Οι “Δαίμονες” μου, έχουν γίνει οι φύλακες άγγελοι μου

Τον ξέρω από τότε που ήταν 17 χρόνων, και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν τον βλέπω να προοδεύει τόσο καλά, και να κάνει μια εντυπωσιακή καριέρα στο δύσκολο κόσμο του θεάτρου. Του καλού θεάτρου. Ο Βασίλης Μπισμπίκης είναι από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και μιλάει αποκλειστικά στο nikosonline.gr

1
902

Τον ξέρω από τότε που ήταν 17 χρόνων, και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν τον βλέπω να προοδεύει τόσο καλά, και να κάνει μια εντυπωσιακή καριέρα στο δύσκολο κόσμο του θεάτρου. Του καλού θεάτρου. Ο Βασίλης Μπισμπίκης είναι από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και μιλάει αποκλειστικά στο nikosonline.gr

10+1 ερωτήσεις στον Βασίλη Μπισμπίκη

Βασίλης Μπισμπίκης, Vasilis Bisbikis, ηθοποιός

1.Βασίλη μου που σε πετυχαίνω; (γέλια) Με πετυχαίνεις ανάμεσα σε γυρίσματα για την τηλεόραση και πρόβες για το θέατρο, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι αραχτός στην Πλατεία Εξαρχείων σε ένα καφενέ προσπαθώντας να πάρω μερικές ανάσες και να ξελαμπικάρει το κεφάλι μου…

2.Διάβασα ότι φέτος κάνεις πολλά πράγματα. Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Πες μου για τον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας». Πως αισθάνεσαι σε ένα χώρο τεράστιο όπως το Παλλάς; “Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας” είναι ένα κλασσικό έργο της Ελληνικής δραματουργίας με δεκάδες ανεβάσματα στο θέατρο και με 5 ταινίες. Είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, το οποίο έχει δυσκολέψει. Αυτό το έργο για μένα είναι ο θρίαμβος της πίστης… Η συγκίνηση που μου προκαλεί ένας άνθρωπος που ψάχνει για 20 χρόνια τη γυναίκα που την έχασε όταν ήταν παιδί, είναι μεγάλη. Αυτή την πίστη καλούμαι να ανακαλύψω μέσα μου ως ηθοποιός…. την αγνότητα της καρδιάς. Οι ήρωες αυτού του έργου δεν έχουν δεύτερη σκέψη, ότι λένε το εννοούν και το πιστεύουν. Η πρόταση αυτού του έργου κατά τη γνώμη μου είναι η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του εαυτού μας και η πίστη σε ένα κίνημα, σε μια ομάδα. Στο Παλλάς αισθάνεσαι τις ανέσεις που μπορεί να σου προσφέρει ένας τέτοιος μεγάλος οργανισμός. Το μέγεθος του θεάτρου δεν το φοβάμαι… μου αρέσουν οι μεγάλες σκηνές και νιώθω άνετα μέσα σε αυτές. Απαιτούν όμως από τον ηθοποιό μεγαλύτερη ενέργεια και διαφορετική τεχνική από ότι ένα μικρό θέατρο. Μου αρέσει που υπάρχει η δυνατότητα να σε βλέπουν 1.500 ψυχές. Μου αρέσει να υπάρχει πολύς κόσμος στο θέατρο… με ερεθίζει.

3.Γιατί δέχτηκες να συμμετάσχεις σ’ αυτή την παράσταση; Δεν θα μπορούσα να μη δεχτώ αυτή την πρόταση και ευχαριστώ τον Πέτρο Ζούλια που μου εμπιστεύτηκε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είχαμε μια άψογη συνεργασία στην “Τρελή του Σαγιώ” στο Εθνικό και έτσι είπα αμέσως “ναι”. Από τη άλλη είναι μεγάλη χαρά να συνεργάζομαι με τόσο σημαντικούς ηθοποιούς όπως την κυρία Πιττακή, την Μαρία Πρωτόπαππα, τον Χρήστο Στεργιόγλου και έναν εξαιρετικό θίασο με σπουδαίους καλλιτέχνες. Είμαι ευτυχισμένος που βρίσκομαι μαζί τους.

4.Κάτι κάνεις και στην τηλεόραση; Σου αρέσει η τηλεόραση; Στην τηλεόραση έχω ξεκινήσει γυρίσματα για ένα καινούργιο σήριαλ στο Μega που το επιμελείται ο Δημήτρης Αρβανίτης και θα λέγεται “Δικαίωση”. Είναι ένα προσεγμένο σήριαλ με κινηματογραφικές κάμερες, εξωτερικά γυρίσματα και καλοδομημένο σενάριο. Όταν τα πράγματα γίνονται σωστά, ναι, μου αρέσει η τηλεόραση.

5.Και τώρα θέλω να μου πεις για το CARTEL. Πως αποφάσισες να γίνεις επιχειρηματίας ενός θεάτρου; Ψάχνοντας χώρους για να στεγάσουμε μια παράσταση που είχαμε φτιάξει ανακαλύψαμε ότι τα διάφορα ενοίκια των θεάτρων ήταν υπερβολικά ακριβά. Έτσι αποφασίσαμε να βρούμε ένα χώρο που θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε χώρο τέχνης. Εντοπίσαμε ένα παλιό μηχανουργείο στο Βοτανικό και με προσωπική εργασία και πολλούς φίλους που βοήθησαν φτιάξαμε το CARTEL με ανακυκλώσιμα υλικά. Όσα χρήματα μας ζητούσαν για δύο μήνες παραστάσεων, χρειάστηκαν για να φτιαχτεί αυτός ο χώρος από το μηδέν. Τώρα έχουμε στεγάσει τα όνειρα μας εκεί! Ο Παναγιώτης Σούλης, η Φαίη Τζήμα και εγώ είμαστε ο πυρήνας και σκοπός μας είναι να φτιαχτεί μια ομάδα με κοινό κώδικα.

6.Εναλλακτικός χώρος, ψαγμένος, με πιο «προχωρημένες» παραστάσεις όπου δοκιμάζεις να σκηνοθετήσεις κιόλας; Αισθάνεσαι έτοιμος για ένα τόσο μεγάλο βήμα; Ο πρώτος χρόνος στο CARTEL στηρίχθηκε σε έργα με έντονο πολιτικό περιεχόμενο. Η ανάγκη μας ήταν να τοποθετηθούμε κοινωνικοπολιτικά σε όλο αυτό που μας συμβαίνει. Έτσι η πρώτη επιλογή ήταν ένα νεοελληνικό έργο του Γιώργου Σκούρτη που σκηνοθέτησε η Πηγή Δημητρακοπούλου. Ακολούθησε το Striptease του Mrozek σε σκηνοθεσία της ομάδας και αργότερα σκηνοθέτησα εγώ μια ομάδα νέων ηθοποιών από τη Θεσσαλονίκη στο Shopping and Fucking του Ravenhill. Η σκηνοθεσία για μένα ήταν ένα πείραμα. Δεν ξέρω πως, που και πότε θα το τολμήσω ξανά αλλά ήταν ένα πολύ ωραίο ταξίδι σε ένα ρόλο που δεν είχα ξαναπαίξει και που κέρδισα πολλά πράγματα. Είδα την τέχνη μου από μια από μια άλλη οπτική. Αναγκάστηκα να καθοδηγήσω αυτά τα παιδιά, να συγκροτήσω και να μεθοδοποιήσω τον υποκριτικό μου κώδικα για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Ήταν μια ωραία εμπειρία!

7.Επειδή άργησες μέχρι να αποφασίσεις να γίνεις ηθοποιός, τι είχες στο μυαλό σου τότε; Τι ήθελες να κάνεις, με τι να ασχοληθείς; Και τελικά τι έγινε και πήγες στην δραματική σχολή; Νίκο μου επειδή με ξέρεις από μικρό… ήμουν ένα ανήσυχο παιδί που δούλευα τα περισσότερα χρόνια στη νύχτα και αργότερα κρουπιέρης σε καζίνο. Γενικώς ψαχνόμουν. Δεν ήξερα ακριβώς τι ήθελα και το θέατρο υπήρχε ερασιτεχνικά στη ζωή μου, στο σχολείο και σε ένα πολιτιστικό σύλλογο στο Λουτράκι. Η αφορμή για να έρθω στην Αθήνα και να σπουδάσω θέατρο ήταν μια παράσταση που συμμετείχα, που βραβεύτηκε και τιμητικά παίξαμε στην Επίδαυρο, εκτός Φεστιβάλ. Τότε με είδε ο Τάσος Ρούσος που ήταν ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και μου είπε ότι θα έπρεπε να ασχοληθώ πιο ειδικά με το αντικείμενο. Έτσι έγινε το βήμα…

8.Παράλληλα με την πορεία της καριέρας σου, έγινες πατέρας και έχεις πει ότι ήσουν απλήρωτος 6 μήνες και ότι σε συντηρούσε η γυναίκα σου. Πως τα κουμάνταρες όλα αυτά; Η Κωνσταντίνα και ο Μιχαλάκης είναι ότι πιο σημαντικό έχω στη ζωή μου! Είναι η οικογένεια μου… και είμαι πολύ ευτυχισμένος! Έχω περάσει δύσκολα χρόνια πιτσιρικάς και έχω μάθει να επιβιώνω. Αντιμετωπίζω τις δυσκολίες με θάρρος και αισιοδοξία και δεν φοβάμαι να μείνω χωρίς λεφτά για ένα διάστημα. Χέστηκα… Ναι τώρα που υπάρχει το παιδί έχω μια αγωνία αλλά πάντα βρίσκουμε την άκρη βρε αδερφέ. Από την άλλη το επάγγελμα που έχω επιλέξει πάντα ήταν σε κρίση. Είναι μια δουλειά που κάθε τρείς μήνες είσαι άνεργος. Αυτή όμως είναι και η γοητεία της!! Κάθε αρχή και ένα ταξίδι. Είναι μια δουλειά που δεν βαριέσαι ποτέ…

9.Επίσης έχω διαβάσει, ότι είχες πει ότι είχες φτάσει στα όρια του αλκοολισμού. Σε κυνηγούν δαίμονες; Κάτι σε απασχολεί; Νίκο μου οι “Δαίμονες” που με κυνηγούσαν από μικρό έχουν γίνει τώρα οι φύλακες άγγελοι μου!!! Πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδηση μου θεωρεί σωστό αδιαφορώντας για το τι θα πουν οι άλλοι. Έχω περάσει στη ζωή μου διάφορα στάδια καταχρήσεων… το αλκοόλ σε κάνει πιο λυρικό!!! (γέλια)

10.Θέλω να μου πεις κάτι που σου αρέσει αυτή την εποχή, και κάτι που δεν σου αρέσει. Μου αρέσει να βλέπω νέους ανθρώπους γεμάτους όρεξη, έμπνευση και πίστη για κάτι διαφορετικό…. να φτιάχνουν τη ζωή τους όπως ονειρεύονται. Δεν μπορώ να βλέπω τους ανθρώπους σε αδράνεια.

Και η 11η ερώτηση και απάντηση ανήκει σε σένα.

11.Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός; Η παιδική χαρά του γιου μου..

Βασίλης Μπισμπίκης, Vasilis Bisbikis, ηθοποιός, Καραμπέτη

Με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου

Βασίλης Μπισμπίκης, Vasilis Bisbikis, ηθοποιός

Με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο στο “The Lisbon Traviata” του Terence Mc Nally

Βασίλης Μπισμπίκης, Vasilis Bisbikis, ηθοποιός

Με την Μαρία Πρωτόπαπα στον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας».

Βασίλης Μπισμπίκης, Vasilis Bisbikis, ηθοποιός

Με τον σκηνοθέτη Αντώνη Καλογρίδη και δεξιά με την Πέμη Ζούνη όταν έκαναν το «Λεωφορείο ο πόθος» του Tennessee Williams στο ΚΘΒΕ (φωτογραφίες Νίκος Μουρατίδης)

Βασίλης Μπισμπίκης, Vasilis Bisbikis, ηθοποιός

Από το “Λεωφορείο ο πόθος” στο ΚΘΒΕ (φωτογραφίες Νίκος Μουρατίδης)

Βασίλης Μπισμπίκης, Vasilis Bisbikis, ηθοποιός

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.