Μικρό σαν πολύτιμο κόσμημα

Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος, όσον αφορά τον πλούτο και την ποιότητα των ευρημάτων που έχει στην κατοχή του. Βρίσκεται κάτω από την Ακροκόρινθο και μέσα σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο.

0
966

Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος, όσον αφορά τον πλούτο και την ποιότητα των ευρημάτων που έχει στην κατοχή του. Βρίσκεται κάτω από την Ακροκόρινθο και μέσα σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο.

Θα μπορούσε δηλαδή να ήταν πάρκο, αν είχαμε το μυαλό να αξιοποιήσουμε σωστά το χώρο – σαν αληθινό πάρκο, για περίπατο στην ιστορία. Στον χώρο γύρω απ’το Μουσείο υπάρχουν πάρα πολλά ερείπια αλλά ξεχωρίζουν ο Αρχαϊκός Ναός του Απόλλωνα με τους μονολιθικούς κίονες με κιονόκρανα Δωρικού Ρυθμού αντί του Κορινθιακού , ο Βωμός του Απόστολου Παύλου που το 53 μ.Χ. κήρυξε τον Χριστιανισμό στην Κόρινθο, τα καταστήματα της Αρχαίας Αγοράς, την κρήνη Πειρήνη, την κρήνη Γλαύκη κ.α.

Μουσείο Κορίνθου

Το Μουσείο αυτό καθ’ αυτό, έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί όλοι μας έχουμε διαβάσει για τα ευρήματα που είχαν κλαπεί το 1990 και βρέθηκαν στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, αλλά επιστράφηκαν. Όλοι είχαμε διαβάσει για τους δίδυμους Κούρους που βρέθηκαν κατακερματισμένοι από αρχαιοκάπηλους έτοιμοι για πακετάρισμα, εξαγωγή & πώληση. Τώρα στέκουν όρθιοι και περήφανοι στο Μουσείο.

Μουσείο Κορίνθου

Το Μουσείο κατασκευάστηκε το 1930, αποτελείται από 4 αίθουσες και δύο στοές. Στον προθάλαμο υπάρχει ένα τμήμα από μωσαϊκό του 4ου αιώνα πΧ με παράσταση δύο Γρυπών που μάχονται με ένα άλογο (φωτογραφία πάνω). Το μωσαϊκό αυτό, είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά μωσαϊκά που έχουν βρεθεί και είναι εν μέρει κατεστραμμένο. Εκτίθεται ακόμα μία σπάνια αρχαϊκή Σφίγγα του 6ου πΧ αιώνα, σε άριστη σχεδόν κατάσταση, δείγμα ώριμης αρχαϊκής τεχνοτροπίας της Κορινθιακής σχολής και πολύτιμα εκθέματα κεραμικής της γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής εποχής με εξαιρετικά δείγματα της πρωτοκορινθιακής κεραμικής, καθώς και πλούσια συλλογή από ρωμαϊκά ευρήματα, αγάλματα αυτοκρατόρων, χειρουργικά εργαλεία, σκεύη, νομίσματα.

Το Μουσείο όπως σας είπα βρίσκεται κάτω από την Ακροκόρινθο, έχει μια αυλή που λούζεται στο φως και γύρω της υπάρχουν διάφορα αρχαία γλυπτά και ευρήματα. Μπαίνοντας μέσα βρίσκεσαι μπροστά σε εκθέματα από την εποχή που η Κόρινθος ήταν ένα σπουδαίο κέντρο για τον ελληνικό πολιτισμό στα αρχαία χρόνια προ Χριστού. Θα δείτε και τον χάρτη με όλα τα γύρω της αρχαίας Κορίνθου επαρχιακά κέντρα-κωμοπόλεις της αρχαίας εκείνης περιόδου, όπως οι αρχαίες Κλεώνες, η αρχαία Σικυώνα (σημερινό Κιάτο) κ.λ.π. Μετά το εσωτερικό μουσείο υπάρχει ο κυρίως εξωτερικός χώρος με πολλά τμήματα και τους κίονες που σώζονται ακόμα κάποιου αρχαίου ναού.

Μουσείο Κορίνθου

Το μουσείο έχει ανακαινισθεί πρόσφατα και μετά την έκθεση και των δύο κούρων έχει αποκτήσει άποψη και περιεχόμενο μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Μουσείο Κορίνθου

Το κτήριο του μουσείου μικρό αλλά χαρακτηριστικό.

Μουσείο Κορίνθου

Τα δύο μεγάλα ατού του Μουσείου της Κορίνθου: Οι δίδυμοι κούροι και η Σφίγγα.

Μουσείο Κορίνθου

Η διαμόρφωση των αιθουσών είναι λειτουργική για την κατανόηση της ιστορικής πορείας και εξέλιξης της πόλης.

Όλα τα εκθέματα αδικούνται από τον περιορισμένο χώρο. Ίσως θα πρέπει να γίνει μελέτη για επέκταση.

Μουσεία, nikosonline.gr

Στην ενότητα ΜΟΥΣΕΙΑ θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα

https://www.nikosonline.gr/category/μουσεία/

——————————————

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Μουσείο Κορίνθου

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.