Μπαμπάς και γιος

Έκανε μία ατομική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, όπου παράλληλα σε διπλανή αίθουσα παρουσιάστηκαν σε μία αναδρομική έκθεση και έργα του πατέρα του. Ευκαιρία να γράψουμε μερικά πράγματα και για τον μπαμπά, αλλά και για γιο.

3
124

Έκανε μία ατομική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, όπου παράλληλα σε διπλανή αίθουσα, παρουσιάστηκαν σε μία αναδρομική έκθεση και έργα του πατέρα του. Ευκαιρία να γράψουμε μερικά πράγματα και για τον μπαμπά, αλλά και για γιο.

Σπύρος Ζαχαρόπουλος, ζωγράφος

Ο Σπύρος Ζαχαρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι απόφοιτος του 1ου λυκείου Παλαιού Φαλήρου και ασχολείται με την ζωγραφική και την εικονογράφηση. Μια ζωή δηλαδή μέσα στα σχέδια και στα χρώματα. Μια ζωή μέσα στις εικόνες και στο όνειρο.

Σπύρος Ζαχαρόπουλος, ζωγράφος

Πότε ξεκίνησες να ζωγραφίζεις; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μπορεί να ήταν και το οιδιπόδειο, έπρεπε να συναγωνιστώ τον πατέρα μου…. (γέλια)

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου καλλιτέχνες; Είναι οι ζωγράφοι της αναγέννησης… ο Ραφαέλ, ο Γκρέκο βέβαια, ο μέγιστος Λεονάρντο Ντα Βιντσι, ο «Θεός» Μιχαήλ Άγγελος… Ίσως είναι οι μνήμες από παιδί όταν διάβαζα τις βιογραφίες τους που τους έχω τόσο στην καρδιά μου. Δεν υπάρχει κανείς που να προσπαθεί να ταυτιστεί με την δουλειά τους, απλά τους θαυμάζουμε. Βλέποντας τα έργα τους μένουμε εκστατικοί.

H εργασία σου ως εικονογράφος, καλύπτει την ανάγκη σου να εκφράζεσαι Σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, όταν αυτός που μου έχει παραγγείλει τη εικονογράφηση, μου αφήνει την ελευθερία έκφρασης. Αλλά παρόλα αυτά δεν μπορεί να με καλύψει απόλυτα.

Με τι υλικά δουλεύεις περισσότερο; Τέμπερες, ακουαρέλες, και ακρυλικά, με το λάδι λιγότερο … ωστόσο αν χρειαστεί ένα έργο περισσότερη πλαστικότητα, θα καταφύγω σε αυτό.

Σπύρος Ζαχαρόπουλος, ζωγράφος

Δεν ξέρω αν μπορεί να περιγράψει κανείς την Τέχνη. Είναι ένα παιχνίδισμα που βρίσκεται σε ότι κι αν κάνουμε. Είναι αυτό που θέλουμε να πούμε στους άλλους, αλλά από φόβο μην ξεχαστεί , μην περάσει αδιάφορο, μη λησμονηθεί, το κάνουμε γοητευτικό, αινιγματικό και καμιά φορά τρομαχτικό.

Σπύρος Ζαχαρόπουλος, ζωγράφος

24 με 30 Οκτωβρίου πρόκειται να κάνεις μία ατομική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, όπου παράλληλα θα γίνει σε διπλανή αίθουσα και μία αναδρομική του πατέρα σου .Τι συναισθήματα σου ξυπνάει αυτό το γεγονός; Μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και φόβο.. δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να σταθώ δίπλα στον πατέρα μου.

Θεωρείς ότι έχεις δεχτεί επιρροή από την πορεία του πατέρα σου ή ακολουθείς έναν δικό σου δρόμο; Πιστεύω ότι ακολουθώ δικό μου δρόμο, που πολλές φορές όμως διασταυρώνεται με τον δικό του.

Πολλές φορές υπογράφεις με το όνομα της συζύγου σου, Ανδιάνα. Πότε ξεκίνησε αυτό και γιατί το κάνεις; Δεν σηματοδοτεί κάτι ιδιαίτερο, απλά ήταν αποτέλεσμα του ενθουσιασμού μου όταν γεννήθηκε ο γιος μου πριν 15 χρόνια. Από τότε μου έμεινε….

Έχεις διδάξει και σε σχολείο. Πιστεύεις ότι όλοι στην νεαρή μας ηλικία είμαστε καλλιτέχνες; Κατά το ήμισυ είμαστε καλλιτέχνες, η φαντασία κι ο ενθουσιασμός περισσεύει αλλά μας λείπει η τεχνική… μεγαλώνοντας αποκτάμε τεχνική αλλά ο ενθουσιασμός δυστυχώς δεν είναι ο ίδιος.

Καλλιτέχνης για σένα είναι… Καλλιτέχνης είναι κάποιος που προσπαθεί να μιλήσει στο συγκινησιακό επίπεδο περισσότερο και όχι στο λογικό. Ξέρω ότι είναι πολύ γενική η απάντηση μου, αλλά δεν μπορώ να βρω πιο κατάλληλη…

Στέλιος Ζαχαρόπουλος, ζωγράφος

Ο μπαμπάς Στέλιος Ζαχαρόπουλος

Στην φωτογραφία πάνω βλέπετε τον μπαμπά του Σπύρου, και το πιο γνωστό του έργο. Το πορτραίτο της Έλλης Λαμπέτη- που υποτίθεται ότι ζωγραφίζει ο Δημήτρης Χορν – το είχε φτιάξει ο Στέλιος Ζαχαρόπουλος.

Στέλιος Ζαχαρόπουλος, ζωγράφος

Δύο ακόμα έργα του μπαμπά Στέλιου Ζαχαρόπουλου

——————————————————-

Σπύρος Ζαχαρόπουλος, ζωγράφος

Σπύρος Ζαχαρόπουλος, ζωγράφος

Αν σας αρέσει η ζωγραφική γίνετε μέλη στην ομάδα heART που είναι μια καλλιτεχνική ομάδα, με σκοπό την προβολή των έργων κάθε είδους τέχνης…

https://www.facebook.com/groups/460725324103798/

—————————————

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

3 COMMENTS

  1. εξαιρετικα εργα….υπεροχη καλλιτεχνικη συνδεση πατερα και γιου….!

  2. Υπέροχοι και οι δύο πατέρας και υιός… Ανυπομονουμε για την ατομική!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.