Ναύπλιο λατρεμένο…

Είναι τόσο κοντά, και είναι τόσο όμορφο που δεν μπορείς να του αντισταθείς. Δεν έχουμε και πολλές ωραίες πόλεις στην Ελλάδα, γι’ αυτό το Ναύπλιο, που διατηρεί όλα τα παλιά του κτίσματα, τα σοκάκια και τα μνημεία, ξεχωρίζει.

3
3075

Είναι τόσο κοντά, και είναι τόσο όμορφο που δεν μπορείς να του αντισταθείς. Δεν έχουμε και πολλές ωραίες πόλεις στην Ελλάδα, γι’ αυτό το Ναύπλιο, που διατηρεί όλα τα παλιά του κτίσματα, τα σοκάκια και τα μνημεία, ξεχωρίζει.

Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

NAFPLIO, ΤΑΞΙΔΙ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ, ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ, ΜΠΟΥΡΤΖΙ, ΠΑΛΑΜΗΔΙ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Κάτι έχει συμβεί στους Έλληνες, και δεν είναι πια μερακλήδες. Οι παλιοί έφτιαχναν ωραία πράγματα. Ωραία κτίρια, πλατείες, αγάλματα, έπιπλα, φωτιστικά… Μετά ήρθε μια μεγάλη χρονική περίοδος που όλα γίνονταν φασόν και ξεπέτα. Και το κυριότερο όλο, ήρθε η μόδα της πολυκατοικίας του εργολάβου, που κατέστρεψε αισθητικά κάθε τόπο. Μακεδονία πας, Ήπειρο, Πελοπόννησο, νησιά, παντού η ίδια κακόγουστη, πρόχειρη πολυκατοικία του εργολάβου. Τοπική αρχιτεκτονική μηδέν. Ισοπεδώθηκαν όλα και όλο το τοπικό χρώμα, η τοπική αρχιτεκτονική πήγε περίπατο.

Τα τελευταία χρόνια κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν, να αναστηλώσουν, να αναπαλαιώσουν και να φωτίσουν τα ωραία κτίρια, μπας και κάτι δώσει και πάλι… όραμα!

Το Ναύπλιο, σαν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας και νυν πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας είναι μία απ’ τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, γι’ αυτό και η παλιά πόλη του, έχει χαρακτηριστεί «παραδοσιακός οικισμός». Είναι τόσο όμορφο, κατ’ αρχήν γιατί βρίσκεται σε ωραίο σημείο, κάτω από τον βράχο του Παλαμηδίου και δίπλα στην θάλασσα, που αυτό το κάνει να ξεχωρίζει. Όπως και τα μνημεία του. Το Μπούρτζι, ένα μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι, το Παλαμήδι, ένα ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, για την Ακροναυπλιά, η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το Μουσείο, τα παλιά αρχοντικά… 

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε ο Ναύπλιος τη Ναυπλία, η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια.

N 107

Το Ναύπλιο αποτελεί δημοφιλή προορισμό των κατοίκων της Αθήνας, καθώς απέχει λίγη ώρα. Στα ομορφότερα κτήρια της πόλης είναι το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος), καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος. Στην πόλη βρίσκεται και το κτίριο της πρώτης βουλής των Ελλήνων όπως επίσης λειτουργεί παράρτημα της πινακοθήκης της Ελλάδος.

1_M

1R_M

1P_M

Και το κυριότερο όλο ήρθε η μόδα της πολυκατοικίας του εργολάβου, που κατέστρεψε αισθητικά κάθε τόπο. Μακεδονία πας, Ήπειρο, Πελοπόννησο, νησιά, παντού η ίδια κακόγουστη, πρόχειρη πολυκατοικία του εργολάβου.

1J_M

1D_M

N 070

Σε παραδοσιακό μαγειρείο με σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά να σου τρέχουν τα σάλια.

Picture 023

Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν, να αναστηλώσουν, να αναπαλαιώσουν και να φωτίσουν τα ωραία κτίρια μπας και κάτι δώσει και πάλι όραμα.

1E_M

1A_M

N 109

1H_M

Παιχνίδια στο δωμάτιο σοφίτα του ξενοδοχείου

N 044

Οι περίπατοι μέσα στην πόλη είναι κάτι το μαγευτικό

1n_MΔιαβάστε ακόμα για το Ναύπλιο

Επίσκεψη στο Μουσείο του Ναυπλίου: https://bit.ly/2O12Qmw

Ρημάζει το Xenia στο Ναύπλιο: https://bit.ly/2SUAa0N

Picture 011

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι παλιοί ήταν φτωχοί αλλά είχαν αισθητική. Ακόμα και τα χαμόσπιτα είχαν την τσαχπινιά τους.
    Όμως Νικόλα, αυτό το έκτρωμα στη Πλατεία συντάγματος που λέγεται Εθνική Τράπεζα Ναυπλίου οφείλεις να το καυτηριάσεις! 🙂

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.