Οι μικροί εθελοντές αρχαιολόγοι…

0
1165

Μια φορά το χρόνο, την άνοιξη, εθελοντική ομάδα από το χωριό Μελιγγοί, που απέχει τρία χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Δωδώνης, σε συνεργασία με «Το διάζωμα» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, συμμετέχουν εθελοντικά σε δράσεις προστασίας, γνωριμίας και εξοικείωσης με τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Φωτογραφίες: Παύλος Κοντοδήμος

Και δεν είναι μόνο οι μεγάλοι, αλλά και τα μικρά παιδιά που με τη βοήθεια και καθοδήγηση της αρχαιολόγου κ. Κικής Σιώζου, του αρχιτέκτονα Πέτρου Κατσούδα και του συντηρητή Στέφανου Σακκά επισκέφτηκαν το χώρο της και με τον συντηρητή Στέφανο Σακκά παρατήρησαν τις περυσινές παρεμβάσεις-συντηρήσεις που έγιναν σε κάποιες από τις πέτρες της Ιεράς Οικίας. Επίσης ασχολήθηκαν με τον καθαρισμό των πέτρινων βάσεων βωμών και αγαλμάτων, και παρακολούθησαν μια μικρή ξενάγηση στην αρχαία Δωδώνη και άκουσαν ιστορίες από την μυθολογία.

ΜΕΛΙΓΓΟΙ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΔΩΝΗΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, dodoni, arxaio theatro, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Μια φορά το χρόνο, την άνοιξη, εθελοντική ομάδα από το χωριό Μελιγγοί, που απέχει τρία χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Δωδώνης, φροντίζοει για τον καθαρισμό από αγριόχορτα, βρύα κτλ. σημείων του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Δωδώνης και κυρίως μπροστά από το θέατρο και στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του «πρυτανείου».

Στην Αρχαία Δωδώνη οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έκαναν κάτι ωραίο και χρήσιμο. Φέτος η δράση ξαναέγινε για πολλοστή χρονιά, και όχι μόνο με παιδιά.

 Παράλληλα τα μικρά παιδιά της ομάδας ξεναγούνται και γνωρίζουν το χώρο και την ιστορία του από αρχαιολόγους, παρακολουθούν απλές διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων από συντηρητές που εργάζονται στο χώρο (Στέφανος και Τάσος Σακκάς), πραγματοποιούν μικρούς συμβολικούς καθαρισμούς από βρύα, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια που οργανώνονται από τους αρχαιολόγους ή από τους εθελοντές της μελιγγιώτικης ομάδας μας (φιλολόγους, νηπιαγωγούς κτλ) ενώ δεν παραλείπουν κάποια στιγμή να παίξουν μέσα στο αρχαίο στάδιο!

Η Δωδώνη ως αρχαιολογική θέση σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες, φέρεται να είναι ενεργή ήδη από την εποχή του Χαλκού, επικεντρωμένη στη λατρεία της Γαίας ή άλλης θηλυκής γονιμικής θεότητας. Η λατρεία του Δία ήρθε στη Δωδώνη αργότερα από τους Σελλούς, για να εξελιχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κυρίαρχη λατρεία. Οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη του μαντείου της Δωδώνης ως λατρευτικού χώρου τοποθετείται περί το 2600 π.Χ.. Είναι το αρχαιότερο μαντείο που συναντάται στον Ελλαδικό χώρο. Η μυθολογία λέει ότι από τη Θήβα της Αιγύπτου πέταξαν δυο περιστέρια: το ένα προσγειώθηκε στη Λιβύη, όπου χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία, και το δεύτερο ήρθε στη Δωδώνη, όπου ιδρύθηκε το μαντείο.

985722_DSC_0513

IMG_4480

… δράση του Let’s Do It Greece σήμανε για πολλούς χωριανούς την έναρξη της προετοιμασίας για τη φετινή εξόρμηση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

IMG_4490

IMG_4461

Ευχάριστος καιρός, 75 περίπου άτομα, περισσότερα από πέρυσι παιδιά, μια ωραία παρέα από Μελιγγιώτες και φίλους τους, σε μια δημιουργική Κυριακή στο σημαντικότερο μνημείο του τόπου τους.

IMG_4474

Θ ε ρ μ έ ς   ε υ χ α ρ ι σ τ ί ε ς από όλους μας, στους αρχαιολόγους, συντηρητές και υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, και φυσικά στους Μελιγγιώτες που φροντίζουν τα μνημεία μας, χωρίς καμία βοήθεια ή υποστήριξη από το κράτος και τα υπουργεία. Θερμές ευχαριστίες στο σωματείο «Το διάζωμα» του κ. Μπένου, και φυσικά θερμές ευχαριστίες προς τους ανθρώπους της Rainbow Waters, για την συμπαράσταση και βοήθεια που πρόσφεραν για την καλύτερη οργάνωση αυτής της δράσης.

IMG_5869

IMG_4431

Όλα τα παιδιά του “Let’s Do It Greece” τα τελευταία χρόνια μας έχουν δείξει έναν νέο δρόμο εθελοντικής προσφοράς στη χώρα μας, την Ελλάδα μας, τον τόπο μας.

985721_20160417_134325

Οι Μελιγγοί φροντίζουν την αρχαία Δωδώνη – 2016

“Μικροί συντηρητές” – Τα παιδιά των Μελιγγών μαθαίνουν

Αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα

ΛΕΣΒΟΣ: Αρχαίος τάφος κάτω απ’ τον δρόμο https://bit.ly/38SoJhj

Ένα μουσείο στον βυθό των Αντικυθήρων https://bit.ly/2IUaduU

ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ: Υπέροχη αρχαιολογική έρευνα https://bit.ly/2TTL35U

ΑΧΑΡΝΕΣ: Τελειώνετε… τα χρόνια περνάνε https://bit.ly/3d8pLc7

ΕΡΕΤΡΙΑ: Άνοιξε μετά από 40 χρόνια… https://bit.ly/2vx5nAI

Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Ανοικτό και για το κοινό… https://bit.ly/2IW7Ozy

Η γραφιστική αναγέννηση των Δελφών https://bit.ly/39YgrFZ

Αναστηλώνουν το Δεσποτικό https://bit.ly/2WvedtV

Έχετε πάει στην Κεχροπουλα; https://bit.ly/2wddX7W

Βρέθηκε ο ναός της Αρτέμιδος στην Εύβοια https://bit.ly/2QlSDDX

Ασύλητος τάφος βρέθηκε στην Ιεράπετρα https://bit.ly/2x08K3m

Τελικά είναι ο τάφος του Αριστοτέλη; https://bit.ly/2UasTMc

ΚΩΣ: Ο ναός του Ασκληπιού https://bit.ly/33nm65X

———————————————————

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.