Έχω βαρεθεί να βλέπω «πεθαμένους» αρχαιολογικούς χώρους, να υπάρχουν εκεί παρατημένοι και να μην πατάει ψυχή. Να μην συμβαίνει τίποτα. Όπως επίσης έχω βαρεθεί το ΚΑΣ και όλους αυτούς που έχουν αντίρρηση στο να γίνονται πρωτότυπες και πρωτοποριακές δράσεις, παραστάσεις ή εκθέσεις, στους – δήθεν – «ιερούς» αρχαιολογικούς μας χώρους!
Έχουν αντίρρηση να γίνονται μοντέρνες παραστάσεις στην Επίδαυρο. Γιατί; Επειδή η Επίδαυρος όταν άρχισε να λειτουργεί ήταν θρησκευτικός τόπος, με τελετές και θυσίες ανθρώπων και ζώων; Έχουν αντίρρηση να γίνονται μοντέρνες εκθέσεις στην Δήλο, γιατί το νησί είναι ιερό! Να τους ενημερώσω λοιπόν, πως πριν «μαγαρίσουν» το «ιερό» νησί οι σύγχρονοι γλύπτες και οι εκθέσεις, το είχαν μαγαρίσει και το είχαν λεηλατήσει έναν σωρό κατακτητές και το είχαν μετατρέψει σε δουλεμπορικό κέντρο… το “ιερό” νησί!
Με αφορμή την εξαιρετική έκθεση του Sir Antony Gormley στην Δήλο, ενός εκ των μεγαλύτερων γλυπτών της εποχής μας, η οποία ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από ανθρώπους που ανάθεμα με αν ξέρουν από τέχνη ή και ακόμα αν έχουν πατήσει το πόδι τους στην Δήλο, σκέφτηκα να κάνω μια έρευνα. Να δω, γιατί αντέδρασαν τόσο έντονα για την έκθεση στην Δήλο και όχι για όλα όσα συμβαίνουν στους αρχαιολογικούς μας χώρους.
Που επαναλαμβάνω, εγώ θέλω να γίνονται εκατοντάδες περισσότερες εκδηλώσεις κοντά και μέσα στα αρχαία μας. Θέλω να γίνονται σχολικά μαθήματα, να γίνονται αθλητικές εκδηλώσεις, πικ-νικ, εκθέσεις οίνου και φυσικά εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες και θέατρο.
Να ζωντανέψουν οι αρχαιολογικοί χώροι ΤΩΡΑ!
Τρελαίνομαι που το Open Air Film Festival κάθε καλοκαίρι (9η χρονιά φέτος), κάνει προβολές ταινιών σε διάφορους εξωτερικούς χώρους και σε αρχαιολογικούς: Από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, μέχρι την Ρωμαϊκή Αγορά και το μικρό θέατρο της Επιδαύρου…
Όταν είχε γίνει η έκθεση με γλυπτά του Ζογγολόπουλου και του Χουλιαρά στην Αρχαία Μεσσήνη, δεν είδα να υπάρχουν αντιρρήσεις. Τι έγινε, δεν το είχαν πάρει είδηση οι αντιρρησίες;
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη (επάνω) και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου με την Φωτεινή Δάρρα (κάτω) σε συναυλίες στην Δήλο. Τς τς τς μήπως μαγαρίσουν κι΄ αυτοί το «ιερό» νησί;
Σε μια συνέντευξη πριν από πολλά χρόνια την είχαν ρωτήσει: «Ποιο είναι ένα από τα όνειρά σου;». «Θέλω να ονειρεύομαι ότι θα δείξω τη δουλειά μου κάποια στιγμή σε ένα αρχαίο θέατρο» είχε απαντήσει. Εκείνοι γέλασαν και είπαν με μια κάποια θυμηδία: «Το κράτος μάλλον δεν θα ενθουσιαστεί με αυτή την ιδέα σου…». Να όμως που τα άλογα και οι θώρακες, τα χαρακτηριστικά μνημειώδη γλυπτά της, εκτέθηκαν στο Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης…Μιλάω για την Αλεξάνδρα Αθανασιάδη και την εικαστική έκθεση που έγινε το 2016 στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
6.000 άνθρωποι πήγαν να ακούσουν τον Γιάννη Χαρούλη στη Αρχαία Μεσσήνη. Επιτέλους ζωντάνια!
Στο αρχαίο θέατρο του Δίου λέει – διότι το θέατρο δεν είναι αρχαίο- είναι ντέξιον με σανίδες – συναυλία του Μάριου Φραγκούλη. Πειράζει;
Όταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε ζητήσει τους στύλους του Ολυμπίου Διός για να παρουσιάσει την Μυθωδεία, είχε γίνει επανάσταση. Τελικά η παράσταση έγινε και ήταν αριστούργημα. Και το μνημείο μπήκε εξώφυλλο στο cd και στο dvd και κέρδισε παγκόσμια προβολή.
Πάλι στην Αρχαία Μεσσήνη, νεανικό φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου. Γουστάρω με χίλια. Κι΄ άλλα τέτοια. Παντού, σ΄ όλη την Ελλάδα. Να ξεκολλήσουν τα παιδιά και οι νέοι από την ακαλαισθησία της τηλεόρασης και από το internet.
Μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας παρακαλώ, συναυλία Βασίλη Τσιτσάνη. Έχετε αντίρρηση μήπως επειδή ακούστηκαν μπουζούκια;
Και μερικές vintage αναμνήσεις
Η διάσημη φωτογράφος Nelly’s όταν φωτογράφησε γυμνές και ημίγυμνες μπαλαρίνες στην Ακρόπολη, κόντεψαν μερικοί να πάθουν εγκεφαλικό. Σήμερα, όλοι μας την ευγνωμονούμε γι΄ αυτές τις αριστουργηματικές φωτογραφίες.
Όταν ο Dior φωτογράφιζε στις Καρυάτιδες την υψηλή ραπτική του, έκανε τεράστια διαφήμιση και στο μνημείο αλλά και στην Ελλάδα. Έχετε αντίρρηση μήπως;
Δώστε ζωή στους αρχαιολογικούς μας χώρους
Φτιάξτε τους ούτως ώστε να γίνονται…
-
Μονοήμερες εκδρομές με παράδοση σχολικών μαθημάτων
-
Σεμινάρια και συζητήσεις
-
Οικογενειακά πικ-νικ
-
Παγκόσμιοι διαγωνισμοί τοξοβολίας και ακοντίου
-
Παγκόσμιοι διαγωνισμοί πάλης
-
Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού οίνου
-
Συναυλίες με παραδοσιακή μουσική και χορούς
-
Εικαστικές εκθέσεις Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών με μοντέρνα γλυπτά. Όσο πιο μοντέρνα- όσο πιο “κόντρα” με το περιβάλλον, τόσο καλύτερα.
Διαβάστε αναλυτικό άρθρο για την έκθεση του κορυφαίου παγκοσμίως γλύπτη Sir Antony Gormley στην Δήλο: https://bit.ly/2VOH3p2
Open your mind – make the move!
——————————————————
Κι΄ άλλοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας και η ιστορία τους
Μια μεγαλειώδης ανασκαφή: https://bit.ly/2NzI3cp
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας https://bit.ly/2LeLlAJ
Αρχαιολογικό πάρκο που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα: https://bit.ly/2NxIjoy
Τα 4 Λιοντάρια της Ελλάδας: https://bit.ly/2xwzmX4
Έχετε πάει στην Πάφο; https://bit.ly/2Wn7MtV
Βραυρώνα – Ντροπή στην εφορία αρχαιοτήτων: https://bit.ly/2wpwcmE
Αρχαιολογικοί χώροι και χορηγοί: https://bit.ly/2MX1mb9
Ντροπή κύριοι: https://bit.ly/2vtj0NQ
Κρήτη ντροπή σου: https://bit.ly/2LtwbZr
————————————————————–