Μια συγκλονιστική παράσταση με πικρή γεύση…

Αυτό είναι θέατρο, αυτή είναι παράσταση για τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Μικρά Ασία, αυτή είναι ευαισθησία και συγκίνηση. Κάτι άλλες δήθεν (you know what I mean) είναι της πλάκας –και πάνω απ’ όλα δεν είναι θέατρο-όπως λέει και ένας φίλος ηθοποιός και σκηνοθέτης. Η Σμύρνη μάνα καίγεται, καίγεται και το βιός μας….

2
976

Αυτό είναι θέατρο, αυτή είναι παράσταση για τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Μικρά Ασία, αυτή είναι ευαισθησία και συγκίνηση. Κάτι άλλες δήθεν (you know what I mean) είναι της πλάκας –και πάνω απ’ όλα δεν είναι θέατρο-όπως λέει και ένας φίλος ηθοποιός και σκηνοθέτης. Η Σμύρνη μάνα καίγεται, καίγεται και το βιός μας….

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ, ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ,

Συγκλονιστική είναι η παράσταση τιμής για την Φιλιώ Χαϊδεμένου, της Γιαγιάς της Μικρασίας, που έζησε τα απάνθρωπα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και αφιέρωσε τη ζωή της στην διατήρηση της Μικρασιατικής μνήμης και του Πολιτισμού της Ιωνίας. Η συγκλονιστική Δέσποινα Μπεμπεδέλη μιλάει και τα βλέπουμε όλα….

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου είναι υπαρκτό πρόσωπο, γυναίκα γεμάτη δύναμη και πείσμα, υπεραιωνόβια (πέθανε το 2007 σε ηλικία 107 ετών), που είχε αφιερώσει την ζωή της στον αγώνα για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε από τους Έλληνες στη Μικρά Ασία. Είχε γεννηθεί από Ναξιώτη στην καταγωγή πατέρα και μητέρα Σμυρνιά, στα Βουρλά της Μικράς Ασίας το 1899.

«Όσο ζω κι αναπνέω δεν θα σταματήσω ποτέ να μιλώ για όσα ζήσαμε οι Έλληνες της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας, με τη φωτιά, τον διωγμό, τον ξεριζωμό μας από τα άγια χώματα, την καταδίκη σε προσφυγιά» ήταν κάποια απ’ τα λόγια της γιαγιάς Φιλιώς και είναι χαραγμένα στη μνήμη όσων είχαν την τιμή να τη γνωρίσουν. Ήταν ένας άνθρωπος με θάρρος, δύναμη, πίστη, θέληση, δίψα για τη ζωή και τα γράμματα και οι αφηγήσεις της για τις αλησμόνητες πατρίδες καθήλωναν κάθε ακροατή.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ, ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ,

Η υπέροχη ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη μας μεταφέρει την ζωή της Φιλιώς Χαϊδεμένου, τον δυναμικό χαρακτήρα, τη τόλμη και την αποφασιστικότητα που την διέκριναν και που αποτελούσαν τα σημαντικά της εφόδια στον αγώνα για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία. Παράλληλα μας αφηγείται όλο τον ξεριζωμό και την φρίκη…..

Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, έγινε η αφορμή να γεννηθεί μια ιδέα για την θεατρική εξιστόρηση της ζωής της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες.

Η κ. Μπεμπεδέλη, ο τραγουδιστής Ζαχαρίας Καρούνης (που σίγουρα αυτή την στιγμή είναι μέσα στους 5 μεγάλους τραγουδιστές που έχουμε) και οι υπόλοιποι ταλαντούχοι ηθοποιοί που τους πλαισιώνουν, κατάφεραν να δώσουν πνοή σε πρόσωπα και καταστάσεις. Όσο για όλους αυτούς τους παρατρεχάμενους των θεατρικών μας πραγμάτων, που μιλάνε απαξιωτικά για το θέατρο Βεάκη, ορίστε που ο κόσμος τρέχει όπου γίνεται κάτι καλό. Και μπορεί να είναι παρατημένο, αλλά η παλιά αίγλη φαίνεται. Από τις μπουαζερί μέχρι τα πράσινα μαρμάρινα πατώματα του φουαγιέ. Ναι στο πάτωμα υπάρχει σπάνιο πράσινο μάρμαρο.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ, ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ,

Μια παράσταση μνήμης και αφήγησης για όλα όσα είδε και έζησε στη μικρασιατική γη, η Φιλιώ Χαϊδεμένου και χιλιάδες άλλοι Έλληνες που ξεριζώθηκαν και έγιναν πρόσφυγες.

Από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή που παίζεται το έργο, ο κόσμος σχηματίζει ουρές και στο τέλος όλοι φανερά συγκινημένοι, όρθιοι χειροκροτούν και φωνάζουν «μπράβο». Χειροκροτούν ασταμάτητα, αποδίδοντας την μέγιστη τιμή στους συντελεστές του έργου που καταθέτουν την ψυχή τους.

Πρόκειται, για μία άψογη παράσταση, που στο τέλος καταλαβαίνεις ότι είδες κάτι πολύ ωραίο, αλλά σου έχει μείνει μια πικρή γεύση απ’ αυτά που άκουσες.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ, ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ,

Φιλιώ Χαϊδεμένου
Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρά Κεφαλά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ και Αλκιβιάδης Μαγγόνας.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ, ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ,

Διασκευή: Άνδρη Θεοδώτου, Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος, Σκηνικά – Κοστούμια: Άγγελος Αγγελή, Μουσική – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης, Μουσική Διδασκαλία: Χαρά Κεφαλά, Πρωτότυπα τραγούδια: Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης, Σαντούρι: Πάνος Βέργος, Κρουστά : Μανούσος Κλαπάκης, Διευθυντής φωτογραφίας: Τάσος Παλαιορούτας, Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα, Επιμέλεια Video: Σπύρος Πανταζής, Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ, ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ,

Θέατρο Βεάκη

Στουρνάρη 32 Εξάρχεια Τηλ. 2105223522

Κάθε Τετάρτη ώρα 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00 και Κυριακή 19.00

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ, ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Με την μεγάλη ηθοποιό, Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο καμαρίνι μετά την παράσταση με τον φίλο μου Γιώργο Παυριανό.

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Την παράσταση παρακολούθησε και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, που ήταν αδύνατον να μην βγάλω μια φωτογραφία μαζί του. Τον διαβάζω από μικρό παιδί.

Ακούστε την Δέσποινα Μπεμπεδέλη και τον Ζαχαρία Καρούνη – Το τραγούδι της Φιλιώς (Το Τραγούδι της Φιλιώς έγινε για τις ανάγκες της παράστασης, σε μουσική Ζαχαρία Καρούνη και στίχους Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου.)

—————————-

Στην ενότητα ΘΕΑΤΡΟ θα βρείτε άρθρα για πολλές θεατρικές παραστάσεις.

https://www.nikosonline.gr/category/θέατρο/

nikosonline-gr

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

μουσειο μικρασιατικου ελληνισμου, φιλιω ΧαϊδεμένουΤο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού φέρει το όνομα της και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00 – 13.00 τηλ: 213. 20.49.155-6. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα ήταν προτιμότερο να καλούν πρώτα στα τηλέφωνα του Ιδρύματος για επιβεβαίωση. Λ. Δεκελείας 152 & Ατταλείας 2 /Νέα Φιλαδέλφεια

ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ, ΒΙΒΛΙΟ, ΤΡΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ

Όσοι θέλετε να μάθετε περισσότερα υπάρχει και το βιβλίο της «Τρεις αιώνες μια ζωή» (εκδόσεις Λιβάνη)

 

2 COMMENTS

  1. Είναι όντως μια συγκλονιστική παράσταση, που ξυπνάει θύμισες όπως λέει και ο ποιητής. Θα μου επιτρέψεις όμως να διαφωνίσω στο “ξεχασμένο και εκτός θεατρικού χάρτη”. Το θέατρο Βεάκη εκτός από το ότι είναι ένα από τα πιο ιστορικά θέατρα της Αθήνας (παρατημένο ίσως και με την αίγλη της παλιάς καλής Αθήνας όπως ορθά αναφέρεις), φιλοξενεί πάντα αξιόλογες παραστάσεις με συντελεστές που τιμούν το θέατρο και καταθέτουν τη ψυχή τους πάνω στο σανίδι. Κάποιες από αυτές δεν αποτέλεσαν ενδεχομένως “εισπρακτικές επιτυχίες” αλλά οι περισσότερες (με πιο πρόσφατες την Ποντικοπαγίδα και την Γηραιά Κυρία) είχαν καθημερινά ουρές κόσμου έξω από το ταμείο. Όπως και να χει, σε μια Αθήνα που ένα κομμάτι του ιστορικού της κέντρου τα τελευταία χρόνια βανδαλίζεται και υποβαθμίζεται συνεχώς, το θέατρο Βεάκη όπως και τα υπόλοιπα θέατρα της περιοχής πέριξ του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, αποτελεί άξιο παράδειγμα προς μίμηση και “φυλάττει Θερμοπύλες” της τέχνης και του πολιτισμού. Με αγάπη πάντα στην ελεύθερη γνώμη και στην κρίση σου.

  2. Συμφωνούμε απόλυτα. Το ότι έγραψα “εκτός θεατρικού χάρτη”… ήταν σπόντα σε μερικούς παρατρεχάμενους των θεατρικών μας πραγμάτων, που συνέχεια με την κακία στο στόμα, πάντα βρίσκουν να κατηγορήσουν κάτι. Και βλέποντας ότι πάει κόσμος στο Βεάκη, κατά καιρούς το έχουν χαρακτηρίσει: “Υπόγα”, “Κρύο”, “γεμάτο υγρασία”, “με φρικτά καθίσματα”, “παρατημένο”, “εκτός πιάτσας”… κλπ. κλπ. Ίσως δεν το διατύπωσα καλά στην βιασύνη μου…. θα το διορθώσω…..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.