Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα;

2
757

Panameños-felices1

Οι κάτοικοι του Παναμά είναι οι πιο ευτυχισμένοι του κόσμου, ενώ εκείνοι στη Συρία και το Αφγανιστάν οι πιο δυστυχισμένοι, σύμφωνα με μία νέα έρευνα σε 135 χώρες του κόσμου.

——————————————–

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Οι Έλληνες δεν απέχουν πολύ από την απόλυτη δυστυχία: βρίσκονται στην 100η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ευτυχίας, μαζί με μαζί με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αίγυπτο, τη Λετονία, το Μαυροβούνιο, τη Νιγηρία, το Νίγηρα, την Παλαιστίνη και την Σερβία. Την έρευνα που τιτλοφορείται «Well-Being Index» πραγματοποίησε το 2013 ο οργανισμός Gallup-Healthways, ερευνητές του οποίου πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 133.000 κατοίκους των 135 χωρών.

—————————————————-

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να αξιολογηθεί το επίπεδο της ευτυχίας με βάση πέντε παράγοντες:

  • Tην οικονομική ασφάλεια των πολιτών,
  • Tην κοινωνική ευεξία (που σημαίνει την ύπαρξη υποστηρικτικών σχέσεων και αγάπης στη ζωή),
  • Την κοινοτική ευεξία (που σημαίνει να νιώθει κανείς καλά στην κοινότητα όπου ζει),
  • Την υγεία και
  • Την ύπαρξη σκοπού και στόχων στη ζωή.

Οι ερευνητές του οργανισμού Gallup κατέταξαν τις χώρες με βάση το ποσοστό των πολιτών τους που δήλωσαν ευτυχισμένοι για τουλάχιστον τρεις από τους πέντε παράγοντες.

Αποτέλεσμα: Παναμάς και Κόστα Ρίκα είναι οι «πρωταθλητές» της ευτυχίας, αφού το 61% και το 44% των κατοίκων τους αντιστοίχως πληρούσαν αυτό το κριτήριο. Ο Παναμάς μάλιστα είχε το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης σε τέσσερα από τα πέντε κριτήρια. Μόνο στην οικονομική ασφάλεια δεν ήταν πρώτος, διότι τον ξεπέρασε η Σουηδία, το 72% των κατοίκων της οποίας δήλωσαν πως οικονομικά είναι σε αρίστη κατάσταση (στα άλλα κριτήρια, όμως, ήταν πολύ χαμηλότερα τα ποσοστά των ευτυχισμένων). Από τους Έλληνες που συμμετείχαν, μόνο το 10% δήλωσε ευτυχισμένο σε τουλάχιστον τρία από τα κριτήρια.

Συνολικά, μόλις ο ένας στους έξι ερωτηθέντες (το 17%) απ’ όλες τις χώρες δήλωσαν ευτυχισμένοι σε τρεις τουλάχιστον από τους υπό εξέτασιν παράγοντες. Οι υπόλοιποι είπαν ότι «παλεύουν» ή «υποφέρουν» στους περισσότερους από αυτούς. «Κάθε παράμετρος της ευτυχίας είναι πολύ σημαντική από μόνη της, αλλά αλληλεπιδρά με τις υπόλοιπες», δήλωσαν αξιωματούχοι του οργανισμού σε ανακοίνωσή τους. «Το γεγονός ότι μόνο το 17% των ερωτηθέντων νιώθουν ευτυχείς αποδεικνύει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στον πλανήτη». Τις περισσότερες πιθανότητες ευτυχίας έχουν οι κάτοικοι των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής και του Καναδά, όπου συνολικά το 33% των κατοίκων δήλωσαν ευτυχισμένοι. Τις λιγότερες πιθανότητες ευτυχίας έχουν οι κάτοικοι σε Μέση Ανατολή και Ασία, όπου μόνο το 1% δήλωσαν ευτυχισμένοι.

Παναμάς, άνθρωποι, ευτυχία, Νο 1 πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

Παναμάς, άνθρωποι, ευτυχία, Νο 1 πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

2 COMMENTS

  1. Ας αναλογιστούμε αιτίες κι υπεύθυνους για το τι αισθάνονται και που έφτασαν τους άλλοτε “γλεντζέδες” έλληνες. Που τραγουδάν ακόμα και το …θάνατο. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον. Ας αναλογιστούμε…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.