Μου μαύρισε την ψυχή….. 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από Aids.

0
136

normal-heart_550x336

Είδα χτες βράδυ την τηλεταινία «Normal Heart» σε σκηνοθεσία Ryan Murphy που γράφτηκε από τον Larry Kramer και μου μαύρισε την ψυχή. Μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και στις δικαστικές μάχες πού δόθηκαν μεταξύ ασθενών του ιού Aids, με την Αμερικάνικη ηγεσία. Στην ταινία παίζουν εκπληκτικά οι: Mark Ruffalo, Jonathan Groff, Matt Bomer, Taylor Kitsch, Jim Parsons, Alfred Molina, Joe Mantello, και η Julia Roberts. Πρόκειται να κυκλοφορήσει σε DVD και Blueray στις 26 Αυγούστου 2014. Και από ότι γράφουν όλοι οι Αμερικάνοι κριτικοί είναι από τις ωραιότερες ταινίες για την τηλεόραση. Θα συμφωνήσω μαζί τους.

Η ταινία ξεκινάει από το 1981, την χρονιά που άρχισε να «χτυπάει» το aids και παρακολουθούμε τον Ned (MarkRuffalo) ένα ανοιχτά ομοφυλόφιλο συγγραφέα από τη Νέα Υόρκη που ταξιδεύει στο gay θέρετρο του Fire Island για να γιορτάσουν τα γενέθλια του φίλου τους Craig Donner σε ένα σπίτι από την παραλία. Ο Craig παρ’ ότι είναι νέος και φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση ζαλίζεται και πέφτει στην παραλία, ενώ αργότερα όταν φυσάει να σβήσει τα κεράκια της τούρτας του, τον πιάνει ένας ακατάσχετος βήχας.

Ενώ ταξιδεύουν πίσω στη Νέα Υόρκη, ο Ned διαβάζει ένα άρθρο στην εφημερίδα New York Times με τίτλο “Rare Καρκίνος διαγνώστηκε σε 41 ομοφυλόφιλους”. Επισκέπτεται αμέσως την γιατρό Δρ Emma Brookner (Julia Roberts), που έχει δει πολλούς ασθενείς με αντίστοιχα συμπτώματα, και όλοι τους είναι gay. Η Δρ Brookner εξετάζει τον Ned, διαπιστώνει ότι δεν έχει τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας, αλλά του ζητά να βοηθήσει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της νόσου εντός της gay κοινότητας.

Ο Ned διοργανώνει μια συγκέντρωση στο σπίτι του, όπου πολλοί ομοφυλόφιλοι άνδρες καλούνται να ακούσουν τι έχει να τους πει η Δρ Brookner, ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια, και η γιατρός ούτε λίγο ούτε πολύ αν και δεν έχει ακόμα αποδεικτικά στοιχεία, δηλώνει την πεποίθησή της ότι η ασθένεια είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη, και ότι θα πρέπει όλοι να αποφύγουν το σεξ προς το παρόν για να αποτρέψουν νέες μεταδόσεις.

Οι πιο κολλητοί φίλοι φτιάχνουν την οργάνωση της κοινότητας που ονομάζεται Gay Men Κρίσεων Υγείας (GMHC). Η οργάνωση οργανώνει έρανο για την έρευνα σχετικά με την ασθένεια αυτή που από GayCancer, τώρα ονομάζεται AIDS, και καθιερώνει μια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας, παροχή συμβουλών και άλλες υπηρεσίες.

Από κει πέρα αρχίζουν οι αγώνες, με τον δήμαρχο και το ίδιο το κράτος που τους αγνοούν, ενώ καθημερινά πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι. Αφήνει και σπόντες η ταινία ότι ο ιός μπορεί να είναι και εργαστηριακό κατασκεύασμα, για να μολύνει τους «ακόλαστους gay» που το είχαν παρακάνει……

Στο τέλος η ταινία μας ενημερώνει ότι ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν έκανε τελικά μια ανακοίνωση θεωρώντας AIDS μια “πρώτη προτεραιότητα” το 1985, αλλά επέλεξε να μειώσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ από την αρχή της επιδημίας το 1981, μέχρι και σήμερα έχουν πεθάνει 36 εκατομμύρια άνθρωποι από HIV / AIDS.

normal-heart-critics-awards

normal-heart-top

the-normal-heart-matt-bomer-nude

the-normal-heart

julia-robert-lgs

the-normal-heart-trailer-2014-cover-07

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here