Μικρό σαν πολύτιμο κόσμημα

Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος, όσον αφορά τον πλούτο και την ποιότητα των ευρημάτων που έχει στην κατοχή του. Βρίσκεται κάτω από την Ακροκόρινθο και μέσα σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο.

0
3135

Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος, όσον αφορά τον πλούτο και την ποιότητα των ευρημάτων που έχει στην κατοχή του. Βρίσκεται κάτω από την Ακροκόρινθο και μέσα σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο.

Θα μπορούσε δηλαδή να ήταν πάρκο, αν είχαμε το μυαλό να αξιοποιήσουμε σωστά το χώρο – σαν αληθινό πάρκο, για περίπατο στην ιστορία. Στον χώρο γύρω απ’το Μουσείο υπάρχουν πάρα πολλά ερείπια αλλά ξεχωρίζουν ο Αρχαϊκός Ναός του Απόλλωνα με τους μονολιθικούς κίονες με κιονόκρανα Δωρικού Ρυθμού αντί του Κορινθιακού, ο Βωμός του Απόστολου Παύλου που το 53 μ.Χ. κήρυξε τον Χριστιανισμό στην Κόρινθο, τα καταστήματα της Αρχαίας Αγοράς, την κρήνη Πειρήνη, την κρήνη Γλαύκη κ.α.

Μουσείο Κορίνθου

Το Μουσείο αυτό καθ’ αυτό, έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί όλοι μας έχουμε διαβάσει για τα ευρήματα που είχαν κλαπεί το 1990 και βρέθηκαν στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, αλλά επιστράφηκαν. Όλοι είχαμε διαβάσει για τους δίδυμους Κούρους που βρέθηκαν κατακερματισμένοι από αρχαιοκάπηλους έτοιμοι για πακετάρισμα, εξαγωγή & πώληση. Τώρα στέκουν όρθιοι και περήφανοι στο Μουσείο.

Μουσείο Κορίνθου

Το Μουσείο κατασκευάστηκε το 1930, αποτελείται από 4 αίθουσες και δύο στοές. Στον προθάλαμο υπάρχει ένα τμήμα από μωσαϊκό του 4ου αιώνα πΧ με παράσταση δύο Γρυπών που μάχονται με ένα άλογο (φωτογραφία πάνω). Το μωσαϊκό αυτό, είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά μωσαϊκά που έχουν βρεθεί και είναι εν μέρει κατεστραμμένο. Εκτίθεται ακόμα μία σπάνια αρχαϊκή Σφίγγα του 6ου πΧ αιώνα, σε άριστη σχεδόν κατάσταση, δείγμα ώριμης αρχαϊκής τεχνοτροπίας της Κορινθιακής σχολής και πολύτιμα εκθέματα κεραμικής της γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής εποχής με εξαιρετικά δείγματα της πρωτοκορινθιακής κεραμικής, καθώς και πλούσια συλλογή από ρωμαϊκά ευρήματα, αγάλματα αυτοκρατόρων, χειρουργικά εργαλεία, σκεύη, νομίσματα.

Το Μουσείο όπως σας είπα βρίσκεται κάτω από την Ακροκόρινθο, έχει μια αυλή που λούζεται στο φως και γύρω της υπάρχουν διάφορα αρχαία γλυπτά και ευρήματα. Μπαίνοντας μέσα βρίσκεσαι μπροστά σε εκθέματα από την εποχή που η Κόρινθος ήταν ένα σπουδαίο κέντρο για τον ελληνικό πολιτισμό στα αρχαία χρόνια προ Χριστού. Θα δείτε και τον χάρτη με όλα τα γύρω της αρχαίας Κορίνθου επαρχιακά κέντρα-κωμοπόλεις της αρχαίας εκείνης περιόδου, όπως οι αρχαίες Κλεώνες, η αρχαία Σικυώνα (σημερινό Κιάτο) κ.λ.π. Μετά το εσωτερικό μουσείο υπάρχει ο κυρίως εξωτερικός χώρος με πολλά τμήματα και τους κίονες που σώζονται ακόμα κάποιου αρχαίου ναού.

Μουσείο Κορίνθου

Το μουσείο έχει ανακαινισθεί πρόσφατα και μετά την έκθεση και των δύο κούρων έχει αποκτήσει άποψη και περιεχόμενο μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Μουσείο Κορίνθου

Το κτήριο του μουσείου μικρό αλλά χαρακτηριστικό. Θα πρέπει άμεσα να σκεφτούν να το επεκτείνουν.

Μουσείο Κορίνθου

Τα δύο μεγάλα ατού του Μουσείου της Κορίνθου: Οι δίδυμοι κούροι και η Σφίγγα.

Μουσείο Κορίνθου

Η διαμόρφωση των αιθουσών είναι λειτουργική για την κατανόηση της ιστορικής πορείας και εξέλιξης της πόλης, αλλά τα ευρήματα στριμωγμένα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, MOUSEIO CORINTHOS, ARXAIA, Μικρό σαν πολύτιμο κόσμημα, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΠΆΡΚΟ, ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ, nikosonline.gr ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, MOUSEIO CORINTHOS, ARXAIA, Μικρό σαν πολύτιμο κόσμημα, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΠΆΡΚΟ, ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ, nikosonline.gr ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, MOUSEIO CORINTHOS, ARXAIA, Μικρό σαν πολύτιμο κόσμημα, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΠΆΡΚΟ, ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ, nikosonline.gr ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, MOUSEIO CORINTHOS, ARXAIA, Μικρό σαν πολύτιμο κόσμημα, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΠΆΡΚΟ, ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ, nikosonline.gr ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, MOUSEIO CORINTHOS, ARXAIA, Μικρό σαν πολύτιμο κόσμημα, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΠΆΡΚΟ, ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ, nikosonline.gr

Όλα τα εκθέματα αδικούνται από τον περιορισμένο χώρο. Ίσως θα πρέπει να γίνει μελέτη για επέκταση.

————————————————————–

Κι΄ άλλα ΜΟΥΣΕΙΑ μας 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Σε πρώην ετοιμόρροπο σχολείο https://bit.ly/2T9Ar15

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ: Πότε θα φτιαχτεί αυτό το αίσχος; https://bit.ly/2UV2lx1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ: Έκαναν Lifting https://bit.ly/2o9eShU

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Πως είναι σήμερα https://bit.ly/2NQNoZn

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Μια επίσκεψη https://bit.ly/2O12Qmw

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ: Ευρωπαϊκή διάκριση https://bit.ly/2H0fTVs

ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΑ: Γιατί έγινε κι’ άλλο Μουσείο; https://bit.ly/2GtKAAX

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: 25 εκατομμύρια ευρώ; https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΛΟΥ: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο https://bit.ly/2wDPN2s

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ένα υπέροχο μουσείο… https://bit.ly/2MUKbqO

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ: Πρέπει να είναι πολύ ωραίο https://bit.ly/2PjiHiJ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός https://bit.ly/38P7P3P

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ: Έδωσαν 2.500.000 για ανακαίνιση -αίσχος https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: Ντροπή https://bit.ly/2tTRifH

—————————————————

Διαφορετικά μουσεία σε όλη την Ελλάδα: https://bit.ly/2PhpdX2

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων: https://bit.ly/2usYUGo

Τα δημοφιλέστερα μουσεία μας: https://bit.ly/2TaDS7F

Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ

Μουσείο Κορίνθου

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.