Οι αρχαιολόγοι και η Αρχιεπισκοπή

Σε μια κουβέντα που κάναμε για την εκκλησία και τα χιλιάδες σκοτεινά μονοπάτια της, για τις Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για τους συλλόγους, τα Φιλόπτωχα Ταμεία και ένα σωρό ακόμα ακαταλαβίστικα, αναφέρθηκε ξαφνικά ένα θέμα που δεν το είχα ξανακούσει - και δεν ξέρω αν τελικά ισχύει.

0
1057

Σε μια κουβέντα που κάναμε για την εκκλησία και τα χιλιάδες σκοτεινά μονοπάτια της, για τις Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για τους συλλόγους, τα Φιλόπτωχα Ταμεία και ένα σωρό ακόμα ακαταλαβίστικα, αναφέρθηκε ξαφνικά ένα θέμα που δεν το είχα ξανακούσει – και δεν ξέρω αν τελικά ισχύει.

Λέγαμε για το γεγονός ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις καθυστερούν χρόνια ολόκληρα οι ανασκαφές και κάποιος είπε πως για τις καθυστερήσεις παίζει ρόλο η εκκλησία και τα συμφέροντα της. Ελέχθει πως η εκκλησία αναδεικνύει ένα 10% των αρχαιοτήτων, ενώ το υπόλοιπο 90% παραμένει χωμένο και χαμένο.

  • Μα τι σχέση έχει η εκκλησία με τα αρχαία;

  • Δεν το ξέρεις; Επειδή το θέμα των ανασκαφών το παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια, πρέπει κατ’ αρχήν να σου πω πως οι αρχαιολόγοι προσλαμβάνονται κατόπιν εγκρίσεως της Αρχιεπισκοπής.

Έμεινα ξερός. Δεν το ήξερα. Δεν το είχα ακούσει ποτέ στην ζωή μου. Ήξερα πως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β΄ (κατά κόσμο Ιωάννης Λιάπης) είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας), αλλά μέχρι εκεί. Και συνέχισε ο φίλος να λέει….

  • Θα έχετε προσέξει ίσως ότι σε όλες τις μεγάλες ανασκαφές πρώτα δίνουν αναφορά στον αρχιεπίσκοπο και μετά στον υπουργό. Όποιος αρχαιολόγος κάνει την στραβή και πράξει κατά συνείδηση, τον τρώει το μαύρο σκοτάδι. Δεύτερον: Οι αρχαιότητες χωρίζονται σε δύο τομείς. Τις βυζαντινές (ρωμαϊκές) και τις κλασσικές ελληνικές. Οι βυζαντινές όλως τυχαίως είναι λατρευτικοί χώροι και αποσπούν την μεγαλύτερη μερίδα χρημάτων χωρίς όμως να έχουν εισιτήριο, επειδή είναι λατρευτικοί χριστιανικοί χώροι”.

Εκεί φούντωσε η συζήτηση για το ότι το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί συνέχεια και με μεγάλα ποσά την συντήρηση μοναστηριών, ναών, εικόνων και τοιχογραφιών. Η εκκλησία με την αμύθητη περιουσία της, δεν φτάνει που δεν βοηθάει, δεν βάζει καν το χέρι στην τσέπη να συντηρήσει τα μοναστήρια και τους ναούς της, αλλά περιμένει κονδύλια από τον – έτσι κι’ αλλιώς – χαμηλό προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αν δεν γίνει αυτός ο περίφημος διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας, αυτός ο τόπος δεν πρόκειται να πάει μπροστά.

Αρχαιολόγοι, Αρχιεπισκοπή, Arxaiologoi, Arxiepiskopi, papades, arxaia, shurch, εκκλησία, παπάδες, nikosonline.ge

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πέλλα.

Στην παρέα ήταν κι’ ένας φίλος απ’ την Κύπρο που αναφέρθηκε σε δύο σκανδαλώδεις περιπτώσεις εκκλησίας- αρχαιοτήτων, και όταν επέστρεψα σπίτι έψαξα να διαβάσω.

Και στην Κύπρο

Αρχαιολόγοι, Αρχιεπισκοπή, Arxaiologoi, Arxiepiskopi, papades, arxaia, shurch, εκκλησία, παπάδες, nikosonline.ge

Το 2020 έγινε μεγάλη αναστάτωση όταν ο Δήμος Γεροσκήπου (Η Γεροσκήπου αποτελεί ένα από τους τέσσερις δήμους της επαρχίας Πάφου), ήταν κάθετα αντίθετος για το ξενοδοχείο της Αρχιεπισκοπής, πάνω σε αρχαία ευρήματα – εκεί όπου εντοπίστηκαν κατάλοιπα της ελληνιστικής περιόδου τα οποία συνδέουν την περιοχή με τους Ιερούς Κήπους της Αφροδίτης και τις τελετές προς τιμή της θεάς της ομορφιάς. Κατάλαβες; Πάνω σε αρχαιολογικό χώρο η εκκλησία θέλει να κτίσει ξενοδοχείο.

Αρχαιολόγοι, Αρχιεπισκοπή, Arxaiologoi, Arxiepiskopi, papades, arxaia, shurch, εκκλησία, παπάδες, nikosonline.ge

Αρχές του 2021 μεγάλο θέμα ενέσκηψε στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής, όπου οι Αρχαιολόγοι ζητούσαν την παύση οικοδομικών δραστηριοτήτων και την άμεση ανάληψη ευθυνών και επιβολή κυρώσεων, για τις παράνομες πράξεις βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Τι έγινε; Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου κατεδάφισε τέσσερα διατηρητέα κτίρια εντός των τειχών της παλιάς πόλης της Λευκωσίας για να κτίσει εκκλησία. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων αναφέρει ότι «οι πρακτικές της Αρχιεπισκοπής Κύπρου είναι τουλάχιστον εγκληματικές, καθώς οδηγούν μονάχα στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς» και ζητά την πλήρη αποκατάσταση και αναστύλωση των κατεδαφισθέντων κτηρίων από τα έργα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου με δικά της έξοδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκκλησίες σε αρχαιολογικούς χώρους https://bit.ly/3wCkUch

Γιατί η εκκλησία δεν βοηθάει με την αμύθητη περιουσία της: https://bit.ly/2PdWW6R

Τι σημαίνει «Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία»; https://bit.ly/32CGt0k

Εκκλησία: Ένας γιγάντιος χρηματοοικονομικός οργανισμός https://bit.ly/3bU3qyS

Τα εκκλησιαστικά ακίνητα…. https://bit.ly/2HynTvr

Αρχαιολόγοι, Αρχιεπισκοπή, Arxaiologoi, Arxiepiskopi, papades, arxaia, shurch, εκκλησία, παπάδες, nikosonline.ge

EXTRA ΔΩΡΟ

Το εκκλησάκι δίπλα στην Μητρόπολη Αθηνών

Το εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών κρύβει ένα μυστικό. Η συγκεκριμένη εκκλησία φέρει το εικονογραφημένο ημερολόγιο από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Επίσης αυτός ο μικρός ναός που ανεγέρθηκε επί του αρχαιολάτρη Μητροπολίτη Αθηνών Μιχαήλ Χωνιάτη τον 12ο αι. (άλλοι λένε ότι θεμελιώθηκε τον 8ο αι. από την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία), για την κατασκευή του δεν χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό πέτρες ή τούβλα. Χρησιμοποιήθηκαν μαρμάρινα ανάγλυφα από μνημεία που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια.

Αρχαιολόγοι, Αρχιεπισκοπή, Arxaiologoi, Arxiepiskopi, papades, arxaia, shurch, εκκλησία, παπάδες, nikosonline.ge Αρχαιολόγοι, Αρχιεπισκοπή, Arxaiologoi, Arxiepiskopi, papades, arxaia, shurch, εκκλησία, παπάδες, nikosonline.ge

—————————————————

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.