Οι “Άγριες μέλισσες” είναι το γούρι του

Την πρώτη φορά που μιλήσαμε στο τηλέφωνο τον ρώτησα πως να τον αποκαλώ. Γιατί, μπορεί να διάβαζα Alex Sid, αλλά ψάχνοντας έμαθα ότι πίσω από το ψευδώνυμο, κρύβεται ο ταλαντούχος μουσικός και sound designer Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος. Όνομα τεράστιο και δύσκολο όταν βρίσκεσαι στην Αγγλία και κάνεις καριέρα. Το Alex Sid ταιριάζει καλύτερα…

0
809

 Την πρώτη φορά που μιλήσαμε στο τηλέφωνο τον ρώτησα πως να τον αποκαλώ. Γιατί, μπορεί να διάβαζα Alex Sid, αλλά ψάχνοντας έμαθα ότι πίσω από το ψευδώνυμο, κρύβεται ο ταλαντούχος μουσικός και sound designer Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος. Όνομα τεράστιο και δύσκολο όταν βρίσκεσαι στην Αγγλία και κάνεις καριέρα. Το Alex Sid ταιριάζει καλύτερα…

Ξαφνικά πολύς κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται για έναν νέο καλλιτέχνη, επειδή γράφει και τραγουδάει τα τραγούδια για την πολύ πετυχημένη σειρά “Άγριες μέλισσες”. Το ύφος των τραγουδιών σε συνδυασμό με την βαθιά φωνή του, προκάλεσαν το ενδιαφέρον. Του ζήτησα να κάνουμε μια κουβεντούλα.

ALEX SID, AGRIES MELISSES, MUSIC, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, TV, nikosonline.gr

Οι “Άγριες Μέλισσες” είναι το γούρι του

Γεια σου Αλέξανδρε, που σε πετυχαίνω; Γεια σου Νίκο, με πετυχαίνεις σε μία πολύ όμορφη φάση, πολλή μουσική, δημιουργία και ωραίες στιγμές. Επίσης να σου πω πως μόλις γύρισα από την κορυφή του Ολύμπου, μια ανάβαση που με ανανέωσε…

Ναι το έμαθα και ζήλεψα. Σε πήρα γιατί – στο είπα όταν κάναμε την ραδιοφωνική μας κουβεντούλα, αλλά θέλω να υπάρχει και γραπτό – είμαι fan σου. Και της μουσικής σου αλλά και της φωνής σου. Την περίμενες όλη αυτή την επιτυχία με τα τραγούδια σου στις “Άγριες μέλισσες”; Σε ευχαριστώ πολύ!!! Δεν το περίμενα καθόλου. Πάντα κρατάω μικρό καλάθι γιατί η φαντασία μπορεί να φτιάχνει πολύ ωραία σενάρια αλλά έχω καταλάβει ότι τα πιο όμορφα είναι αυτά που έρχονται χωρίς να έχουν προηγηθεί μεγάλες προσδοκίες.

Εμένα πάντως με εξέπληξε πολύ ευχάριστα και μου θύμισε εποχές, που τα τραγούδια δεν είχαν ανάγκη το ραδιόφωνο ή το internet και γίνονταν επιτυχίες από τις ταινίες. Το όμορφο με τον κινηματογράφο είναι ότι σου δίνει μια ελευθερία έκφρασης. Ότι και αν γράψεις έχεις την αίσθηση ότι δεν το τραγουδάς εσύ αλλά οι ήρωες της ταινίας. Είναι σα να είσαι και εσύ ένας χαρακτήρας της ιστορίας. Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο ήταν η αποδοχή του κόσμου και τα προσωπικά ευχαριστήρια μηνύματα που λαμβάνω. Κάποια είναι πραγματικά συγκινητικά.

Το “Μάτια κλειστά”, αυτό που εντυπωσίασε με το πρώτο άκουσμα όλο τον κόσμο, πως το έγραψες; Είχες το σενάριο, ήξερες την πλοκή… για πες μας… Είχα λάβει την εικόνα του πρώτου επεισοδίου για το οποίο έγραφα πυρετωδώς, όπου η Ελένη παντρεύεται τον Σέργιο Σεβαστό και είναι δυστυχισμένη. Άρχισα να τροποποιώ το θέμα που είχα γράψει για τους Σεβαστούς και ακούγοντας την μουσική και βλέποντας την έκφραση την Ελένης μου ήρθε η μελωδία και οι πρώτοι στίχοι. Δεν το είχα σχεδιάσει να γράψω τραγούδι. Και δεν ήταν σχεδιασμένο να παίξει στην σειρά ως τραγούδι. Ήταν μία όμορφη σύμπτωση περιστάσεων και ιδεών.

Και ύστερα ακολούθησαν κι’ άλλα τραγούδια, το “Κάθε δειλινό”, το “Για δυο ζωές ακόμα”… και τώρα τι θα κάνετε, θα βγει ολοκληρωμένο cd με την μουσική και τραγούδια της σειράς, ή θα κυκλοφορούν μόνο digital; Τώρα γράφουμε καινούρια τραγούδια, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε και ζωντανές εμφανίσεις το φθινόπωρο και σχεδιάζουμε να βγει το CD. Ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη και ελπίζω αμέσως μετά θα βγει το CD.

ALEX SID, AGRIES MELISSES, MUSIC, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, TV, nikosonline.gr

Το ξεκίνημα στο Λονδίνο

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε κάπως από την αρχή. Εσύ αρχικά σπούδασες ηχοληψία και sound design. Θέλεις να μας πεις τι είναι ακριβώς αυτό; Το sound design συμπεριλαμβάνει όλους τους πρόσθετους ήχους που μπαίνουν σε μια ταινία και η μίξη αυτών σε σχέση με τον διάλογο και την μουσική. Σχεδόν όλοι οι ήχοι που ακούμε στον κινηματογράφο, από τα βήματα, τον αέρα, τον θόρυβο της πόλης, τα αυτοκίνητα κτλ είναι πρόσθετοι και τεχνητοί. Από τον ήχο των γυρισμάτων συνήθως το μόνο που κρατιέται είναι ο διάλογος, ο οποίος πολλές φορές ξανα- ηχογραφείται στο στούντιο. Για μία ταινία δημιουργούμε και συγχρονίζουμε χιλιάδες ήχους πάνω στην εικόνα. Ακόμα τις περισσότερες φορές ένας ήχος είναι αποτέλεσμα πολλών ήχων. Π.χ. Ο ήχος μίας έκρηξης φτιάχνεται από 5-15 διαφορετικούς ήχους ανάλογα με την πολυπλοκότητα της εικόνας.

Δούλεψες πολύ στην Αγγλία πάνω σ’ αυτόν τον τομέα, εξελίχθηκες, έλαβες μέρος σε μεγάλες παραγωγές, πήρες βραβεία.. πόσα χρόνια κράτησε αυτό; Ήμουν τυχερός που δούλεψα σε ένα από τα καλύτερα στούντιο ήχου του κόσμου. Η ομάδα μας βραβεύτηκε πολλές φορές και πραγματικά είμαι ευγνώμων για την εμπειρία μου εκεί. Άρχισα από βοηθός, και σιγά σιγα έφτασα στην θέση του Re-Recording Mixer, ο οποίος κάνει το λεγόμενο μιξάζ της ταινίας. Ήμουν γύρω στα 15 χρόνια.

Και γιατί επέστρεψες στην Ελλάδα; Με έπιασε μια βαθιά νοσταλγία. Άρχισε να μην με χωράει ο τόπος και να θέλω να ταξιδέψω. Ταξίδεψα για 7 μήνες με την σύντροφο μου και αποφασίσαμε ότι έπρεπε να δοκιμάσουμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Όλοι προσπαθούσαν να μας αποτρέψουν αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε. Η ζωή έξω έχει ίσως την ευκολία της καλής καριέρας αλλά μία ανεκπλήρωτη επιθυμία σου να επιστρέψεις μπορεί να σου φέρει δυστυχία.

Το ότι σπούδασες και δούλεψες ως sound designer σε βοηθάει ως μουσικό; Πολύ. Καταλαβαίνεις καλύτερα την γλώσσα και την δυναμική του κινηματογράφου. Η κινηματογραφική μουσική είναι μέρος του ήχου όποτε πρέπει πάντα να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες της ταινίας.

Σε θεωρώ πολύπλευρο και εξαιρετικά ταλαντούχο μουσικό, με ιδιαίτερο λυρισμό και ευαισθησία στις συνθέσεις του. Παίζεις μάλιστα σχεδόν όλα τα όργανα στα τραγούδια σου, ενορχηστρώνεις και επιμελείσαι την παραγωγή. Δεν συμβαίνει συχνά όλο αυτό (γέλια)… Σε ευχαριστώ πολύ!! Η αλήθεια είναι ότι θέλω να συνεργάζομαι με άλλους μουσικούς. Μου αρέσει πολύ ο αυτοσχεδιασμός με άλλους και μου λείπει όταν γράφω μόνος. Η παραγωγή και η ενορχήστρωση για μένα είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με την σύνθεση. Σίγουρα η σύνθεση είναι η αρχή όλων αλλά μια κακή παραγωγή μπορεί να καταστρέψει μια καλή σύνθεση, οπότε είναι κάτι που δεν θέλω να αφήσω στα χέρια άλλων.

Παράλληλα με τις “Μέλισσες” έκανες και την ταινία “Echoes of the Past”. Για πες μου…Το “Echoes of the Past” είναι σε σκηνοθεσία του Νικόλα Δημητρόπουλου και παραγωγή της FOSS Productions. Πρωταγωνιστεί ο Max Von Sydow και ήταν η τελευταία του ταινία. Είναι μία ταινία για την σφαγή των Καλαβρύτων. Δεν μπορώ να πω πολλά αλλά θα πω ότι αισθάνομαι και πάλι τυχερός που είμαι μέρος της και ανυπομονώ να την δω στους κινηματογράφους.

Και πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και το πρώτο σου αγγλόφωνο album με τίτλο “HOME”. Το άκουσα και είναι θαυμάσιο. Θα το κυκλοφορήσεις και στο εξωτερικό; Το “ΗΟΜΕ” γεννήθηκε σαν ιδέα στην ρεσεψιόν του στουντίου όπου δούλευα στο Λονδίνο. Συμμετείχαν διάφοροι φίλοι μου σε ρόλους στιχουργών, μουσικών και ηχοληπτών. Κυκλοφορεί μόνο ψηφιακά για την ώρα.

Όταν περάσει όλη αυτή η τρέλα με την πανδημία, σκέφτεσαι να παρουσιάσεις ζωντανά τα τραγούδια σου; Ελπίζω ότι το Φθινόπωρο θα τα καταφέρουμε να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις και αυτό να συνεχιστεί και το επόμενο καλοκαίρι.

Στην προσωπική σου ζωή πως είσαι; Πως περνάς, που μένεις; Έχεις κατοικίδιο, μαγειρεύεις, ζεις μόνος, πες μας μερικά για σένα…Μένω στην Αθήνα. Είμαι παντρεμένος και μπαμπάς δύο μικρών παιδιών και ενός γάτου του δρόμου. Μου αρέσει η φύση και ιδίως το βουνό. Η γιόγκα, Το καλό φαγητό. Αυτό που λένε καλή καρδιά. Η ζωή μου θα μπορούσε να είναι εντελώς στη φύση με βραδινές μουσικές γύρω από την φωτιά.

Φαντάζομαι ότι βλέπεις ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Πες μας κάποιες που σε εντυπωσίασαν… Βλέπω αλλά όχι όσες θα ήθελα. Τελευταία θυμήθηκα το “Into the Wild” που είναι αγαπημένο από παλιά και φέτος μου άρεσαν “Τα Παράσιτα” και το “Sex Education”.

Στην τηλεόραση, εκτός από τις “Μέλισσες”, βλέπεις κάτι άλλο; Όχι, δεν βλέπω τηλεόραση. Προτιμώ να διαλέγω τι και πότε θα δω.

Υπάρχει κάτι στις μέρες μας, απ’ όλα αυτά που μας συμβαίνουν, που να σου αρέσει; Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι θετικό. Μου αρέσει αυτό που περνάω εγώ σε προσωπικό επίπεδο αυτήν την χρονική στιγμή, αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω το τί συμβαίνει στον κόσμο από πολιτικής άποψης.

Και θέλω να μου πεις και τι αντιπαθείς φριχτά. Κάποτε το διάβαζα σε συνεντεύξεις άλλων και δεν καταλάβαινα γιατί το ανέφεραν, αλλά πλέον είναι ξεκάθαρο το γιατί. Τίποτα δεν με ανησυχεί και ενοχλεί περισσότερο από τον ρατσισμό που έχει επανέρθει στην επιφάνεια. Ρατσισμός για όλους τους ‘άλλους’. Δεν υπάρχει χειρότερο ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Θέλω να δω τον κόσμο να έχει καταλάβει ότι όλοι είμαστε ίδιοι και ‘ένα’ χωρίς ‘ναι αλλά εμείς ή αυτοί’.

Αααα πριν σε αποχαιρετήσω, έχεις σχέση με κάποιον μουσικό που υπογράφει ως Nick Sid; Είναι αγαπημένος πρώτος μου ξάδερφος. Έκανε τις μίξεις τεσσάρων κομματιών του ΗΟΜΕ και παίζει πιάνο στο “Μάτια Κλειστά” και το “Μάρτης”.

Σε ευχαριστώ, καλό καλοκαίρι Καλό καλοκαίρι με αγάπη και χαρά!

ALEX SID, AGRIES MELISSES, MUSIC, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, TV, nikosonline.gr

Κι’ άλλες ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις

ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΘΩΜΑ: Άγριες μέλισσες, δουλειά, σπίτι, παιδιά… https://bit.ly/3bpMMpO

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ «Άγριες μέλισσες» του άλλαξαν την ζωή https://bit.ly/2rUdsgK

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ: Δεν πιστεύω στα μεγάλα λόγια και στις τάχαμου επαναστάσεις https://bit.ly/32fIJZy

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (48 ΩΡΕΣ): Ένας υπέροχος μπαμπάς https://bit.ly/38FLzJv

ΜΥΡΤΩ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Η ανοιξιάτικη ημέρα της Μυρτώς https://bit.ly/3bUh58W

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Θοδωρής είναι σοβαρό παιδί… https://bit.ly/3bJjkvs

ΜΑΝΟΣ ΣΑΓΚΡΗΣ (στιχουργός): Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση https://bit.ly/2V2TYmj

ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ: Η Μιρέλα είναι υποψήφια διδάκτωρ https://bit.ly/329KYgS

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ: Η μουσική δεν είναι άθλημα, όπου υπάρχει ο πρώτος, ο δεύτερος κτλ…. https://bit.ly/37IagDM

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΕΣ: Καριέρα είναι το έργο μου, όχι το όνομα μου https://bit.ly/2P4wLN2

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΥΤΖΙΔΗΣ: «Έχω εμπιστευτεί, έχω απογοητευτεί και πληγωθεί…» https://bit.ly/37ygB4Z

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΥ: Τα παιδιά χρειάζονται διάδρομο απογείωσης https://bit.ly/2RAFNmk

————————————————-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.