Οι κλόουν του Σταύρου Δουζίνα

Εμένα οι κλόουν μου προκαλούν μια θλίψη, τον Σταύρο όμως τον μάγευαν από μικρό παιδί. Ο κλόουν για κείνον είναι ένας χαρακτήρας που συναντάει μέσα στην κοινωνία κάθε μέρα . Οι περισσότεροι άνθρωποι ζούνε στις μέρες μας καταθλιπτικά αλλά στις παρέες γίνονται ένα είδος κλόουν. Το ίδιο γίνετε παγκόσμια....

1
1945

Εμένα οι κλόουν μου προκαλούν μια θλίψη, τον Σταύρο όμως τον μάγευαν από μικρό παιδί. Ο κλόουν για κείνον είναι ένας χαρακτήρας που συναντάει μέσα στην κοινωνία κάθε μέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζούνε στις μέρες μας καταθλιπτικά αλλά στις παρέες γίνονται ένα είδος κλόουν. Το ίδιο γίνετε παγκόσμια….

εικαστικά, φωτορεαλισμός, Stavros Douzinas, Σταύρος Δουζίνας, ζωγραφική, art, clown, Κλοουν, nikosonline.gr

Ο φωτορεαλισμός στην ζωγραφική στο εξωτερικό είναι ευρέως διαδεδομένος και οι καλλιτέχνες του είδους είναι πλούσιοι και διάσημοι: Tom Blackwell, Bertrand Meniel, Bryan Drury, Samuel Silva, Ray Hare, Omar Ortiz, Paul Cadden κ.α. μπορεί να χρησιμοποιούν φωτογραφίες κάμερες, projectors και ότι άλλο χρειαστεί για να πάρουν πληροφορίες, το να φτιάξεις όμως τέτοια δουλειά, θέλει και την ανάλογη ικανότητα.

Ο Σταύρος Δουζίνας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και καθώς ο πατέρας του Δημήτρης Δουζίνας αλλά και ο παππούς του Σταύρος Δουζίνας ήταν ζωγράφοι, ο Σταύρος είχε την ευκαιρία από μικρός να διδαχθεί και να ασχοληθεί με την ζωγραφική. Αργότερα σπούδασε φωτογραφία και ειδικεύτηκε στην διαφημιστική φωτογραφία. Εργάστηκε σε ένα από τα καλύτερα φωτογραφικά studios αυτό του Μανώλη Βερνάρδου.

Το 1972 γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη που τον κάλεσε να δουλέψει μαζί του στο Μαρούσι. Η παρουσία του Σταύρου στο ατελιέ του Γιάννη Τσαρούχη ήταν ένα μεγάλο σχολείο και παρ’ όλο που κράτησε μόνο για δύο χρόνια περίπου, εκεί κοντά στο μεγάλο δάσκαλο διδάχθηκε πορτραίτο αλλά και σκηνογραφία.

  • Με πατέρα και παππού ζωγράφο και δάσκαλο τον Τσαρούχη φαντάζομαι να σας επηρέασαν ο καθένας σε κάτι. Από τον παππού μου δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα, από τον πατέρα μου πήρα την υπομονή και πολλά τεχνικά μυστικά γύρω από τα χρώματα και από τον Τσαρούχη έμαθα την τέχνη της προσωπογραφίας αλλά και δεκάδες άλλα πράγματα… θησαυρός ήταν ο Τσαρούχης.

 εικαστικά, φωτορεαλισμός, Stavros Douzinas, Σταύρος Δουζίνας, ζωγραφική, art, clown, Κλοουν, nikosonline.gr

Την τεχνική της σύνθεσης και του χρώματος την διδάχτηκε από έναν άλλο μεγάλο δάσκαλο. Το 1977 και ενώ εργαζόταν σαν φωτογράφος γνώρισε τον γιγαντοαφίστα και ζωγράφο Γιώργο Βακιρτζή, όπου συνεργάστηκε μαζί του για έξι χρόνια. Το 1981 παράλληλα με τις σπουδές κοντά στον Γιώργο Βακιρτζή ξεκίνησε και την προσωπική του πορεία, και από τότε έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει και σε πάρα πολλές ομαδικές.

Photorealistic Paintings: Όταν τα μάτια δυσκολεύονται να πιστέψουν αυτό που βλέπουν, απλά μένεις άναυδος

Τελικά, τι είναι τέχνη; Για μένα είναι η αποτύπωση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των οραμάτων, της φιλοσοφίας για τη ζωή μου, πάνω στον καμβά, στο χαρτί, στον πηλό, στο μάρμαρο, στο θεατρικό σανίδι κλπ….αυτό είναι τέχνη .

Και ο καλλιτέχνης γεννιέται ή γίνεται; Όλοι λίγο πολύ κρύβουν μέσα τους έναν καλλιτέχνη πιστεύω αρκεί να το ανακαλύψουν και να δουλέψουν πολύ πάνω σ αυτό….

Ποια είναι η διαφορά ενός φωτορεαλιστκού έργου από την φωτογραφία του ίδιου θέματος; Όταν έχω μια καινούρια ιδέα για ένα νέο έργο φωτογραφίζω μοντέλα ή αντικείμενα όχι για να αντιγράψω στη συνέχεια τη φωτογραφία αλλά σαν βοήθεια για να κάνω αυτό που θέλω. Η προσπάθειά μου είναι να έχω στα έργα μου όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αληθοφάνεια .

Σταύρος Δουζίνας, ζωγραφική, Stavros Douzinas, Σταύρος Δουζίνας, ζωγραφική, art, clown, Κλοουν, nikosonline.gr

“Δεν επέλεξα την ζωγραφική, εκείνη επέλεξε εμένα. Ζωγραφίζω από 8 χρόνων παιδί.”

Οι σπουδές σας στην φωτογραφία, επηρέασαν την επιλογή της τεχνικής του ρεαλισμού; Όχι , κοντά στους δασκάλους που είχα μόνο ρεαλισμό δεν διδάχθηκα. Η τεχνική του ρεαλισμού ήλθε από εσωτερική ανάγκη και η φωτογραφία δεν έπαιξε ρόλο σε αυτό.

Το διαδίκτυο βοηθάει την τέχνη; Το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία να δεις δουλειές συναδέλφων, καλλιτεχνικά ρεύματα, εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, μπορείς εύκολα να δείξεις τη δουλειά σου, αλλά δεν μπορείς να έχεις αυτή τη μαγεία του να δεις ένα έργο από κοντά… να το βλέπεις να ανασαίνει!

Πείτε μια συμβουλή σ αυτούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ζωγραφική. Συμβουλές δεν είμαι άξιος να δώσω, παρ όλα αυτά μπορώ να πω στους νέους να μην συμβιβάζονται εύκολα με αυτό που ζωγραφίζουν και να δουλεύουν πάντα με υπομονή και πολύ. Μόνο έτσι θα έχουν αποτέλεσμα οι κόποι τους.

 εικαστικά, φωτορεαλισμός, Stavros Douzinas, Σταύρος Δουζίνας, ζωγραφική, art, clown, Κλοουν, nikosonline.gr

ζωγράφος, εικαστικά, φωτορεαλισμός,Stavros Douzinas, Σταύρος Δουζίνας, ζωγραφική, art, clown, Κλοουν, nikosonline.gr

 εικαστικά, φωτορεαλισμός,Stavros Douzinas, Σταύρος Δουζίνας, ζωγραφική, art, clown, Κλοουν, nikosonline.gr

————————————–

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ του nikosonline.gr θα βρείτε άρθρα για ζωγραφική, αλλά και πορτραίτα μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων https://www.nikosonline.gr/category/εικαστικά/

—————————————-

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Stavros Douzinas, Σταύρος Δουζίνας, ζωγραφική Stavros Douzinas, Σταύρος Δουζίνας, ζωγραφική Stavros Douzinas, Σταύρος Δουζίνας, ζωγραφική

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.