Μια πουτάνα με μεγάλη ιστορία….

0
135
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

H ιστορία μιας αντισυμβατικής γυναίκας, ενός ελεύθερου πνεύματος που αφιερώθηκε στον έρωτα, έζησε στην Αθήνα του περασμένου αιώνα και παρέσυρε τους άντρες, παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Κιβωτός. Είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, «Η ζωή μου», αλλά έχει στοιχεία και από ήρωες του Νίκου Τσιφόρου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Μουρατίδης

Η Γαβριέλα (ή Γκάμπυ) γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια, μια εποχή που η ελευθερία και η ανεξαρτησία των γυναικών έμοιαζε παράλογη. Σε νεαρή ηλικία, κάνει μια «επιλογή ανεξαρτησίας»: μακριά από οικογένεια, από εργοδότες και από έρωτες που πληγώνουν, παίρνει έναν δρόμο που της δίνει όλα όσα θέλει και κρατά μακριά της όλα αυτά στα οποία έμαθε να αμύνεται. Κατάφερε και έγινε η ίδια και «επιχειρηματίας» και «προϊόν». Τα χρόνια περνούν, γίνεται γνωστή σε πολλές γενιές ανδρών -είτε για τις ασύγκριτες υπηρεσίες της, ή για το μήνυμα του αυτόματου τηλεφωνητή της – δεν κάνει διακρίσεις στην πελατεία της και δέχεται στο σπίτι της από βοσκούς μέχρι πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας. Είναι βαθιά  θρησκευόμενη, βοηθά τα παιδιά της γειτονιάς της, καλύπτει τα ιατρικά έξοδα των άπορων γειτόνων της, ενώ κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, εκμεταλλεύεται τις επαφές της με τις ναζιστικές αρχές προκειμένου να αποκαλύπτει μυστικά σε μέλη της Αντίστασης.
Στην παράσταση της Κίρκης Καραλή, την ηρωίδα παίζουν τρεις ηθοποιοί: Ο εξαιρετικός Χρήστος Σιμαρδάνης, η πολύ καλή Λίλα Μπακλέση και την υπέροχη Γωγώ Μπρέμπου, μια ηθοποιό – έκπληξη, που φτάνει στη θεατρική αίθουσα και βλέπει τη ζωή της να παρουσιάζεται ως παράσταση. Οι τρεις τους διατυπώνουν σκηνικά τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της ηρωίδας. Η Μπακλέση αντιπροσωπεύει τη φιλοδοξία και το τσαγανό της νεαρής Γαβριέλας, ο Σιμαρδάνης μια λιγότερο γήινη και περισσότερο αλλόκοτη πλευρά της, ενώ η Γωγώ Μπρέμπου, σύμβολο μιας διαχρονικής θηλυκότητας, μοιάζει ανάμεσά τους σκοτεινή και ανεξιχνίαστη.

Η παράσταση διαπερνά την περίοδο 1930-1990, σκιαγραφώντας την κοινωνική φυσιογνωμία και την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας, κάτω από την ματιά μιας ιέρειας του έρωτα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟι συντελεστές
Σκηνοθέτης: ΚΑΡΑΛΗ ΚΙΡΚΗ, Σκηνικά: ΜΠΟΥΣΟΥΛΕΓΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΥΦΑΝΤΙΔΟΥ ΡΑΝΙΑ, Κοστούμια: ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑ, Φωτισμός: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΖΑ, Βοηθός ενδυματολόγου: ΣΠΑΝΟΥ ΠΕΝΥ, Δραματουργία: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΖΕΛΛΟΥ – ΚΙΡΚΗ ΚΑΡΑΛΗ, Μουσική διδασκαλία – Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – Ενορχήστρωση: ΕΛΕΝΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γωγώ Μπρέμπου, Χρήστος Σιμαρδάνης, Βαγγέλης Αμπατζής, Μανώλης Κλωνάρης, Νίκος Λεκάκης, Λίλα Μπακλέση, Γιώργος Σαββίδης και Άλεξ Τριανταφύλλου

Η Γαβριέλα «έδρασε» σε μια εποχή που οι Αθηναίοι επεξεργάζονταν τα όρια του έρωτα, ακόμη φλέρταραν, ακόμη ήλπιζαν σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η «ταυτότητα» της παράστασης
Γ κ α μ π υ
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ (Πειραιώς 115, Γκάζι)

Δευτέρα: 20:00, Τρίτη: 21:00 (Τελευταία παράσταση: Τρίτη, 19 Απρίλιος 2016)
Website: https://www.facebook.com/gaby1916
Θέατρο: ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ Τιμή εισιτηρίου: Γενική Είσοδος: 15,00, Εκπτωτικά: 10,00 (φοιτητές, συνταξιούχοι, άνεργοι)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Αγγελος Παπαδημητρίου έπαιζε στην παράσταση πέρυσι……

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φέτος τον ίδιο ρόλο ερμηνεύει ο Χρήστος Σιμαρδάνης. Εδώ με την Χριστίνα Πολίτη στο τέλος της παράστασης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.