Οι δέκα καλύτερες ταινίες του 2013

0
540

stock-footage-film-rolling-out-of-a-film-reel

Οι δέκα καλύτερες ταινίες του 2013

Οι πιο αυστηροί κριτικοί αποφάνθηκαν. Δεν έλαβαν καθόλου υπ’ όψιν τους τα διάφορα βραβεία, ούτε τα Oscar– που λένε ότι είναι κατευθυνόμενα- και με το χέρι στην καρδιά ψήφισαν τις 10 καλύτερες ταινίες της περσινής χρονιάς.

Για να καταλάβετε εκτός 10αδας έμειναν ταινίες που και μας άρεσαν, και βραβεύτηκαν, και εισιτήρια έκοψαν. Το “Gravity” για παράδειγμα του Alfonso Cuaron είναι στην 11η θέση. Το “Thewolfofwallstreet” του MartinScorseseNo 19, το “All it lost” αυτή η περίεργη ταινία με τον Robert Redford που παίζει μόνος του, Νο 21. Το”American Hustle” που είχε ξετρελάνει κόσμο στο Νο 23, το “Nebraska” του Alexander Payne No 34 και το πολυβραβευμένο “Dallas Buyers club” στο Νο 37!!!

Για να δούμε όμως το Top 10!

10. Muscle Shoals
Σκηνοθεσία: Greg “Freddy” Camalier

Ένα ντοκιμαντέρ που οι κριτικοί διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους! «It’s thrilling, it’s engaging, it’s fascinating, it’s stirring. It’s the best documentary of the year» γράφουν ενθουσιασμένοι. Και επειδή πρόκειται για μουσικό ντοκιμαντέρ, λένε ότι θα μας ξετρελάνει είτε αγαπάμε την μουσική είτε όχι.

9. Frances Ha
Σκηνοθεσία: Noah Baumbach

Μια ταινία με έρωτα, χιούμορ και μελαγχολία. Η καλύτερη ταινία του Baumbach [Kicking and Screaming και Greenberg] μέχρι σήμερα.

8. Leviathan
Σκηνοθέτες: Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel

Λένε ότι βλέποντας αυτήν την ταινία αντιλαμβάνεσαι πόσο μπορεί η τέχνη να λειτουργήσει σαν κάθαρση!

7. Mud
Σκηνοθεσία: Jeff Nichols

Αγαπημένος του Sundance festival ο σκηνοθέτης, λένε ότι έκανε μια ταινία που ξετυλίγεται υπέροχα και για μια ακόμα φορά δούλεψε μοναδικά τους ηθοποιούς του.

6. 12 Years a Slave
Σκηνοθεσία: Steve McQueen

Ναι, ο SteveMcQueen είναι υπέροχος σκηνοθέτης [Shame, Hunger κα.] και πάλι έκανε ένα αριστούργημα. Μια ταινία που ενοχλεί και σου σφίγγει το στομάχι.

5. Upstream Color
Σκηνοθεσία:
Shane Carruth
Κάποιοι την ψήφισαν σαν την καλύτερη ταινία της χρονιάς γι’ αυτό βρέθηκε και στο Νο 6. Παράδειγμα προς μίμηση για το μοντέρνο σινεμά.

4. Blue Is the Warmest Color
Σκηνοθεσία :
Abdellatif Kechiche
Μπορεί η ταινία να είναι τρίωρη, πράγμα σπάνιο στις μέρες μας, αλλά έχει λόγο που έχει τέτοια διάρκεια, και δεν ενοχλεί καθόλου. Το «
Blue Is the Warmest Color» (La Vie DAdèle Chapitres 1  et 2) είναι μια υπέροχη ταινία για δύο νεαρές λεσβίες που πληγώνει όπως η πραγματική ζωή.

her-movie-poster

3. Her
Σκηνοθεσία:
Spike Jonze
Το ταλέντο του σκηνοθέτη είναι πολύ μεγάλο για να έμενε εγκλωβισμένο στο
MTV από το οποίο ξεκίνησε. Η ταινία του «Being John Malkovich», ενθουσίασε τους απανταχού σινεφίλ. Στην νέα του ταινία με την βοήθεια του Joaquin Phoenix στην ερμηνεία, απογειώθηκε.

inside-llewyn-davis-copy

2. Inside Llewyn Davis
Σκηνοθέτες: Ethan Coen and Joel Coen

Η ιστορία ενός νεαρού μουσικού της Folk μουσικής, οι ατυχίες και οι αναποδιές σε μια τυπική ταινία των αδελφών Κοέν. Μ’ αυτούς τους περίεργους χαρακτήρες που μας δείχνουν μια διαφορετική Αμερική απ’ απ΄την που βλέπουμε στις ροζ κωμωδίες. Όλη η υπόθεση στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

BEFORE-MIDNIGHT-stills

1.Before Midnight
Σκηνοθεσία:
Richard Linklater
Το «
Before Midnight» αποτελεί μια από τις καλύτερες τριλογίες στο σινεμά. Πριν εννιά χρόνια η Julie Delpy και ο Ethan Hawke μας έδειξαν ποιοι είναι στο «Before Sunrise» [1995]. Το 2004 στο δεύτερο «Before Sunset» τους είδαμε στο Παρίσι να συνεχίζουν να ψάχνουν αυτήν την σπάνια επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων. Στο «Before Midnight» τους βλέπουμε στην Ελλάδα, μόνο που αυτή τη φορά εμπλέκονται και άλλοι άνθρωποι.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.