Μια δαιμόνια εμπόρισσα που ζει από τον πόλεμο

Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει και επιπλέον, η Λυδία Φωτοπούλου, 8 χρόνια μετά την τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ, επιστρέφει για να ερμηνεύσει αυτόν τον συγκλονιστικό ρόλο.

0
189

 

Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει και επιπλέον, η Λυδία Φωτοπούλου, 8 χρόνια μετά την τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ, επιστρέφει για να ερμηνεύσει αυτόν τον συγκλονιστικό ρόλο.

Μιλάω για το έργο του Μπρεχτ «Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της», που ξεκίνησε στο Κρατικό Θέατρο στη σκηνή του Θεάτρου Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, και μέχρι στιγμής λέγονται και γράφονται πολύ ωραία πράγματα. Ο σκηνοθέτης, κάτοχος των σημαντικότερων θεατρικών βραβείων σκηνοθεσίας στη χώρα του, είναι ένας από τους σημαντικότερους της εποχής μας, σημείο αναφοράς για την δεκαετία του ενενήντα στη Σερβία, οδήγησε το σερβικό θέατρο στον νέο αιώνα. Και λέει για την νέα του παράσταση: «Νομίζω ότι η Μάνα Κουράγιο είναι ένα σπουδαίο θεατρικό κείμενο που αφορά το ελληνικό κοινό καθώς αντανακλά τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Έχω την εντύπωση ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα του σήμερα είναι μια Μάνα Κουράγιο. Όπως, εξάλλου, και η Σερβία»

  • «Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε και ένα άλλο φαινόμενο: η μία γενιά (η γηραιότερη) πούλησε την άλλη (τη νεότερη). Με απασχολεί το γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν έναν πιο ήρεμο και αξιοπρεπή τόπο για να ζήσουν. Η “Μάνα Κουράγιο” είναι μία παράσταση, που αναφέρεται σε όλα αυτά τα θέματα».

Μία γυναίκα που με γνώμονα το κέρδος, καταλήγει να χάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.

Λυδία Φωτοπούλου, ΚΘΒΕ, "Μάνα Κουράγιο", Θέατρο

Η ιστορία
Στο έργο η “Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της” (γραμμένο ενόσω ο Μπρεχτ βρισκόταν σε εξορία, την περίοδο 1938-39), η Άννα Φίρλινγκ, μάνα τριών παιδιών από διαφορετικούς πατέρες, είναι μια δαιμόνια εμπόρισσα, που κατά τη διάρκεια του τριακονταετούς ευρωπαϊκού πολέμου (1618-1648, μιας από τις πιο μακροχρόνιες και καταστροφικές συγκρούσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία, που άρχισε σαν πόλεμος μεταξύ των καθολικών και διαμαρτυρομένων κρατών και σύντομα οι εμπλεκόμενες δυνάμεις κατέληξαν να αγωνίζονται για την πολιτική επικράτηση στην Ευρώπη), η Μάνα Κουράγιο ακολουθεί σταθερά τον στρατό με το κάρο της και ζει παρασιτικά από τον πόλεμο.

  • Με έντονο αίσθημα αυτοσυντήρησης και εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα, παμπόνηρη, σκληρή, αθυρόστομη, η Μάνα Κουράγιο, δρώντας με γνώμονα το κέρδος, καταλήγει, στο τέλος, να χάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.
  • Η Μάνα Κουράγιο απομένει μοναχή της με τον αραμπά της, γριά, ωστόσο αποφασισμένη να συνεχίσει το εμπόριο της.
  • Μιλά για τον πόλεμο σαν να ήταν ευλογία και επιβιώνει σαν επιχειρηματίας, εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο.
  • Τριγυρνά από χώρα σε χώρα, ακολουθώντας στρατιωτικά τάγματα.
  • Δεν είναι με το μέρος κανενός, παρά μόνο με το μέρος του εμπορικού κέρδους.

Για την παράσταση χρησιμοποιήθηκε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, ενώ τη μουσική (χρησιμοποιείται αυτή που έγραψε ο Paul Dessau για την παράσταση του 1949 στο Βερολίνο -στην εναρκτήρια λειτουργίας του ιστορικού θεάτρου του Μπρεχτ “BERLINER ENSEMBLE”) ερμηνεύουν επί σκηνής οκτώ μουσικοί. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κέννυ Μακ Λέλαν και τους ρόλους ερμηνεύουν 15 ηθοποιοί του ΚΘΒΕ.

Λυδία Φωτοπούλου, ΚΘΒΕ, "Μάνα Κουράγιο", Θέατρο

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (EMΣ)
«Η ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Τετάρτη ως Κυριακή (παραστάσεις: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00) ως τις 21 Ιανουαρίου του 2017.

Το έργο γράφτηκε το 1939, ενώ ο Μπρεχτ βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία.

Λυδία Φωτοπούλου, ΚΘΒΕ, "Μάνα Κουράγιο", Θέατρο

Οι συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, Μουσική: Πάουλ Ντεσσάου, Σκηνογραφική επιμέλεια-Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν, Διεύθυνση ορχηστρικού συνόλου: Νίκος Καπετάνιος, Hχητικός σχεδιασμός-Μουσική διδασκαλία: Νίκος Γαλενιανός, Χορογραφίες: Αμάλια Μπένετ, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλίας Παπαδόπουλος, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά, Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου

Λυδία Φωτοπούλου, ΚΘΒΕ, "Μάνα Κουράγιο", ΘέατροΔιανομή

Λυδία Φωτοπούλου (Mάνα Κουράγιο), Εμμανουέλα Μαγκώνη (Κάτριν, η μουγκή κόρη της), Ορέστης Χαλκιάς (Άιλιφ, ο μεγάλος γιος), Εμμανουήλ Κοντός (Έμενταλ, ο μικρός γιος), Ελευθερία Αγγελίτσα (Νέος στρατιώτης), Στελλίνα Βογιατζή (Υβέτ Ποτιέ / Μια φωνή / Νέος Αγρότης), Σοφία Καλεμκερίδου (Μάγειρας / Αγρότισσα), Γιώργος Κολοβός (Μάγειρας / Λοχίας / Ιεροκήρυκας / Στρατιώτης), Δημήτρης Μορφακίδης (Σιτιστής / Γέρος συνταγματάρχης / Παλιός στρατιώτης/ Ιεροκήρυκας / Αγρότης ), Αγγελική Νοέα (Στρατολόγος / Στρατιώτης / Υβέτ Ποτιέ), Χρήστος Παπαδημητρίου (Στρατηγός / Ιεροκήρυκας / Αγρότης/ Γραφιάς / Στρατιώτης), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Λοχίας / Ιεροκήρυκας / Στρατιώτης), Αλέξανδρος Σιάτρας (Γραφιάς / Στρατιώτης / Λοχίας), Μιχάλης Σιώνας (Αυτός με τον επίδεσμο/ Μάγειρας).

Λυδία Φωτοπούλου, ΚΘΒΕ, "Μάνα Κουράγιο", ΘέατροΜουσικοί επί σκηνής
Άρτεμις Βαβάτσικα (μπαγιάν), Ιωάννα Γανίτη (τρομπέτα), Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (φλάουτο), Ηρώ Μενέγου (πιάνο), Θεόφιλος Μπίκος (κιθάρα), Ανδρέας Παπακώστας-Σμύρης (φλάουτο), Βαλεντίνη Παπανικολάου (κρουστά), Πασχαλίνα Τσέρνου (πιάνο).

Λυδία Φωτοπούλου, ΚΘΒΕ, "Μάνα Κουράγιο", Θέατρο

nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να την μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και να κοινοποιείτε όποια άρθρα σας αρέσουν. Θα με βοηθήσετε πολύ). Ευχαριστώ.

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Λυδία Φωτοπούλου, ΚΘΒΕ, "Μάνα Κουράγιο", Θέατρο

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.