Μια πόλη σαν κόσμημα

Κοιτάζοντας κανείς τις φωτογραφίες, καταλαβαίνει ότι ο φωτογράφος διάλεξε τα καλύτερα σημεία (έτσι συμβαίνει πάντα), αλλά και ότι μετά έβαλε το χεράκι του στο photoshop για να φτιάξει τους ουρανούς, να «ζωντανέψει» τα χρώματα και πιθανά να αφαιρέσει στοιχεία που δεν του άρεσαν (καλώδια, σύρματα, κάδους κτλ.).

0
1125

Κοιτάζοντας κανείς τις φωτογραφίες, καταλαβαίνει ότι ο φωτογράφος διάλεξε τα καλύτερα σημεία (έτσι συμβαίνει πάντα), αλλά και ότι μετά έβαλε το χεράκι του στο photoshop για να φτιάξει τους ουρανούς, να «ζωντανέψει» τα χρώματα και πιθανά να αφαιρέσει στοιχεία που δεν του άρεσαν (καλώδια, σύρματα, κάδους κτλ.).

Αλλά παρ’ όλα αυτά το Colmar δεν παύει να είναι ένα κομψοτέχνημα. Μια πόλη υπόδειγμα, που κράτησε ανέπαφη την παλιά της εικόνα και οτιδήποτε καινούργιo έχει κτιστεί, βρίσκεται περιφερειακά της παλιάς πόλης.

Μια πόλη σαν κόσμημα, Κολμάρ, Colmar, France, Γαλλία, ταξίδια, nikosonline.gr

Το Κολμάρ (Colmar) είναι πόλη του διαμερίσματος του Άνω Ρήνου της περιφέρειας της Αλσατίας στη βορειοανατολική Γαλλία. Αποτελεί την πρωτεύουσα του διαμερίσματος αυτού και έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του. Η πόλη βρίσκεται στο Δρόμο του Κρασιού (Route de Vin), αποτελώντας την “πρωτεύουσα” των αλσατικών κρασιών. Ιδρύθηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα και αναφέρεται για πρώτη φορά το 823, ως Columbarium (από όπου φαίνεται ότι προέρχεται και το σημερινό της όνομα) σε διάταγμα του Λουδοβίκου του Ευσεβούς.

Η πόλη αναπτύχθηκε και, το 1924 έγινε η έδρα του Αγροτικού Επιμελητηρίου του Άνω Ρήνου. Οι κάτοικοί του αυξάνονται και το 1934 φθάνουν σχεδόν τους 50.000. Μετά την είσοδο της Γαλλίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί εισβάλλουν και καταλαμβάνουν την Αλσατία, την οποία προσαρτούν στο Γ’ Ράιχ. Η πόλη υφίσταται καταστροφές μνημείων της και υφίσταται κατοχή με έντονα στοιχεία εκγερμανισμού και ναζιστικοποίησης. Η Γαλλία ανέκτησε τον έλεγχο της Αλσατίας το 1945.

Η πόλη, βασιζόμενη στην αμπελοκαλλιέργεια αλλά και στη βιομηχανική της ανάπτυξη, ευημερεί από τον Πόλεμο ως σήμερα. Εκτός από τον συνεχώς αναπτυσσόμενο τουρισμό της. Αν την ψάξετε στον χάρτη είναι σε απόσταση 68 χλμ. νοτιοδυτικά του Στρασβούργου. Ο ποταμός Ρήνος περνά 15 χλμ ανατολικά της, αλλά η πόλη συνδέεται με αυτόν μέσω ενός καναλιού, που συνδέει το Ρήνο με τον ποταμό Λάουχ (Lauch), ο οποίος διασχίζει την πόλη, ενώ δυτικά της βρίσκεται η οροσειρά των Βοσγίων. Συνδέεται με το Στρασβούργο και την Ελβετία  σιδηροδρομικά, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του σιδηροδρομικού άξονα Στρασβούργου – Βασιλείας.

Μια πόλη σαν κόσμημα, Κολμάρ, Colmar, France, Γαλλία, ταξίδια, nikosonline.gr Μια πόλη σαν κόσμημα, Κολμάρ, Colmar, France, Γαλλία, ταξίδια, nikosonline.gr

Τα αξιοθέατα

  • Μουσείο Unterlinden: Πρώην μοναστήρι του Τάγματος των Δομινικανών, κτισμένο το 1242, μετατράπηκε σε μουσείο το 1850. Σήμερα στεγάζει σημαντικά εκθέματα τέχνης και ιστορίας της Αλσατίας. Το μουσείο διαθέτει, επίσης, μεγάλη συλλογή ξυλόγλυπτων και βιτρώ, συλλογή όπλων ρωμαϊκής έως και αναγεννησιακής εποχής.
  • Μουσείο Μπαρτολντί (Musée Bartholdi): Μουσείο αφιερωμένο στα έργα του γλύπτη και ζωγράφου Φρεντερίκ Μπαρτολντί, τέκνου της πόλης και δημιουργού του Αγάλματος της Ελευθερίας που δωρήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση στις ανεξαρτητοποιημένες ΗΠΑ και σήμερα αποτελεί χαρακτηριστικό μνημείο τους.
  • Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου (Église du Saint-Martin, θεμελιώθηκε το 1234, αποπερατώθηκε το 1365.
  • Καθεδρικός ναός των Δομινικανών (Église des Dominicains): Δεν αποτελεί πλέον ναό που λειτουργείται, αλλά απλό αξιοθέατο.
  • Μικρή Βενετία (Petite Venice): Είναι τμήμα της πόλης με παραδοσιακά κτήρια στις όχθες των καναλιών του Λάουχ.
  • Οικία Πφίστερ (Maison Pfister): Παλαιά οικία στο κέντρο σχεδόν της πόλης, περίτεχνης διακόσμησης και γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε γύρω στα 1537.
  • Οικία Κόιφχους (Maison Koïfhus): Είναι το παλαιό τελωνείο, γοτθικής αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε γύρω στα 1480.
  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Εθνογραφίας (Musée d’histoire naturelle et d’ethnographie): Ιδρύθηκε το 1859 και διαθέτει μεγάλη συλλογή ταριχευμένων ζώων και τεχνημάτων από τις πρώην γαλλικές και γερμανικές αποικίες, αλλά και ορισμένα αρχαία αιγυπτιακά εκθέματα.
  • Μουσείο δημοτικών εργοστασίων (Musée des usines municipales): Βιομηχανικά και τεχνολογικά εκθέματα στο χώρο ενός παλαιού εργοστασίου.
  • Δημοτική Βιβλιοθήκη: Διαθέτει μια από τις πλουσιότερες συλλογές της Γαλλίας, με περισσότερους από 2.300 τόμους.

Μια πόλη σαν κόσμημα, Κολμάρ, Colmar, France, Γαλλία, ταξίδια, nikosonline.gr Μια πόλη σαν κόσμημα, Κολμάρ, Colmar, France, Γαλλία, ταξίδια, nikosonline.gr Μια πόλη σαν κόσμημα, Κολμάρ, Colmar, France, Γαλλία, ταξίδια, nikosonline.gr Μια πόλη σαν κόσμημα, Κολμάρ, Colmar, France, Γαλλία, ταξίδια, nikosonline.gr Μια πόλη σαν κόσμημα, Κολμάρ, Colmar, France, Γαλλία, ταξίδια, nikosonline.gr Μια πόλη σαν κόσμημα, Κολμάρ, Colmar, France, Γαλλία, ταξίδια, nikosonline.gr Μια πόλη σαν κόσμημα, Κολμάρ, Colmar, France, Γαλλία, ταξίδια, nikosonline.gr Μια πόλη σαν κόσμημα, Κολμάρ, Colmar, France, Γαλλία, ταξίδια, nikosonline.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.