Οι πινακοθήκες του Βατικανού

Σε ένα άλλο άρθρο σας είχα μιλήσει για τους κλεμμένους θησαυρούς της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από τις χιλιάδες επιδρομές και σταυροφορίες που είχε κάνει μέσα στους αιώνες. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα Μουσεία του Βατικανού και για τους πίνακες που έχουν συλλέξει.

0
1299

Σε ένα άλλο άρθρο σας είχα μιλήσει για τους κλεμμένους θησαυρούς της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από τις χιλιάδες επιδρομές και σταυροφορίες που είχε κάνει μέσα στους αιώνες. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα Μουσεία του Βατικανού και για τους πίνακες που έχουν συλλέξει.

Τα μουσεία ιδρύθηκαν από τον Πάπα Ιούλιο Β΄ στις αρχές του 16ου αιώνα, και από τότε συλλέγουν έργα τέχνης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και τα εκθέτουν στο κοινό. Εκτός από τους μεγάλους masters και τους Ιταλούς της Αναγέννησης, έχουν και ένα σωρό έργα άλλων Ευρωπαίων καλλιτεχνών.

Musei-Vaticani, Μουσεία Βατικανού

Τα Μουσεία Βατικανού που στεγάζονται μέσα στην πόλη του Βατικανού (Città del Vaticano) στη Ρώμη, είναι συγκρότημα μερικών εκ των κορυφαίων μουσείων του κόσμου με ετήσια επισκεψιμότητα άνω των 4,5 εκατ. τουριστών και διαθέτουν εκθέματα της μακραίωνης και τεράστιας συλλογής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Όταν βέβαια αγοράζουν καινούργια έργα τέχνης είναι πολύ προσεκτικοί. Θέλουν να έχουν στην συλλογή τους Dali για παράδειγμα, αλλά από τα «σεμνά» του……

Τα Μουσεία του Βατικανού είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο μουσείων και συλλογών και αποτελούνται από:

Την Βατικανή Πινακοθήκη (Pinacoteca vaticana): Το μουσείο αυτό διαθέτει αρκετούς διάσημους πίνακες ζωγραφικής του Τζιότο, του Ραφαήλ, του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Καραβάτζιο κ.α. Η συλλογή καταλαμβάνει 55 αίθουσες, όπως αυτές του Βοργία, της Καπέλα Σιστίνα και αρκετά δωμάτια στο ισόγειο του συμπλέγματος των μουσείων του Βατικανού. Αποτελείται από περίπου 800 πίνακες, χαρακτικά και γλυπτά από 250 καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως οι: Ροντέν, Βίνσεντ Βαν Γκοχ, Πωλ Γκωγκέν, Βασίλι Καντίνσκι, Μαρκ Σαγκάλ, Πάουλ Κλέε, Μωρίς Ουτριλλό, Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Όσκαρ Κοκόσκα, Φράνσις Μπέϊκον, Σαλβαντόρ Νταλί, Πάμπλο Πικάσο κ.α. Η πλειοψηφία των έργων αυτών αποτελούν δωρεές συλλεκτών προς στο Βατικανό.

Το Μουσείο Πίου και Κλήμη (Museo Pio-Clementino): Ο Πάπας Κλήμης ΙΔ΄ ίδρυσε το μουσείο αυτό το 1771 και αρχικά περιελάμβανε αναγεννησιακά και αρχαία έργα. Επεκτάθηκε επί διαδόχου του Πάπα Πίου του ΣΤ΄ και σήμερα διαθέτει αρχαία Ρωμαϊκά και Ελληνικά αγάλματα. Είναι διαχωρισμένο σε ενότητες αφιερωμένες σε προτομές, σε μάσκες και σε αγάλματα.

Το Ιεραποστολικό-Εθνολογικό Μουσείο (Museo Missionario-Etnologico): Ιδρύθηκε από τον πάπα Πίο ΙΒ΄ το 1926, και συγκεντρώνει έργα θρησκευτικού χαρακτήρα κυρίως, προερχόμενα απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Πρόκειται, κατά πλειονότητα, για δώρα προς του πάπες.

Το Γρηγοριανό Αιγυπτιακό Μουσείο (Museo Gregoriano Egizio): Ιδρύθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΣΤ΄ και στεγάζει μεγάλη συλλογή αρχαίων Αιγυπτιακών εκθεμάτων όπως πάπυρους, μούμιες, το περίφημο «Βιβλίο των Νεκρών» καθώς και την Συλλογή Γκράσσι (Collezione Grassi).

Το Γρηγοριανό Ετρουσκικό Μουσείο (Museo Gregoriano Etrusco): Ιδρύθηκε και αυτό από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΣΤ το 1836, διαθέτει οκτώ αίθουσες και φιλοξενεί ετρουσκικά εκθέματα προερχόμενα από αρχαιολογικές ανασκαφές. Μεταξύ αυτών αγγεία, σαρκοφάγοι, μπρούντζινα αντικείμενα και την ονομαστή Συλλογή Γκουλιέλμι (Collezione Guglielmi).

Το Χριστιανικό Μουσείο του (πάπα) Πίου (Museo Pio Cristiano): Ιδρύθηκε το 1854 από τον Πίο Θ΄ και διαιρείται σε δύο μεγάλα τμήματα. Το πρώτο περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, μωσαϊκά και την σημαντικότατη συλλογή σαρκοφάγων. Το δεύτερο συγκεντρώνει επιγραφικό υλικό.

Το Γρηγοριανό Μουσείο κοσμικής τέχνης (Museo Gregoriano Profano): Ιδρύθηκε από τον Γρηγόριο ΙΣΤ΄στο Ανάκτορο του Λατερανού το 1844, και μεταφέρθηκε στο Βατικανό το 1970. Περιλαμβάνει εκθέματα μη θρησκευτικής τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από ευρήματα και ανασκαφές που έγιναν στα Παπικά κράτη.

Το Περίπτερο των Αμαξών (Padiglione delle Carrozze): Διατηρεί μερικά από το οχήματα με τα οποία μετακινούνταν οι πάπες στο παρελθόν. Αποτελεί τμήμα του Ιστορικού Μουσείου του Βατικανού (Museo Storico Vaticano) που στεγάζεται στο Ανάκτορο του Λατερανού.

Το Φιλοτελικό και Νομισματικό Μουσείο (Museo Filatelico e Numismatico): Περιλαμβάνει γραμματόσημα και άλλο ταχυδρομικό υλικό καθώς και τα νομίσματα του Βατικανού από το 1929.

Τα Μουσεία της Αποστολικής Βατικανής Βιβλιοθήκης (Musei della Biblioteca Apostolica Vaticana): Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσύνθετα και εκτεταμένα τμήματα των Μουσείων του Βατικανού. Δεκατρείς αίθουσες με περίτεχνη διακόσμηση στεγάζουν ισάριθμα τμήματα, που περιλαμβάνουν πλήθος εκθεμάτων εκτός από τα χειρόγραφα και τα τυπωμένα βιβλία.

Το Μουσείο Κιαραμόντι: Ονομάστηκε προς τιμήν του Πάπα Πίου Ζ΄(κατά κόσμον Βαρνάβα Κιαραμόντι) που το ίδρυσε στις αρχές του 19ο αιώνα. Αποτελείται από μια μεγάλη αψιδωτή γκαλερί που στις πλευρές της έχει διάφορα αγάλματα, σαρκοφάγους και διακοσμητικά διαζώματα.

Τα Ανάκτορα: Τα οποία περιλαμβάνουν galleries, παρεκκλήσια, αίθουσες, διαμερίσματα και στοές

Musei-Vaticani, Μουσεία Βατικανού

Musei-Vaticani, Μουσεία Βατικανού

Vincent van Gogh, Pietà, (πρώτη εκδοχή-1889) –Λάδι σε καμβά – Vatican Collection of Modern Religious Art

Vatican Museums, Μουσεία Βατιακνού

Στην αίθουσα του Raphael με τα αριστουργήματα του

Vatican Museums, Μουσεία Βατιακνού

Ο μεγάλος Γάλλος εικαστικός Henri Matisse (δεξιά), σχεδίασε και ζωγράφισε το παρεκκλήσι που φέρει το όνομα του (the Vatican Museum of Modern Religious Art)

Vatican Museums, Μουσεία Βατιακνού

Ένα πορτραίτο αριστούργημα του Rembrandt, κρέμεται στους τοίχους του Βατικού.

Vatican Museums, Μουσεία Βατιακνού

“Angelic Landscape” του Salvador Dali (Συλλογή Modern Religious Art of Vatican Painting)

Vatican Museums, Μουσεία Βατιακνού

Deposition (H αποκαθήλωση) του Caravaggio (Vatican Museums Pinacoteca)

St Matthew and Angel του Guido Reni, (1575-1642), Vatican Museums, Rome

St Matthew and Angel του Guido Reni, (1575-1642), Vatican Museums, Rome

Vatican Museums, Μουσεία Βατιακνού

Πολύς κόσμος μπροστά στο αριστούργημα του Leonardo d Vinci, St. Jerome in the Wilderness (Pinacoteca, Vatican Museums)

 Vatican Museums, Rome

“Study for Crucifixion” (σπουδή για την σταύρωση) του Graham Sutherland (Vatican Museum – Συλλογή Modern Religious Art)

 Vatican Museums, Rome

“Pope Innocent X,” του Francis Bacon (The Catholic Church’s Modern Art)

 Vatican Museums, Rome

Ένα χαρακτηριστικό έργο του Jeff Geerling

————————–

Διαβάστε επίσης για τους κλεμμένους θησαυρούς του Βατικανού

https://www.nikosonline.gr/το-βατικανό-έχει-θησαυρούς/

ΜΟΥΣΕΙΑ, nikosonline.gr

Στην ενότητα ΜΟΥΣΕΙΑ θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα

https://www.nikosonline.gr/category/μουσεία/

 Vatican Museums, Rome

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

 Vatican Museums, Rome

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.