοχή σε κλοπές τις οποίες είχαν διαπράξει φίλοι του. Σαν εναλλακτική επιλογή απέναντι στην φυλάκισή του, οι πρώην καθηγητές του Mark Van Doren και Lionel Trilling, φρόντισαν να εκτίσει την ποινή του στο ψυχιατρικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου, όπου παρέμεινε για συνολικά οκτώ μήνες και στο διάστημα αυτό συνδέθηκε φιλικά με το συγγραφέα Carl Solomon, ο οποίος ακολουθούσε θεραπεία για την κατάθλιψη.

Τον Οκτώβριο του 1955, ο Γκίνσμπεργκ απήγγειλε δημόσια ένα μέρος του ποιήματός του Ουρλιαχτό στην Six Gallery του Σαν Φρανσίσκο ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα οι ποιητές Γκάρι Σνάιντερ και Μάικλ Μακλούρ. Ο εκδότης Λόρενς Φερλινγκέττι, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, προσφέρθηκε άμεσα να δημοσιεύσει το έργο του, στον εκδοτικό του οίκο City Lights. Το Ουρλιαχτό (The Howl) δημοσιεύτηκε τελικά το 1956 με μία εισαγωγή του William Carlos Williams.

Πολύ σύντομα απαγορεύτηκε ως άσεμνο, αλλά έπειτα από μια σειρά δικών επετράπη τελικά να συνεχιστεί η κυκλοφορία του.

Allen Ginsberg, Άλεν Γκινσμπεργκ, The Howl

Allen Ginsberg and Peter Orlovsky, poets, New York, December 30, 1963

(Στην φωτογραφία επάνω) Νέα Υόρκη 30 Δεκεμβρίου 1963. Ο Allen Ginsberg και ο μεγάλος έρωτας της ζωής του Peter Orlovsky. Ήταν εραστές και είχαν σχέση μέχρι τον θάνατο του Ginsberg, το 1997.

Τα επόμενα χρόνια, γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Peter Orlovsky, με τον οποίο συνδέθηκε σε μια σχέση… ζωής. Ο Orlovsky δούλευε σαν μοντέλο σε ζωγράφους και είχε την κρυφή επιθυμία να γίνει ποιητής. Η γνωριμία και η σχέση του με τον Ginsberg έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του. Μαζί ταξίδεψαν στο Μεξικό, στην Ταγγέρη, στην Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Αφρική και στην Ινδία. Η παραμονή τους στην Ινδία είχε διάρκεια περίπου δεκαπέντε μήνες και συνδυάστηκε με μία ευρύτερη πνευματική και θρησκευτική αναζήτηση, που κατέληξε στο να ασπαστούν το βουδισμό. Επέστρεψαν στην Αμερική το 1963, όπου ο Ginsberg συμμετείχε στο Συνέδριο Ποίησης του Βανκούβερ μαζί με αρκετούς ακόμα σύγχρονους πειραματικούς ποιητές.

Στην περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ συμμετείχε ενεργά στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις ενώ σε όλη τη διάρκεια των δεκαετιών του ’70 και ‘80 είχε γενικά έντονη πολιτική δράση, με συμμετοχή σε κινήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, κατά της κατοχής πυρηνικών όπλων ή για την προστασία του περιβάλλοντος.

Allen Ginsberg, Άλεν Γκινσμπεργκ

Το 1993 τιμήθηκε επίσης από τον υπουργό πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λάνγκ με το μετάλλιο Τεχνών και Γραμμάτων Chevalier des Arts et des Lettres. Πέθανε στις 5 Απριλίου του 1997 στην Νέα Υόρκη.

Allen-Ginsberg, Άλεν Γκινσμπεργκ

Ο Allen Ginsberg με την Edie Sedgwick, την μεγάλη μούσα του Andy Warhol

Carl_Solomon_Patti_Smith_Allen_Ginsberg_and_William_S._Burroughs

Ο Carl Solomon, η Patti Smith, ο Allen Ginsberg και ο William S. Burroughs

ginsberg, Allen-Ginsberg, Άλεν Γκινσμπεργκ, Acropolis

Μια σπάνια και κακής ποιότητας φωτογραφία του από την Ακρόπολη στην Αθήνα.

Bob-Dylan-and-Allen-Ginsberg

Με τον Bob Dylan τους συνέδεε μακρόχρονη φιλία

Allen-Ginsberg, Άλεν Γκινσμπεργκ, Bruce Springsteen

Με τον Bruce Springsteen

Allen-Ginsberg, Άλεν Γκινσμπεργκ, Philip Glass

Τα τελευταία χρόνια του άρεσε να φωτογραφίζει. Εδώ με τον Philip Glass.

howl-movie-james-franco-allen-ginsberg

Allen-Ginsberg

Allen-Ginsberg, Άλεν Γκινσμπεργκ

Με τον Leonardo Dicaprio και τον Johnny Depp.

Allen-Ginsberg, Άλεν Γκινσμπεργκ

Και δύο ταινίες που είναι βασισμένες στην ζωή και το έργο του Allen Ginsberg

Howl / Official Trailer (2010)

—————————-

Kill Your Darlings / Official Trailer (2013) – Movie HD

——————————

Άρθρα και για άλλους μεγάλους συγγραφείς

Νίτσε: Ο πιο αμφιλεγόμενος φιλόσοφος https://bit.ly/3abmerQ

Ερρίκος Ίψεν: Ψυχογράφησε τις γυναίκες https://bit.ly/2JdO7W5

Knut Hamsun: Έγινε φιλο-Nazi, έκαψαν τα βιβλία του… https://bit.ly/3dkfw4y

Ernest Hemingway: The Legend https://bit.ly/3bszCYX

Maya Angelou: Γκαρσόνα, πόρνη, συγγραφέας https://bit.ly/38rUw9d

Jack Kerouac: Ποδοσφαιριστής, λαντζέρης και μεγάλος συγγραφέας https://bit.ly/2SJ4BYP

Emily Dickinson: Αναγνώριση μετά θάνατον https://bit.ly/2SopOs7

Sylvia Plath: Διπολική με τάσεις αυτοκτονίας https://bit.ly/2w9zldM

Patricia Highsmith: Μια λεσβία μισογύνης https://bit.ly/37nW2Yz

J.D Salinger: Έχει γράψει ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία όλων των εποχών https://bit.ly/2HpAuk2

Virginia Woolf: Ερωτικά κακοποιημένη από τα αδέλφια της https://bit.ly/2OW8d8S

Edgar Allan Poe: Τρόμος, φαντασία και ρομαντισμός https://bit.ly/3bBfRiD

Simone de Beauvoir: Η «νυμφομανής λεσβία» https://bit.ly/2SMgfC2

Harold Pinter: “Οι Αμερικάνοι είναι μαζικοί δολοφόνοι” https://bit.ly/31Up3Ku

Allen Ginsberg, Άλεν Γκινσμπεργκ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κοίτα σύμπτωση. Από προχτές έχω δει ό,τι beat συνέντευξη υπάρχει στο youtube και ξανάπιασα το on the road του Kerouac στην original scroll έκδοση.

  2. […] Ο Irwin Allen Ginsberg, ήταν Αμερικανός ποιητής. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς των beat, γνωστός κυρίως για τα ποιήματά του Ουρλιαχτό (Howl) και Καντίς (Kaddish). Γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ και μεγάλωσε στο Πάτερσον. Ο πατέρας του, Λουίς Γκίνσμπεργκ, ήταν δάσκαλος και ποιητής, φέρνοντας από νωρίς τους δύο γιους του σε επαφή με την ποίηση. Διαβάστε τα πάντα στο μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr, πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=34227 […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.