Οι Έλληνες του Καναδά

Μιλώντας με την φίλη Χριστίνα Μπάστα που ζει στο Μόντρεαλ, μου ανέφερε κάποιους Έλληνες που διαπρέπουν εκεί στα ξένα, και για άλλη μια φορά σκέφτηκα ότι μόλις ο ταλαντούχος, ο σοβαρός Έλληνας βγει από τα σύνορα μας, φύγει από την μιζέρια και την γλωσσοφαγιά… πάντα διαπρέπει.

0
2392

Μιλώντας με την φίλη Χριστίνα Μπάστα που ζει στο Μόντρεαλ, μου ανέφερε κάποιους Έλληνες που διαπρέπουν εκεί στα ξένα, και για άλλη μια φορά σκέφτηκα ότι μόλις ο ταλαντούχος, ο σοβαρός Έλληνας, βγει από τα σύνορα μας, φύγει από την μιζέρια και την γλωσσοφαγιά… πάντα διαπρέπει.

Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του σε καναδικό έδαφος λέγεται πως ήταν ο Ιωάννης Φωκάς, ναυτικός από την Κεφαλονιά που το 1592 εξερεύνησε για λογαριασμό του ισπανικού στέμματος τα στενά που φέρουν το όνομα Χουάν ντε Φούκα (Juan de Fuca), ανάμεσα στο νησί Βανκούβερ και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Οι Έλληνες του Καναδά, CANADA GREEKS, MONTREAL, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΚΑΝΑΔΑΣ, nikosonline.gr

Η μετανάστευση Ελλήνων προς τον Καναδά άρχισε ουσιαστικά με το τέλος του 19ου αι., έλαβε σημαντικές διαστάσεις μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και κορυφώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 η μετανάστευση Ελλήνων προς τον Καναδά άρχισε να φθίνει και από το τέλος της δεκαετίας του 1980 έχει ουσιαστικά εκλείψει.

Οι Έλληνες μετανάστες της πρώτης γενιάς ασχολήθηκαν κυρίως ως εργάτες σε βιομηχανίες, καθαριστές κτιρίων κ.λπ. ή σε οικογενειακές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, αρτοποιεία και παντοπωλεία. Οι νεότερες γενιές εντάχθηκαν στην ευρύτερη καναδική κοινωνία και προόδευσαν στο εμπόριο, τις επιστήμες και τα γράμματα. Έλληνες ομογενείς της πρώτης και της δεύτερης γενιάς μετέχουν στην πολιτική ζωή του Καναδά, είτε ως βουλευτές στο Κοινοβούλιο της χώρας, είτε ως επαρχιακοί βουλευτές, είτε ως δημοτικοί σύμβουλοι. Στον Καναδά κυκλοφορούν αρκετές ελληνικές εφημερίδες (συνήθως εβδομαδιαίες) και υπάρχουν πολλά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στα ελληνικά.

Οι Έλληνες ομογενείς γράφουν ιστορία στον Καναδά ως πετυχημένοι επιχειρηματίες και εξαιρετικοί επιστήμονες.

Οι Έλληνες του Καναδά, CANADA GREEKS, MONTREAL, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΚΑΝΑΔΑΣ, nikosonline.gr

Απόστολος Παπαγεωργίου γιατρός νεογνολόγος από τους καλυτέρους στον Καναδά εδώ και 40 χρονιά

Οι Έλληνες του Καναδά, CANADA GREEKS, MONTREAL, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΚΑΝΑΔΑΣ, nikosonline.gr

Ο Χρήστος Τσούκας, ο Γιώργος Τσούκας από τους καλυτέρους γιατρούς του Καναδά που έχουν και τις κλινικές Hygea

Οι Έλληνες του Καναδά, CANADA GREEKS, MONTREAL, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΚΑΝΑΔΑΣ, nikosonline.gr

H νέα υπερπολυτελής κλινικής ΥΓΕΙΑ (HYGEA), των αδελφών Τσούκα, συνδέεται τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό με το γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο Glenn.

————————————

estiatorio M i l o s

Οι Έλληνες του Καναδά, CANADA GREEKS, MONTREAL, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΚΑΝΑΔΑΣ, nikosonline.gr

Τα καλυτέρα εστιατόρια τα έχουν Έλληνες, που κάποιοι πλέον έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς. Όπως ο Κώστας Σπιλιάδης ιδιοκτήτης του εστιατορίου Μilos, ο οποίος έχει ανοίξει και στην Αθηνά Milos, στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Οι Έλληνες του Καναδά, CANADA GREEKS, MONTREAL, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΚΑΝΑΔΑΣ, nikosonline.gr

Ο Κώστας Σπιλιάδης (φωτογραφία επάνω) είναι ο δημιουργός των «Milos», των διασημότερων ελληνικών εστιατορίων στον κόσμο. Το 1979 άνοιξε το πρώτο «Milos» στο Μόντρεαλ και στη συνέχεια ακολούθησαν εκείνα της Νέας Υόρκης, της Αθήνας, του Las Vegas και του Miami. Πέρυσι ο Κώστας Σπηλιάδης εγκαινίασε το 6ο εστιατόριό του στο Λονδίνο. Τα επόμενα επιχειρηματικά του σχέδια περιλαμβάνουν την επέκτασή του στην Ευρώπη, ενώ το 2018 θα εγκαινιάσει ένα ακόμα «Milos» πάλι στη Νέα Υόρκη. Το σημαντικότερο όμως επίτευγμά του κ. Σπηλιάδη είναι ότι κατάφερε να κάνει την ελληνική κουζίνα διάσημη παγκοσμίως και να αποδείξει πως οι Έλληνες μπορούν να προσφέρουν γεύσεις υψηλού γαστρονομικού επιπέδου. Κατόρθωσε να προχωρήσει πέρα από το στερεότυπο του… μουσακά και να αλλάξει άρδην την άποψη των ξένων για την ελληνική διατροφή.

Οι Έλληνες του Καναδά, CANADA GREEKS, MONTREAL, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΚΑΝΑΔΑΣ, nikosonline.gr

Θυμάμαι επίσης, ότι πριν δύο καλοκαίρια νομίζω, διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, μια Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού με τίτλο “Η ΑΥΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΣ Ο ΕΛΛΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ”. Φορέας Διοργάνωσης ήταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά με όνομα «His Majesty the Greek Immigrant». Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων είχαν κληθεί για να τιμηθούν, Έλληνες διαπρεπείς απ’ όλο τον κόσμο που τίμησαν με την εργασία τους τον ελληνισμό. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και τα αδέλφια Αντώνης και Ελένη Σαμπαζιώτη (φωτογραφία επάνω), που εργάζονται στη Αστυνομία του Μόντρεαλ του Καναδά.

Οι Έλληνες του Καναδά, CANADA GREEKS, MONTREAL, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΚΑΝΑΔΑΣ, nikosonline.gr

Ανάμεσα στους πλέον γνωστούς ελληνοκαναδούς συγκαταλέγονται ο συγγραφέας Νίκος Καχτίτσης, ο ζωγράφος Πωλ (Παλαιολόγος) Σουλικιάς, οι ηθοποιοί Ηλίας Κοτέας και Νία Βάρνταλος.

——————————————————————

Διαβάστε επίσης το άρθρο

Το Μόντρεαλ της Χριστίνας: https://bit.ly/2ymp4Ji

Οι Έλληνες του Καναδά, CANADA GREEKS, MONTREAL, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΤΟΡΟΝΤΟ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, MILOS RESTAURANT, nikosonline.gr

Έλληνες του εξωτερικού

Ο πρώτος Έλληνας με Oscar: https://bit.ly/2u4bTdC

Η Θεσσαλονικιά με το Oscar: https://bit.ly/2Mya6sL

Έλληνες στα Oscar (πλήρης κατάλογος): https://bit.ly/2vg30RO

Σπύρος Σκούρας, ο άρχοντας του Hollywood: https://bit.ly/2x5QaCC

Ακόμα μια κορυφαία Ελληνίδα: https://bit.ly/2ZRCJnY

Μαίρη Κατράντζου: Ντύνει την Michelle Obama και την Rihanna https://bit.ly/2sByCNw

Ο πρώτος διεθνής Έλληνας σχεδιαστής: https://bit.ly/2v9ypTr

Οι Έλληνες σχεδιαστές μόδας σκίζουν: https://bit.ly/2UctNGr

Ο Ελληνάρας: https://bit.ly/2PejMe0

Ο Στέφανος και η Kim Kardashian: https://bit.ly/2PLTqzj

Ο παππούς της ήταν Έλληνας: https://bit.ly/2DxS30C

————————————————————

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.