Μ’ αυτόν, εγώ πραγματικά καμαρώνω…

Όχι ότι ξέρω από χορό και τις σύγχρονες τάσεις του, αλλά όποτε με έχουν πάει σε «μεγάλα» χορευτικά σχήματα του εξωτερικού και συγκρίνω τις παραστάσεις τους με του Δημήτρη Παπαϊωάννου, τις βρίσκω κατά πολύ υποδεέστερες.

1
3724

Όχι ότι ξέρω από χορό και τις σύγχρονες τάσεις του, αλλά όποτε με έχουν πάει σε «μεγάλα» χορευτικά σχήματα του εξωτερικού και συγκρίνω τις παραστάσεις τους με του Δημήτρη Παπαϊωάννου, τις βρίσκω κατά πολύ υποδεέστερες.

Ο Έλληνας ζωγράφος, χορευτής, χορογράφος και σκηνοθέτης, ο άνθρωπος που άλλαξε μία για πάντα τις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, αυτός ο εξαιρετικός δημιουργός, παραμένει ακούραστος. Συνεχίζει να οργώνει τον κόσμο με κάθε του νέα παράσταση  και να αποσπά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές. Και δεν είναι μόνο η Ευρώπη, μέχρι και Λατινική Αμερική έχει φτάσει η χάρη του. Οι κριτικές και τα άρθρα για κάθε του νέα δημιουργία αποσπούν απίστευτα καλές κριτικές – και μην ξεχνάμε πως το σοβαρό και αυστηρό Ιταλικό περιοδικό για την τέχνη του χορού, “Danza & Danza”, τον είχε ανακηρύξει ως τον κορυφαίο χορογράφο των τελευταίων ετών, και είχε γράψει:

“Ο Παπαϊωάννου είναι ένας καλλιτέχνης απολύτως ικανός να αφηγηθεί την ιστορία του δράματος σήμερα, με ένα οπτικό θέατρο που είναι μαγικό και μεγάλου εύρους.

Κι’ όλα αυτά συνέβησαν τότε που ο Παπαϊωάννου είχε παρουσιάσει την παράσταση Still Life. Μια παράσταση που αρχικά απόλαυσαν 13.000 θεατές, την άνοιξη του 2014, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, μετά από πρόσκληση του Robert Wilson, παρουσιάστηκε στο Watermill Center Summer Benefit Gala στη Νέα Υόρκη. Ύστερα ταξίδεψε στο Σάο Πάολο, στην Αμβέρσα, στο Βελιγράδι, στην Βιέννη, στο Λονδίνο, στην Λιόν, στο Μονπελιέ και στην Μπράγκα, κάνοντας το όνομα και την δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου γνωστό στα πέρατα του κόσμου.

Το Still life ήταν το αποτέλεσμα της ερευνητικής πορείας του δημιουργού με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα και τον επαναπροσδιορισμό των πρωταρχικών σκηνικών υλικών. Μια παράσταση που αντλούσε έμπνευση από τον μύθο του Σίσυφου, ο οποίος είχε καταδικαστεί από τους θεούς να κυλάει αιώνια έναν βράχο ως την κορυφή ενός βουνού.

still-life_dimitris-papaioannou_06_photo-by-dimitris-theodoropoulos_web

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, συνεχίζει να οργώνει τον κόσμο με τις παραστάσεις του, να αποσπά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές.

10415710_665648166848128_1352037680878860093_n

Τον έχουν χαρακτηρίσει ως “ζωγράφο της σκηνής

10262001_662234393856172_2635727840219820416_n

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου…

… γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1964, και είναι Έλληνας χορευτής, χορογράφος, σκηνοθέτης σκηνής και εικαστικός καλλιτέχνης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τα Ψαρά. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ενώ είχε ήδη ξεκινήσει από τα 17 του τη ζωγραφική έχοντας μαθητεύσει στο πλευρό του Γιάννη Τσαρούχη. Μάλιστα βραβεύτηκε για τη σκιτσογραφική δουλειά του στη Biennale νέων καλλιτεχνών της Μασσαλίας το 1990. Σκίτσα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Βαβέλ, Παραπέντε, Ιστός και Πρόσωπα. Το 1982 ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρακολούθησε μαθήματα χορού και την ίδια χρονιά βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για σπουδές χορού στο στούντιο του Έρικ Χόκινς. Τρία χρόνια αργότερα, το 1986, ίδρυσε μαζί με την Αγγελική Στελλάτου την Ομάδα Εδάφους, ένα χορευτικό σχήμα του οποίου την πλήρη επιμέλεια έχει ο ίδιος. Ο Παπαϊωάννου είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος από την εφηβεία του.  

Μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, σε ένα νέο ξεκίνημα το 2006, με το έργο του ‘2’, βρέθηκε στην παράδοξη θέση να δημιουργεί πρωτοποριακά έργα σε μεγάλα Αθηναϊκά θέατρα που κατέρριπταν ρεκόρ αριθμού παραστάσεων, πουλώντας πάνω από 100,000 εισιτήρια.

Ακολούθησε  το ΠΟΥΘΕΝΑ (2009), για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Εθνικού Θεάτρου, και το ΜΕΣΑ (2011), για το Θέατρο Παλλάς. Το 2012, αφαιρώντας από τη δουλειά του κάθετι που δεν ήταν απολύτως απαραίτητο, δημιούργησε την ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ για το Φεστιβάλ Αθηνών, που τον έφερε ξανά επί σκηνής ύστερα από μια δεκαετή αποχή. Στην ίδια αναζήτηση του απλού, δημιούργησε το STILL LIFE (2014), για το οποίο σας έγραψα πιο πάνω και το 2015 δημιούργησε την Τελετή Έναρξης για τους Πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Τα 25 έργα του Παπαϊωάννου καλύπτουν όλο το φάσμα από το μαζικό θέαμα με τους χιλιάδες ερμηνευτές ως το εντελώς προσωπικό και οικείο, και έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλη ποικιλία χώρων, από το περίφημο θέατρο της ‘κατάληψης των καλλιτεχνών’ στην Αθήνα, ως το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και από στάδια Ολυμπιακών διαστάσεων ως το Théâtre de la Ville στο Παρίσι και το Teatro Olimpico στη Βιτσέντζα.

Το 2017 δημιούργησε το ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΜΑΣΤΗ, το πρώτο του διεθνές εγχείρημα με 10 συμπαραγωγούς περιλαμβανόμενου και του Φεστιβάλ της Αβινιόν. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΜΑΣΤΗΣ πραγματοποίησε διεθνή περιοδεία που διήρκεσε 2 χρόνια.

Το 2018 ο Δημήτρης ήταν ο πρώτος δημιουργός νέου έργου για το Χοροθέατρο Πίνα Μπάους του Βούπερταλ. Το SINCE SHE έκανε πρεμιέρα στις 12 Μαϊου 2018 στην Γερμανία. Η πιο πρόσφατη performance του είναι η παράσταση INK.

———————————————————

Επίσης διαβάστε για τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Ο Παπαϊωάννου μεγαλούργησε πάλι: https://bit.ly/2tfXQSj

Έλληνας στα τηλεοπτικά βραβεία Emmy: https://bit.ly/2JYazDP

15 χρόνια πριν… https://bit.ly/2v6ov2Y

Καινούργια παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου: https://bit.ly/2K4VZpU

DIMITRIS PAPAIOANNOU, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΧΟΡΟΣ, STILL LIFE, Dance, Performance, nikosonline.gr,

————————————————

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.