Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, αλλά γρήγορα τον κέρδισε το θέατρο. Τότε άνοιξαν οι ορίζοντες του και τάχτηκε στην αριστερά. Η παρουσία του, το ήθος και το ταλέντο του αγαπήθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα. Κυρίες και κύριοι ο Μάνος Κατράκης ήταν σπουδαίος ηθοποιός, καλός χαρακτήρας, ευαίσθητος άνθρωπος, αλλά είχε 2 πάθη.
Ο Μάνος Κατράκης ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, ο οποίος συνεργάστηκε με όλα τα ιερά τέρατα κερδίζοντας τον θαυμασμό και των πιο απαιτητικών κριτικών, ενώ παράλληλα έγινε γνωστός και αγαπητός σε όλους τους Έλληνες. Επιβλητική φυσιογνωμία, ψηλός, ευθυτενής, με χαρακτηριστική ηχηρή φωνή και έναν αέρα αριστοκρατικότητας, υποδυόταν συνήθως χαρακτήρες στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας (βασιλείς, γαιοκτήμονες-τσιφλικάδες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, πολιτικούς κλπ).
Γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1908 στο Καστέλι Κισσάμου στην Κρήτη. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά του εμπόρου Χαράλαμπου Κατράκη και της Ειρήνης. Πριν συμπληρώσει τα 10 του χρόνια η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα, καθώς οι δουλειές του πατέρα δεν πήγαιναν και τόσο καλά και θεώρησαν πως η πρωτεύουσα θα προσέφερε περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες από τη Μεγαλόνησο. Τον μικρό Μάνο γοήτευε το ποδόσφαιρο. Έπαιζε αρχικά στην ομάδα του «Κεραυνού» και μετά στον «Αθηναϊκό». Κάποια στιγμή σε νεαρή ηλικία αναγκάζεται να γίνει ο προστάτης της οικογένειας, καθώς ο πατέρας του λείπει πια συνεχώς και ο μεγαλύτερος αδελφός του Γιάννης είναι ήδη ξενιτεμένος στην Αμερική.
Τα πρώτα χρόνια
Γρήγορα πάντως το ταλέντο του θα ανακαλυφθεί. Εμφανίζεται για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή στην Αθήνα το 1927. Ο σκηνοθέτης Κώστας Λελούδας ενθουσιάστηκε από το μπρίο και τη δυναμικότητα του νεαρού και την επόμενη χρονιά τον έβαλε να παίξει στην πρώτη βουβή ταινία «Το λάβαρο του ‘21» (1928). Ταυτόχρονα σχεδόν συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις τοπικών θιάσων, όπως του «Θιάσου Νέων» και του θιάσου της Μαρίκας Κοτοπούλη μέχρις ότου καταφέρνει το 1931 να μπει στο Εθνικό θέατρο.
Από κει και πέρα όλα άλλαξαν ραγδαία για τον Κατράκη. Η δεκαετία του ’30 έφερε την καταξίωσή του στο θεατρικό σανίδι, τη γνωριμία του με εξέχουσες προσωπικότητες του καιρού (όπως ήταν η φιλία του με τον μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο) αλλά και τον πρώτο του γάμο, σε ηλικία 25 ετών, με την επίσης ηθοποιό, Άννα Λώρη.
Πόλεμος-Κατοχή-Αντίσταση-Εξορία
Ο γάμος του τέλειωσε σύντομα και γρήγορα ήρθε ο πόλεμος κι η κατοχή. Συμμετείχε στο μέτωπο και πολέμησε γενναία αλλά δραματικά γεγονότα στιγμάτισαν την τότε ζωή του: ένας δεύτερος γάμος που κι αυτός δεν ορθοπόδησε, ο χαμός κατά τη γέννα των μοναδικών δίδυμων παιδιών του. Το 1943, όταν ανέλαβε Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση του Κρατικού θεάτρου Θεσσαλονίκης.
Ο Κατράκης εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση. Η πεισματική άρνησή του να υπογράψει “δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των κομμουνιστικών ιδεών” οδήγησε σε διώξεις, βασανιστήρια και εξορία στη Μακρόνησο και τον Άι Στράτη για σχεδόν επτά χρόνια. Η φιλία του και η κοινή πορεία με συναγωνιστές του, όπως ο Γιάννης Ρίτσος τον βοήθησε να αντιμετωπίσει τις δραματικές αυτές στιγμές.
Ταυτόχρονα είχε τη δύναμη να εμψυχώνει όποιον σύντροφό του συναντούσε στη Μακρόνησο και στον Άι Στράτη.
Όταν πια στις αρχές της δεκαετίας του ’50 επιστρέφει στην Αθήνα οριστικά, το μετεμφυλιακό κλίμα είναι βαρύ. Λίγες πόρτες ανοιχτές, λίγες δουλειές. Αναγκάζεται να εργαστεί ευκαιριακά (στο ραδιόφωνο στην αρχή) αλλά σιγά-σιγά κατορθώνει να πάρει μικρούς ή μεγαλύτερους ρόλους στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Επαγγελματική αποδοχή
Το 1951-1952 διοργανώνει «ποιητικές απογευματινές» στο θέατρο Μουσούρη. Το 1952 πρωταγωνίστησε στον «Προμηθέα» του Αισχύλου με τον Θυμελικό θίασο του Καρζή σε Δελφούς και Αθήνα, όπου μετά την παράσταση δέχεται την έκφραση συγχαρητηρίων από τους Βασιλείς. Ακολούθως πρωταγωνίστησε στον θίασο της Κοτοπούλη και το 1953 οργάνωσε δικό του θίασο. Από το 1954 είναι πρωταγωνιστής του «Θεάτρου Αθηνών» και από το επόμενο έτος του «Εθνικού Λαϊκού Θεάτρου», στο οποίο ανέβαιναν συνεχώς παραστάσεις και με μεγάλη επιτυχία. Στα 1954 θα γνωρίσει την πιο σημαντική σύντροφο της ζωής του και μετέπειτα σύζυγό του, τη Λίντα Άλμα μετά από μία θεατρική πρεμιέρα. Από κείνη τη μέρα και μετά δε θα τους χωρίσει τίποτα, μονάχα ο θάνατος του, τριάντα χρόνια αργότερα.
Η επόμενη περίοδος ήταν η πιο λαμπρή για τον Κατράκη, τον καθιέρωσε και τον καταξίωσε ως μεγάλο άνθρωπο της τέχνης στη συνείδηση όλων.
Μάνος Κατράκης, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Ρίτσος και Οδυσσέας Ελύτης (1966)
Είχε 2 πάθη
Τα δυο μεγάλα πάθη του Μάνου Κατράκη ήταν, εκτός από το θέατρο και την τέχνη (σκιτσάριζε και έγραφε ποίηση), η μητέρα του και ο τζόγος. Είχε παθολογική αδυναμία στην μητέρα του. Αν δεν πήγαινε κάθε βράδυ να τον δει, καθισμένη στην πρώτη σειρά, ο Κατράκης δεν έπαιζε. Και παρ’ όλο που οι συνεργάτες του λένε ότι ήταν καλός χαρακτήρας και ευαίσθητος άνθρωπος, το άλλο μεγάλο του πάθος ήταν ο τζόγος. Ιππόδρομος και χαρτοπαιξία. Αρρωστημένο πάθος. Είχε φτάσει σε σημείο να παίζει όλα του τα χρήματα και να χρωστάει το ρεύμα. Μόλις έμπαιναν κάποια λεφτά στην τσέπη του πήγαινε στον ιππόδρομο να τα παίξει. Δυστυχώς από αυτό το πάθος του χρωστούσε παντού χρήματα!
Μάνος Κατράκης – Θόδωρος Αγγελόπουλος, στα γυρίσματα της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα»
Ηθοποιός μέχρι τέλους
Η συνεχής καταπόνηση του οργανισμού του, δημιούργησε με τον καιρό προβλήματα και η υγεία του εξασθένησε. Μανιώδης καπνιστής, σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του, αρνήθηκε να ακολουθήσει αυστηρό πρόγραμμα θεραπείας. Έτσι, λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας, στην οποία πρωταγωνίστησε –το Ταξίδι στα Κύθηρα με σκηνοθέτη τον Θόδωρο Αγγελόπουλο – άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Σεπτεμβρίου 1984, σε ηλικία 76 ετών, μετά από μάχη, με τον καρκίνο του πνεύμονα. Μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν μέλος του ΚΚΕ. Κηδεύτηκε στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.
Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984) Ο Μάνος Κατράκης με την Ντόρα Βολανάκη.
Κατράκης, Αλεξανδράκης: Η αριστουργηματική από κάθε άποψη ταινία «Συνοικία το όνειρο», που γυρίστηκε το 1961.
“Η δίκη των δικαστών”: Στο ρόλο του Κολοκοτρώνη ο Μάνος Κατράκης
1962 ΗΛΕΚΤΡΑ: Μάνος Κατράκης, Γιάννης Φέρτης, Ειρήνη Παπά, το μεγάλο γεγονός του Φεστιβάλ των Κανών και υποψήφια για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Με τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, την χορεύτρια Λίντα Άλμα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
ΛΙΝΤΑ ΑΛΜΑ: Το θεϊκό κορμί https://bit.ly/39iuQxs
Με την Ζωή Λάσκαρη «Δάκρυα για την Ηλέκτρα»
Με τον Άγγελο Αντωνόπουλο και την Τζένη Καρέζη, «Κονσέρτο για πολυβόλα» και κάτω με την Έλλη Λαμπέτη.
Διαβάστε και για άλλους μεγάλους ηθοποιούς μας
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ: Μια πολυτάραχη ζωή https://bit.ly/2JkIPXO
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Γοητευτικός, έξυπνος, είρων & σνομπ https://bit.ly/2DshAcF
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ: Αριστοκράτης και κομμουνιστής https://bit.ly/2MGRinc
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ: Η κόρη του θάφτηκε ζωντανή https://bit.ly/2SfcgMX
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ: “Δεν αντέχω την μιζέρια” https://bit.ly/2X6shs8
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Πήγαινε με τα πόδια στην σχολή https://bit.ly/2PFsU7L
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Ο Ωραίος του Ελληνικού σινεμά https://bit.ly/2CRNeQu
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ: Το απόλυτο αρσενικό https://bit.ly/2jyLKhG
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ: Ο σκληρός άντρας, ο λαϊκός https://bit.ly/2FHq6WG
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Του ζητούσαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων https://bit.ly/2ZKPx1Q
ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ: Ο χαμηλών τόνων ηθοποιός https://bit.ly/2zOVz4p
[…] 1984 – Μάνος Κατράκης, Έλληνας ηθοποιός (Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr πατώντας τον σύνδεσμο https://www.nikosonline.gr/?p=24073) […]
ΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ Η ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΜΑΝΩΛΗ?????
ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ……………
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΟΥ.
[…] 1984 – Μάνος Κατράκης, Έλληνας ηθοποιός (Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr πατώντας τον σύνδεσμο https://www.nikosonline.gr/?p=24073) […]
Περιεκτικό, λιτό, επί της ουσίας…
Με μια λέξη: Άψογο!
Δεν ανέφερες την επιτυχία στο Ντα με το Μίμη Χρυσομάλλη και τη Φθινοπωρινή Σονάτα με την Έλλη Λαμπέτη που έπαιζαν μόνο οι δυό τους.
Μεγαλη φυσιογνωμια ο Κατρακης
[…] 1984 – Μάνος Κατράκης, Έλληνας ηθοποιός. Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr πατώντας τον σύνδεσμο https://www.nikosonline.gr/%CE%BC%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%8… […]
Εμβληματικη μορφη, προσωποκοτητα κυρους.οχι απλως ηθοποιος , αλλα καλλιτεχνης ηθοποιιας….
Παρουσια δυνατη και μονο την φωνη του να ακουγες γεμιζε η παρουσια παντου …μεγαλο οπλο γιατι μεσα απο την χροια της φωνης του καθε φορα μας αφιερωνε και τον βαθυστοχαστο κοσμο του…ενα δικο του κοσμο στα δικα του ορια και μετρα …που μας τον παρουσιαζε με τον δικο του μοναδικο τροπο…Παλληκαρι κατα κυριολεξια στη ζωη…στη τεχνη του…στον ερωτα…και στα πιστευω του….Μεχρι τελευταια στιγμη ακολουθησε την προσωπικη του επιθυμια και οχι….την προστασια των γυρω του…γιαυτο ετσι θα τον θυμομαστε…ευθυτενη και….αγερωχο….
Αγαπητέ κύριε Μουρατίδη
Μία διόρθωση είναι απαραίτητη.Ο αξέχαστος Μάνος δεν υπήρξε ποτέ μέλος του ΚΚΕ λόγω του πάθους του για τον ιππόδρομο
Ο Μανος Κατρακης με τον αδαμαντινο χαρακτηρα του μεχρι τελους ηταν πιστο μελος του ΚΚΕ. Η κυρα Ειρηνη,οπως ολες οι μαναδες των κρατουμενωναγωνιστων ,υπεφερε με τον εγκλεισμοτου παιδιου της.Σε μια συναντησητους στην εξορια, ο Κατρακης δοκιμασε την ψυχικη αντοχη της μανας του: -《Τι ειναι Μανολη;》-《Θες να ρθω στο σπιτι μανα;》- 《Πως θαρθεις;》-《Ε….θα υπογραψω και θαρθω 》-《Ιντα να υπογραψεις;》-《Δηλωση》-《Ιντα δηλωση;》-《Οτι δεν ειμαι αυτο που ειμαι….》- 《Και δεν εισαι;》-《Ειμαι》-《Μην υπογραψεις κερατα μην υπογραψει…》Αυτος ηταν κυριε Μουρατιδη ο Μανος κατρακης και ας μην αρεσει σε καποιους η πολιτικη του διαδρομη.