Ο Φιλοποίμην Φίνος το 1943, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Φίνος Φιλμς, της οποίας η πρώτη ταινία, “Η Φωνή της Καρδιάς”, έκανε πρεμιέρα στις 29 Μαρτίου 1943 στον κινηματογράφο Rex της Πανεπιστημίου.
Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Δημήτρης Χορν, η Καίτη Πάνου, η Σμαρούλα Γιούλη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας κ.ά. Και την στιγμή που η ταινία γνώριζε απίστευτη επιτυχία – για τα δεδομένα της εποχής – ήρθε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός για να του στερήσει την χαρά. Ο Φιλοποίμην μαζί με τον πατέρα του Γιάννη συλλαμβάνονται από τους Γερμανούς και ο Γιάννης Φίνος τον Ιούλιο του ’44 απαγχονίστηκε με την κατηγορία του «δρώντος κομμουνιστή».
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
Ο Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε το 1908 στην Κάτω Τιθορέα της Φθιώτιδας (στους πρόποδες του Παρνασσού) και ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς του κινηματογράφου κατά τις δεκαετίες του ’40, ’50, ’60 και ’70. Ίσως ο σημαντικότερος. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 187 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασικές. Έκανε την πρώτη του ταινία σαν σκηνοθέτης όταν ήταν 31 ετών (“Το Τραγούδι του Χωρισμού”, γυρίστηκε το 1939 και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1944) που ήταν αποτυχία. Ο νεαρός Φίνος απογοητεύτηκε και αποφάσισε να μην ασχοληθεί ξανά με την σκηνοθεσία. Άλλωστε όπως είχε πει και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, περισσότερο τον ενδιέφερε το τεχνικό μέρος του κινηματογράφου παρά το καλλιτεχνικό. Στη διάρκεια του πολέμου γύρισε σημαντικά ντοκουμέντα από το Μέτωπο της Αλβανίας και στην συνέχεια στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα. Όλο όμως το υλικό και το αρχείο του κατασχέθηκε από τους Γερμανούς και ένα ελάχιστο μόνο μέρος του κατάφερε να διασωθεί.
Από το 1944 λοιπόν που ξεκίνησε ως παραγωγός μέχρι και το 1977 που η Finos Film κατέβασε ρολά, ο «πατριάρχης» του ελληνικού σινεμά κατάφερε να ολοκληρώσει 187 ταινίες, δίνοντας οριστική πνοή σ’ αυτό που αποκαλούμε Ελληνικός Κινηματογράφος.
Η τελευταία ταινία του ήταν “Ο Κυρ-Γιώργης Εκπαιδεύεται”
Για τη ζωή του Φίνου έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, παρότι ο ίδιος σπανιότατα μιλούσε δημοσίως για τον εαυτό του και πολύ περισσότερο για τα τεχνικά επιτεύγματά του.
Η πρώτη ομιλούσα ταινία του κινηματογράφου μας, “Το Τραγούδι του Χωρισμού” (1939), την οποία σκηνοθέτησε ο Φιλοποίμην Φίνος. Την ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (στα τραγούδια τον ντουμπλάριζε ο φημισμένος τενόρος Πέτρος Επιτροπάκης), την είδαμε για πρώτη φορά στα τέλη του ’95 – αρχές ’96, στο Παλλάς, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα «Τα πρώτα 100 χρόνια του κινηματογράφου», καθώς έως τότε εθεωρείτο χαμένη.
Ο Φίνος έφερε πρώτος τα μαγνητόφωνα Nagra στην Ελλάδα και γύρισε την πρώτη έγχρωμη ταινία με στερεοφωνικό ήχο, τα “Κορίτσια για φίλημα” (1964). Στην φωτογραφία ο Φίνος με τον Βασίλη Αυλωνίτη.
Το 1947 ο Φίνος παντρεύτηκε με την (προπολεμική) τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού Τζέλλα Βανάκου, αλλά δεν απέκτησαν απογόνους.
Με σκηνοθέτες τον Γιώργο Τζαβέλλα και τον Αλέκο Σακελλάριο, έκανε μερικές πολύ μεγάλες επιτυχίες, όπως “Οι Γερμανοί Ξανάρχονται” και ο “Μεθύστακας”.
Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, κάποιοι κουλτουριάρηδες τον κατηγόρησαν ότι επένδυσε σε ένα «φτηνό», είδος κινηματογράφου με ταινίες μελό, δήθεν κοινωνικού προβληματισμού, με σενάρια ανεδαφικά, με κλισέ και ψεύτικα είδωλα. Η απάντηση μας είναι πως οι ταινίες του Φίνου προβάλλονται ακόμα και σήμερα και τις ευχαριστιόμαστε όσο τίποτα άλλο. (Στην φωτό ο Φίνος με την Αλίκη και τον Μάνο Χατζιδάκι)
Ένα φιλάκι στην Κατίνα Παξινού με την Αλίκη να είναι σε αμηχανία…
Όλους τους συνεργάτες του τους αγαπούσε, αλλά όπως έχει πει σε συνέντευξη του θεωρούσε τον Χορν θαυμάσιο ηθοποιό και επαγγελματία, και πως έτρεφε μια ιδιαίτερη αδυναμία στη Ζωίτσα (σ.σ. Λάσκαρη).
Με δύο απο τα μεγαλύτερα αστέρια του. Την Αλίκη και τον Κούρκουλο
Ο Κούρκουλος και ο Καζάκος πρωτοστατούν στην μεταφορά της σωρού του.
Από τις σπάνιες φορές που η Αλίκη αδιαφορεί για την εικόνα της. Στην κηδεία του Φίνου, σπάραξε…
Διαβάστε ακόμα σχετικά άρθρα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ο φίλος μου https://bit.ly/39Lmyy6
ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ: Το παιδί θαύμα https://bit.ly/2WRgeki
ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ: Είδε τον άντρα της να καίγεται https://bit.ly/3aEYMTG
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πέθανε και ήταν μόνος https://bit.ly/2GLVXBG
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Γοητευτικός, έξυπνος, είρων & σνομπ https://bit.ly/2DshAcF
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Πήγαινε με τα πόδια στην σχολή https://bit.ly/2PFsU7L
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ: Ο Ωραίος του Ελληνικού σινεμά https://bit.ly/2CRNeQu
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Του ζητούσαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων https://bit.ly/2ZKPx1Q
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ: Κρύφτηκε σε πηγάδι για να γλυτώσει https://bit.ly/34jR0ea
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ: Πέθανε και δεν μπορούσε να μιλήσει https://bit.ly/2yOb1PM
Οι 10 καλύτερες ασπρόμαυρες ελληνικές κωμωδίες: https://bit.ly/2V1KLcO
Οι 15 καλύτερες δραματικές Ελληνικές ασπρόμαυρες ταινίες: https://bit.ly/3fOlIU8
Υπέροχα ζευγάρια στο σινεμά και το θέατρο: https://bit.ly/2W44zOg
Ελληνίδες σταρ ποζάρουν με τα μαγιό τους: https://bit.ly/3dsiPX1
Ελληνίδες ηθοποιοί στα καλλιστεία https://bit.ly/2yDMHAH
ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΓΥΜΝΕΣ στο PLAYBOY: https://bit.ly/39eJ00p
Υπέροχες νύφες – αξέχαστοι γάμοι https://bit.ly/3ba2YL6
VINTAGE: Κινηματογραφικές Αναμνήσεις https://bit.ly/31ivFCp
ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Δεν κατάφεραν να γίνουν μητέρες https://bit.ly/3e84C2R
ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΡΟΛΟΙ: Έκλεψαν την παράσταση https://bit.ly/35lCgyJ