Γιατί έχουν εξοριστεί από την Ελλάδα;

Οι μέτριοι, οι ανίκανοι, οι κλέφτες και οι ψεύτες κατάφεραν και εξόρισαν τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας, για να μπορούν να δρουν ανενόχλητοι. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα – φαινόμενο. Διαθέτει κορυφαία «μυαλά» σε πολύ υψηλό ποσοστό, περίπου 30 φορές πάνω από την πληθυσμιακή αναλογία, αλλά οι περισσότεροι Έλληνες επιστήμονες με ισχυρή επιρροή, βρίσκονται σε εργαστήρια του εξωτερικού και όχι στην πατρίδα μας.

1
1000

Οι μέτριοι, οι ανίκανοι, οι κλέφτες και οι ψεύτες κατάφεραν και εξόρισαν τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας, για να μπορούν να δρουν ανενόχλητοι. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα – φαινόμενο. Διαθέτει κορυφαία «μυαλά» σε πολύ υψηλό ποσοστό, περίπου 30 φορές πάνω από την πληθυσμιακή αναλογία, αλλά οι περισσότεροι Έλληνες επιστήμονες με ισχυρή επιρροή, βρίσκονται σε εργαστήρια του εξωτερικού και όχι στην πατρίδα μας.

Αυτά διαβάζω, όπως τα λέει ο κορυφαίος επιδημιολόγος, καθηγητής κ. Ιωάννης Π. Α. Ιωαννίδης, καθηγητής στο Stanford των ΗΠΑ, και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Στο τελευταίο του βιβλίο, τιμά τους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα προβλήματα του ελληνικού κράτους και των ελληνικών πανεπιστημίων.

Περίπου 336 κορυφαίοι επιστήμονες βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό. Ο ελληνισμός διαθέτει περίπου το 3% των επιστημόνων κορυφαίας εμβέλειας παγκοσμίως, αν και ο πληθυσμός της Ελλάδας ή των Ελλήνων διεθνώς αντιστοιχεί μόνο στο 0,15% από τα 6,92 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη. Κι όμως, παρά τη σημαντική παραγωγή Ελλήνων επιστημόνων, το 85% εκείνων με ισχυρή επιρροή δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο κ. Ιωάννης Π. Α. Ιωαννίδης στο τελευταίο βιβλίο του «Παραλλαγή πάνω στην τέχνη της φυγής και ένα απονενοημένο Ριτσερκάρ» (Εκδόσεις Κέδρος 2014) τιμά τους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές, αλλά αναδεικνύει και τα προβλήματα του ελληνικού κράτους και του συστήματος οργάνωσης των ελληνικών πανεπιστημίων.

GREEK PROFESOR, Βιβλία, Έλληνες επιστήμονες, καθηγητής κ. Ιωάννης Π. Α. Ιωαννίδης, Stanford, GIANNIS IOANNIDIS, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Ο καθηγητής με θλίψη διαπιστώνει ότι οι καλύτεροι Έλληνες επιστήμονες έχουν μαζικά και αναγκαστικά φύγει από την Ελλάδα. Μόνο μια μειονότητα εξακολουθεί να ζει στην Ελλάδα, συχνά σε συνθήκες τριτοκοσμικές. Η έλλειψη χρημάτων και επιδοτήσεων, υποδομών και υποστήριξης για την επιστήμη και την έρευνα είναι τα προφανή, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος γι’ αυτήν τη φυγή του καλύτερου δυναμικού που διαθέτει η χώρα. Ο κ. Ιωαννίδης θεωρεί ότι ακόμη χειρότερος λόγος είναι η έλλειψη συλλογικού κοινωνικού οράματος για την ανάδειξη της αριστείας και η επικράτηση των μετρίων στον ακαδημαϊκό, πολιτικό, και ευρύτερο κοινωνικό βίο που οδηγεί σε απαξίωση και μιζέρια. [Πες τα Χρυσόστομε! Μόνο οι ανίκανοι και οι άχρηστοι έχουν απομείνει. Οι βολεψάκιδες, οι μέτριοι, αυτοί που λαδώνονται με φακελάκια κ.ο.κ]

Αν και οι 336 αυτοί επιστήμονες που ανέφερα πιο πάνω είναι παγκοσμίως γνωστοί και διάσημοι, αλλά στον ελλαδικό χώρο, οι περισσότεροι είναι άγνωστοι. Αντίθετα ακούγονται και επικρατούν κατά κόρον τα ονόματα μόνο διαφόρων ασήμαντων, φιλόδοξων και πολιτικά / συνδικαλιστικά / παραθρησκευτικά / ποδοσφαιρικά κλπ, δικτυωμένων, συμπληρώνει ο κ. Ιωαννίδης. Και προσθέτει :

  • «Εξίσου ασήμαντοι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι και κάποιοι που δρουν στο εξωτερικό, αλλά αναγνωρίζονται κατά καιρούς ως διακεκριμένοι από ελλαδικούς θεσμούς. Το ελλαδικό σύστημα έχει κατασκευάσει μια ανυπόστατη τεχνητή πραγματικότητα ακόμη και για τους Έλληνες του εξωτερικού. Η δεξαμενή μετριοτήτων ανατροφοδοτεί εσαεί τη μετριότητα σε θέσεις ισχύος».

Παρ’ όλο που με έχει πιάσει κατάθλιψη, διαβάζοντας τα και γράφοντας αυτό το άρθρο, συνειδητοποιώ για μια ακόμα φορά με ποιους ζούμε, ποιοι μας κυβερνούν και μας κατευθύνουν. 

John%20Ioannidis

Το μόνο που έχω να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Ιωαννίδη που τόλμησε και μίλησε και τα έγραψε. Να αγιάσει το στόμα του ανθρώπου!

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

 

1 COMMENT

  1. Αντιπαθώ το νέο ρατσισμό (“ελληναράδες”, σαββοπούλιοι “κωλοέλληνες” κλπ). Πιστεύω πως ο,τι και να συμβαίνει ο ταλαίπωρος ελληνικός χώρος αναδεικνύει κορυφαία μέλη. Κε Τσίπρα, έρχεται ο καιρός να σκεφθούμε τον επαναπατρισμό των ήδη εξαχθέντων κορυφαίων γιατί τους χρειαζόμαστε άμεσα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.