Τι τρέχει με τον Σάκη Ρουβά;

Τον τελευταίο καιρό, σε όποια παρέα του μουσικού χώρου κι αν βρεθώ, όλοι λένε το ίδιο πράγμα: «Ξόφλησε ο Ρουβάς. Πάμε γι’ άλλα». Στην αρχή δεν έδινα σημασία, αλλά η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και τα αρνητικά σχόλια δίνουν και παίρνουν. Μέτρια προσέλευση στα μαγαζιά που τραγουδάει, μάπα το καινούργιο του κομμάτι, γέρασε ο Ρουβάς κτλ. κτλ. Και απ’ την άλλη δεν ακούω και καμιά τεράστια επιτυχία του Σάκη για να κλείσουν στόματα.

9
2027

Τον τελευταίο καιρό, σε όποια παρέα του μουσικού χώρου κι αν βρεθώ, όλοι λένε το ίδιο πράγμα: «Ξόφλησε ο Ρουβάς. Πάμε γι’ άλλα». Στην αρχή δεν έδινα σημασία, αλλά η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και τα αρνητικά σχόλια δίνουν και παίρνουν. Μέτρια προσέλευση στα μαγαζιά που τραγουδάει, μάπα το καινούργιο του κομμάτι, γέρασε ο Ρουβάς κτλ. κτλ. Και απ’ την άλλη δεν ακούω και καμιά τεράστια επιτυχία του Σάκη για να κλείσουν στόματα.

Ο Σάκης Ρουβάς είναι πια 45 χρόνων, πατέρας 4 παιδιών, και δουλεύει από το 1990. Τον Σεπτέμβριο του ’91 εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Παρ’ τα», και έκτοτε έγινε σταρ. Τον γνωρίζω από τότε και πάντα έβρισκα ότι πράγματι έχει αστέρι, ότι έχει star quality, ότι είναι εργατικός και πολύ αφοσιωμένος στην δουλειά του. Στεναχωρήθηκα λοιπόν όταν διάβασα σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα ένα σχόλιο που έγραφε: «Ο τραγουδιστής mini market», και εννοούσε βέβαια τις διαφημίσεις για τα πατατάκια, τα παγωτά, τα γιαούρτια, τις τσίχλες κλπ. κλπ. που έχει κάνει. Μα όλα τα ποπ είδωλα σ’ όλο τον κόσμο το κάνουν αυτό. Και διαφημίσεις κάνουν, και σε ταινίες παίζουν, και στο θέατρο, και show στην τηλεόραση παρουσιάζουν, και ρούχα σχεδιάζουν….. Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί;

  • «Ο Σάκης το παράκανε. Δεν έπρεπε να πάει δεύτερη φορά στην Eurovision, δεν έπρεπε να κάνει εκτός από το XFactor άλλο πράγμα στην τηλεόραση, δεν έπρεπε να ανακατευτεί με τα ρούχα και με την συγκεκριμένη εταιρία που έπεσε έξω και κλείνει τα μαγαζιά της», μου είπε φίλη τραγουδίστρια που δεν θέλει να αναφερθεί το όνομα της. Δεν έχει και πολύ άδικο βέβαια. Το ότι η συγκεκριμένη εταιρία ρούχων φαλίρισε, επηρέασε και το credit του Σάκη.

Music, Sakis Rouvas, Μουσική, Σάκης Ρουβάς, Ποπ σταρ, Ξόφλησε ο Ρουβάς;, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

Ο Σάκης υπήρξε τεραστίων διαστάσεων pop είδωλο, με τρομερές επιτυχίες και εντυπωσιακές Live εμφανίσεις. Το να τραγουδάει το «Άξιον Εστί» είναι απλά καραγκιοζιλίκια.

Για να γράψω αυτό το κομμάτι μίλησα με πολύ κόσμο γιατί δεν ήθελα να δω τα πράγματα μη αντικειμενικά. Ήθελα να διαπιστώσω τι σκέφτονται από απλοί άνθρωποι, μέχρι νέοι τραγουδιστές, και άνθρωποι του χώρου. Ήθελα να διαπιστώσω αν πράγματι έχει περάσει από το μυαλό τους ότι ο Σάκης έχει φτάσει στο τέλος. Με εξέπληξε που όλοι το έχουν για σίγουρο:

  • «Κατά την γνώμη μου είναι ότι έκανε τον κύκλο του, τον μουσικό κύκλο του, και απλά δεν έχει να παρουσιάσει κάτι καινούριο και φρέσκο στο κοινό. Φυσικό είναι λοιπόν να μην υπάρχει ενδιαφέρον και από το κοινό»
  • «Πιστεύω ότι η επιτυχία κρατάει γύρω στα 10 χρόνια όπως σε πολλά άλλα πράγματα»

Ναι, αλλά ο Σάκης έχει κρατήσει πάνω από 20 χρόνια…

  • «Νομίζω ότι έχει υπερεκτεθεί… και το πολύ δημιουργεί κορεσμό. Απ’ την άλλη ίσως ο ίδιος να έχει κουραστεί και να μην μπορεί να είναι τόσο δημιουργικός όσο κάποτε… Ή το κοινό έχει αλλάξει στάση απέναντι του.”
  • «Πιστεύω ότι στην pop μουσική, παίζει μεγάλο ρόλο η ηλικία, η ενέργεια, οι επιλογές (λάθη) και σίγουρα οι δισκογραφικές εταιρίες και τα ραδιόφωνα»

«Ο κόσμος έχει βαρεθεί το star system και να θέλει κάτι πιο προσιτό και πιο γήινο».

Αυτό ήταν δηλαδή; Μια 20ετία για το μεγαλύτερο ποπ είδωλο που έχει βγάλει η Ελλάδα; Κάποιος που θέλει να κάνει αντίλογο θα μου έλεγε ότι τα πράγματα δεν κρατούν για πάρα πολύ, ούτε για πάντα. Και ακούω έντονα ότι ο Σάκης δεν θα επανέλθει ποτέ στην προηγούμενη κατάσταση του, λόγω της εκ βάθρων αλλαγής των πραγμάτων μετά την κοσμογονική κρίση στη χώρα μας.

  • «Οι λόγοι της πτώσης είναι απλοί και ολοφάνεροι για κάποιο μυαλό έστω και λιγάκι υποψιασμένο», μου λέει κάποιος πολύ μεγάλος γνώστης των πραγμάτων. Και για την πτώση του Σάκη φταίει… «Η ναπολεόντεια συμπεριφορά (ειδικά σε μια μικρή χώρα, δεν είμαστε οι HΠΑ, που ούτε και εκεί καλά-καλά σηκώνει τέτοιες συμπεριφορές), η αλαζονεία και υπεροψία, η έλλειψη οράματος και καλλιτεχνικής παιδείας και φυσικά η «αυλή», η αποτελούμενη από κόλακες.”

Music, Sakis Rouvas, Μουσική, Σάκης Ρουβάς, Ποπ σταρ, Ξόφλησε ο Ρουβάς;, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

Φέτος κάποιοι λένε ότι ο Σάκης πάει καλά στο Estate, ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι προσπαθεί να γεμίσει το μαγαζί με εκατοντάδες άτομα καλεσμένα & κερασμένα τις Παρασκευές. Πάει καλύτερα από το προπέρσινο στον Διογένη με την Αγγελική Ηλιάδη που ήταν καταστροφή. Οι κουτσομπόληδες του χώρου λένε ότι τότε για να μην κλείσει άρον- άρον, υπήρξαν πάρα πολλές φορές που έγιναν «ψαλίδια» στα νυχτοκάματα και που ο Σάκης δεν πληρωνόταν καν. Η φετινή καταστροφή και το κιτς του όλου θέματος – απ’ ότι διαδίδεται- είναι ότι σε ένα χώρο που λέγεται Estate με τον pop star Ρουβά και τους Onirama είσαι αναγκασμένος να ακούς να δολοφονούνται λαϊκά τραγούδια, την στιγμή που ο μεγάλος manager του στέλνει δεκάδες σαμπάνιες – κερασμένες φυσικά- για να γίνει ένα κάποιο προσποιητό κέφι…..

«Και το XFactor γιατί το κάνει πάλι;» Αναρωτιούνται μερικοί. Και άνθρωποι από το στενό του περιβάλλον λένε ότι το κάνει για τα λεφτά, και για τους χορηγούς του. Οι χορηγοί τον θέλουν να έχει συνεχή παρουσία. Δηλαδή όλα είναι θέμα χρημάτων, χορηγών και δημοσιότητας; Η μουσική δεν παίζει κανένα ρόλο;

Πρόσφατα σε μια παρέα που είχε και 2-3 ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ελέχθη ότι ο Σάκης… «Τα τελευταία χρόνια, τραγουδά αδιάφορα έως κακά τραγούδια και δείχνει εν πολλοίς να μην το αντιλαμβάνεται, απόρροια ίσως κορεσμού ή ακόμα και ναρκισσισμού και ματαιοδοξίας».

Μ’ αυτό το άρθρο δεν επιχειρείται να γραφτεί επικήδειος του Σάκη, δεν είναι ότι έχει εξαφανιστεί ή δεν υπάρχει. Παραμένει στο χώρο όπως όλοι βέβαια. Απλά γίνεται μία αναλυτική έρευνα των αιτιών που τον οδήγησαν στο να μην είναι πια ο μεγάλου βεληνεκούς σταρ που ήταν κάποτε. Είτε για λίγο είτε για πολύ καιρό και τεκμαίρεται ολοφάνερα ότι με τις άστοχες κινήσεις και τα λάθη του, έδωσε ο ίδιος χώρο και ευκαιρίες για την πιο εύκολη και ξαφνική εμφάνιση κάποιων νεόκοπων τραγουδιστών – αμφιβόλου ποιότητας, ταλέντου και αισθητικής- που απέκτησαν μεγάλη απήχηση στην νεολαία.

Τι συμβαίνει όμως και τον τελευταίο καιρό δεν ακούμε πια επιτυχίες του στο ραδιόφωνο; Γιατί οι ζωντανές του εμφανίσεις δεν προκαλούν την υστερία που προκαλούσαν;

Και μου λέει μια φίλη δημοσιογράφος: «Έφτασε στα 45, είναι πατέρας 3 παιδιών και σε λίγο θα έχει και τέταρτο και ακόμα έχει λύσσα με το να γδύνεται, να τραγουδάει σαχλαμάρες και να έχει εμμονή με το MAD λες και ότι από το MAD εξαρτάται όλη του η καριέρα. Μα στο εν λόγω κανάλι πια κυριαρχούν ο Μαρτάκης, οι Μέλισσες, ο Stan, η Ντέμι, οι Boyz of Noize κτλ., κι αυτός μοιάζει μπαμπάς τους……”

Δεν υπονόησε κανείς, ούτε θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα έβγαιναν μοιραία νέοι καλλιτέχνες κάποια στιγμή και εννοείται πως κανένας Σάκης, δεν υπέγραψε συμβόλαιο παντοτινής παντοδυναμίας στη pop σκηνή, αλλά είχε αρκετά χρόνια ακόμα μπροστά του να «βασιλέψει», αν υπάρχει η σωστή διαχείριση και διαδρομή. Υπάρχει βέβαια και ένας παράγοντας που δεν πρέπει να παραβλέπεται ποτέ και έχει να κάνει γενικά με την pop σκηνή ανά τον κόσμο. Ανέκαθεν το pop κοινό, όσο έντονο και φανατισμένο και να είναι, είναι ευμετάβλητο και ρευστό, ο ενθουσιασμός του έχει μια σχετική ημερομηνία λήξης. Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα φυσικά, όμως στη χώρα μας υπήρχε πάντα μια μεγαλύτερης διάρκειας «πίστη και αφοσίωση» από τον κόσμο στους αγαπημένους του τραγουδιστές.

Είναι η θλιβερή και αποκαρδιωτική εικόνα του «έκπτωτου». Και πρέπει να προσέχουν όλοι οι καλλιτέχνες. Στην περίπτωση των pop icons, η ζημιά που τους γίνεται προκαλεί την απογοήτευση, την απόσταση και την απομυθοποίηση του κόσμου προς το πρόσωπο τους. Δεν είναι αυτό το μεγάλο που ήταν (;) κάποτε, δεν μπορούν να διαχειριστούν την πτώση τους γιατί δεν έχουν μάθει να το κάνουν, δεν είχαν ποτέ «προστατευτικό δίχτυ», βαυκαλίζονταν και επαίρονταν όλο αυτόν τον καιρό….

Και για να τελειώνουμε, είναι γνωστό τοις πάσι, πως ο Ντόριαν Γκρέϊ στο τέλος έμπηξε ο ίδιος το μαχαίρι στο πορτραίτο του…. Και ο Σάκης το ξέρει αυτό. Δεν είναι βλάκας, ούτε τυχαία επι 20 χρόνια ήταν στην κορυφή.

Νίκος Μουρατίδης

Music, Sakis Rouvas, Μουσική, Σάκης Ρουβάς, Ποπ σταρ, Ξόφλησε ο Ρουβάς;, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

Διαβάστε κι’ άλλα άρθρα για τον Σάκη Ρουβά

Πως ο Ψινάκης γνώρισε τον Ρουβά: https://bit.ly/2gXueGc

Ο Sakis, τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και η Mercedes: https://bit.ly/2LpqHtU

Τα λάθη του Σάκη Ρουβά: https://bit.ly/2LkojF1

Ο Κλέψας του κλέψαντος: https://bit.ly/2kPevYg

Η απάτη του Σάκη: https://bit.ly/2JdpRUH

Κι΄ ακόμα

Σάκης Ρουβάς: Συν γυναιξί και τέκνοις: https://bit.ly/2H1Rl9J

Κάτια Ζυγούλη: Στο σπίτι με 4 παιδιά και έναν σταρ https://bit.ly/2HoIj6S

——————————————

9 COMMENTS

  1. Ο Σακης ηταν και ειναι ανεκαθενη συμπαθεια μου και τα τραγουδια του τρομερα υπεροχα ισως πια ειναι σωστο οταν λεμε ολοι ολα καποτε εχουν ενα τελος..

  2. O ROUVAS IKONOMISE EKATOMIRIA XESTIKE AN XATHIKE H EPANELTHI EVGALE LEFTA GIA 3 ZOEES KANHS DEN LAMPI GIA PANTA…

  3. Μπενέτος Γιώργος.Με τον Σάκη δουλεύαμε παρέα το 1990-91 στο Lido (Πάτρα).Σαν μουσικοί-θυμάμαι- κάναμε πρόβες δεκαπέντε ώρες την ημέρα…Ο Σάκης θα ξεκινούσε το πρόγραμμα με ένα τραγούδι του Χαριτοδιπλωμένου(Σκισμένο Τζιν).Αυτή ήτανε και όλη η σκηνοθεσία, λίγο πριν βγει ο Μπουλουγουράς στην πίστα.Που θέλω να καταλήξω; -Επειδή ακούω όλο παπαριές για τον Ρουβά-..Έπειτα από τις δεκαπεντάωρες πρόβες που κάναμε εμείς οι μουσικοί,ο Σάκης ανυπομονούσε πότε θα έρθουν τα κορίτσια από το μπαλέτο για να συνεχίσει τις πρόβες μαζί τους,να μάθει την χωρογραφία τους,;ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΚΗ..!!!!Τι θέλω να πω;;;Ο Σάκης είναι γεννημένος….Μαθητής,Πολεμιστής,Νικητής και Ρουβάς…!!!Δυστυχώς,-για πολλούς από εσάς- ο Σάκης δεν πρόκειται να ξοφλήσει ΠΟΤΕ,,,,!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Ο ΣΑΚΗΣ ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!!!!ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ……ΑΠΛΑ!!!!!!ΛΥΠΑΜΑΙ ΣΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ……..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.