Στην Αμερική ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των: lesbian, gay, bisexual και transgender (LGBT), και καταλαβαίνετε ότι όλα τα sites και τα blog βρίθουν από σχετικά άρθρα. Έτσι έπεσα πάνω σε ένα άρθρο που μίλαγε για τις πιο γνωστές gay γυναίκες της ιστορίας, που είχαν τον δύναμη και το θάρρος να παλέψουν για τα δικαιώματα τους.
Κι όταν λέμε γνωστές είναι τρόπος του λέγειν, γιατί εγώ πολλές δεν τις ήξερα. Λοιπόν που λέτε, δεν είναι η Ellen DeGeneres ή η Jodi Foster μέσα στον κατάλογο. Είναι άλλες που ήρθε η ώρα να τις μάθουμε. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι τώρα.
—————————————————————————–
Σαπφώ
Η Σαπφώ, (630- 570 π.Χ.), ήταν Ελληνίδα λυρική ποιήτρια από την Λέσβο, ιδιαίτερα γνωστή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τα ποιήματά της. Με το όνομά της έχει συνδεθεί και ο λεσβιακός έρωτας. Για τη ζωή της ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά. Είναι πιθανό ότι γεννήθηκε στην Ερεσό της Λέσβου. Πατέρας της αναφέρεται ο Σκαμανδρώνυμος και μητέρα της η Κλεΐς. Είχε επίσης τρεις αδελφούς, τον Λάριχο, τον Χάραξο και τον Ευρύγιο. Ο φιλόσοφος Μάξιμος ο Τύριος την περιγράφει ως μικρόσωμη και μελαχρινή («μικρά και μέλαινα») που συγκέντρωνε γύρω της νεαρές όμορφες κοπέλες από την αριστοκρατία του νησιού και των μικρασιατικών πόλεων, για να τους διδάξει τις τέχνες της μουσικής και της ποίησης, στην υπηρεσία της Αφροδίτης και των Μουσών. Η σχέση της Σαπφούς με τις μαθήτριές της θεωρήθηκε αργότερα απρεπής, επειδή είχε και ερωτικές διαστάσεις και γι’ αυτό έμεινε στην ιστορία ως «λεσβιακός έρως». Ο Πλάτων την ονομάζει «σοφή» και «δέκατη Μούσα», ο Ανακρέων «ηδυμελή», ο Λουκιανός «μελιxρόν αύχημα Λεσβίων», ο Ιουλιανός και ο Αντίπατρος «θηλυκό Όμηρο» και «τιμή Λεσβίων γυναικών», ενώ ο Στράβων «θαυμαστόν τέρας». Ο Οράτιος στη 2η ωδή του μας λέει ότι ακόμα και οι νεκροί στον κάτω κόσμο ακούν τα τραγούδια της με θαυμασμό σε ιερή σιγή.
Βασίλισσα Christina της Σουηδίας
Η Χριστίνα (Kristina Alexandra) γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1626 και πέθανε στις19 Απριλίου1689. Ήταν βασίλισσα της Σουηδίας από το 1632 μέχρι το 1654. Ήταν το μόνο νόμιμο τέκνο του βασιλιά Γουσταύου Β’ Αδόλφου και της συζύγου του, Μαρίας Ελεονώρας. Διαδέχθηκε τον πατέρα της σε ηλικία έξι ετών. Παραιτήθηκε από τον θρόνο όταν ασπάστηκε τον καθολικισμό και πέρασε τα τελευταία χρόνια της στην Γαλλία και την Ρώμη, όπου και πέθανε σε ηλικία 62 ετών. Στην αρχή θεωρήθηκε πως ήταν αγόρι – ήταν μαλλιαρό και έκλαιγε με μια δυνατή βραχνή φωνή. Ο Βασιλιάς συνδέθηκε άμεσα με τη μικρή του κόρη και έδωσε διαταγές όπως η Χριστίνα μεγαλώσει όπως ένας πρίγκηπας. Η ίδια ορκίστηκε στο θρόνο ως βασιλιάς και όχι βασίλισσα, κάτι που της έδωσε το παρατσούκλι “Το Κορίτσι Βασιλιάς”. Ήταν πολύ καλή στην ιππασία, στην ξιφασκία και την σκοποβολή. Ήταν ιδιαίτερα ώριμη για την ηλικία της. Ο Βασιλιάς εξασφάλισε πως ο θεολόγος Γιοχάννες Ματίαε Γόθους θα ήταν ο καθηγητής της και ο οποίος τη δίδαξε θρησκευτικά, φιλοσοφία, αρχαία Ελληνικά και Λατινικά. Παράλληλα μελέτησε τη Σουηδική ιστορία καθώς και ξένες γλώσσες, για τις οποίες διέθετε ένα μοναδικό ταλέντο. Η Χριστίνα μελέτησε και το Ισλάμ αλλά και το σύγγραμμα Οι τρεις σφετεριστές, ένα έργο που παρέθετε αμφιβολίες για όλες τις μορφές οργανωμένης θρησκείας.
Jane Addams
Ήταν πρωτοπόρος στο κίνημα της απελευθέρωσης των γυναικών και στον αγώνα για τα ίσα δικαιώματα. Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 1931. Η Jane Addams γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1860 και πέθανε στις 21 Μαΐου 1935. Ήταν γνωστή ως η «μητέρα» της κοινωνικής εργασίας, ήταν πρωτοπόρος Αμερικανίδα ακτιβίστρια, κοινωνική λειτουργός, δημόσια φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, συγγραφέας και ηγέτης στη δημοκρατική εκλογή γυναικών. Σε μια εποχή που οι πρόεδροι όπως ο Θεόδωρος Ρούσβελτ και ο Γούντρουου Γουίλσον χαρακτηρίστηκαν ως μεταρρυθμιστές και κοινωνικοί ακτιβιστές, η Addams ήταν μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμιστές της Προοδευτικής Εποχής. Βοήθησε την Αμερική να αντιμετωπίσει και να επικεντρωθεί σε θέματα που απασχολούσαν τις μητέρες, όπως οι ανάγκες των παιδιών, η τοπική δημόσια υγεία και η παγκόσμια ειρήνη. Με την στάση της και τα γραπτά της, η Addams έγινε ένα πρότυπο για τις γυναίκες της μεσαίας τάξης και είναι γνωστή από πολλούς ως η πρώτη γυναίκα «δημόσιος φιλόσοφος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών».
Rita Mae Brown
Το βιβλίο της Rubyfruit Jungle, που είναι ένας ύμνος στις gay γυναίκες κυκλοφόρησε το 1973 και η Rita Mae Brown έγινε αυτόματα είδωλο των λεσβιών της γης. Ήταν η γυναίκα που αποχώρησε από τον Εθνικό Οργανισμό Γυναικών, για να μπορέσει να παλέψει και να δεχτεί ο οργανισμός τις λεσβίες. Σε μια συνέντευξη της στο Time το 2008, είχε πει: Δεν πιστεύω στο straight ή στο gay. Νομίζω ότι όλοι μας σε ένα βαθμό είμαστε bisexual. (I don’t believe in straight or gay. I really don’t. I think we‘re all degrees of bisexual). Τα άρθρα της στην εφημερίδα Rat -για την γυναικεία απελευθέρωση- έσπαγαν κόκκαλα. Έχει πάρει βραβεία, έχει πάρει παράσημα, έχει εκτιμηθεί όσο καμία. Ερωτεύτηκε και συζούσε για ένα διάστημα με την νεαρή Fannie Flagg, με την οποία χώρισαν και μετά πέρασε ένα διάστημα με την τενίστρια Martina Navratilova.
Gladys Bentley
Μόνο και μόνο που η τραγουδίστρια των Blues, η Gladys Bentley παντρεύτηκε γυναίκα το 1931, λέει πολλά. Γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1907 και πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 1960. Ήταν τραγουδίστρια, πιανίστα και μουσικός κατά την διάρκεια της αναγέννησης του Harlem (Harlem Renaissance). Η καριέρα της ξεκίνησε στην δεκαετία του 1920, ως μαύρη λεσβία τραγουδίστρια που ντυνόταν σαν άντρας. Ήταν η πρώτη που στην δεκαετία του ΄30 έβαλε πάνω στην σκηνή χορωδία από drag queens. Έγινε πασίγνωστη φορώντας αντρικό σμόκιν και ημίψηλο καπέλο και φλερτάροντας γυναίκες που παρευρίσκονταν στο κοινό. Οι κριτικές έγραφαν ότι ήταν εξαιρετική πιανίστα και ότι οι στίχοι της ήταν μικρά έργα τέχνης. Την εποχή του Μακαρθισμού έγινε κάτι που όλοι έμειναν με το στόμα ανοικτό. Άρχισε να φοράει φορέματα και δήλωσε ότι πήρε γυναικείες ορμόνες και ότι “θεραπεύτηκε”. Η μαύρη γυναίκα που ήταν ίσως η πρώτη που παντρεύτηκε λευκή γυναίκα… άφησε όλο τον κόσμο κατάπληκτο. Αφού έκανε ένα-δυο αποτυχημένους γάμους με άντρες πέθανε στο Los Angeles το 1960, σε ηλικία 52 ετών από πνευμονία.
Barbara Gittings
Την τιμούν σαν την πιο μακρόχρονη και πιο άφοβη ακτιβίστρια στην λεσβιακή κοινότητα. Η Gittings κατάφερε να μαζέψει κόσμο και να διαδηλώσει έξω από τον Λευκό Οίκο. Η Barbara Gittings γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1932 και πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου 2007. Ήταν από τις πρώτες που πάλεψε ενάντια στην άποψη ότι η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική ασθένεια. Οι αγώνες της και τα γραπτά της έχουν μείνει στην ιστορία. Το 1961 γνώρισε την γυναίκα της ζωής της, την Kay Tobin και είναι μαζί επί 46 χρόνια. Έχουν χαρίσει όλο το αρχείο τους με φωτογραφίες, μαρτυρίες και δημοσιεύματα στην City Public Library (NYPL) της Νέας Υόρκης. Ένα πολύτιμο αρχείο για τους αγώνες και την πάλη των gay– ενάντια σε νόμους και προκαταλήψεις.
Audre Lorde
Πολλοί προσπάθησαν να την σταματήσουν ή να την εκφοβίσουν, αλλά η Audre Lorde ήταν αποφασισμένη για όλα. Μαύρη, λεσβία, φεμινίστρια, μητέρα, ποιήτρια και ακτιβίστρια, δεν τα παράτησε ποτέ. Με τα γραπτά της ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπων. Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 και πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 1992. Αρχικά ήταν παντρεμένη με τον δικαστικό Edwin Rollins με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Χώρισαν το 1970. Ύστερα σε ένα ταξίδι της στον Μισισιπή γνώρισε την λευκή καθηγήτρια ψυχολογίας Frances Clayton, με την οποία έκαναν σχέση μέχρι το 1989.
Del Martin & Phyllis Lyon
Ένα από τα πιο γνωστά gay ζευγάρια της Αμερικής, η Martin και η Lyon, ήταν μαζί από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50 μέχρι και τον θάνατο της Martin το 2008. Το 1955, ίδρυσαν τον πρώτο κοινωνικό και πολιτικό οργανισμό για τις λεσβίες με την ονομασία Daughters of Bilitis. Έγιναν ζευγάρι το 1952 και το 1953 μετακόμισαν στο San Francisco. Από εκεί ξεκίνησαν όλη την δράση και τους αγώνες τους για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων γυναικών και ήταν το πρώτο gay ζευγάρι που έγινε δεκτό στο National Organization for Women (NOW). Δεν έπαψαν όλη τους την ζωή να ασκούν πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο για να σταματήσουν οι προκαταλήψεις ενάντια στις gay γυναίκες, τόσο στό κοινωνικό ιστό όσο και σε πολιτικό ακόμα και θρησκευτικό επίπεδο. Παντρεύτηκαν στις 12 Φεβρουαρίου 2004, και ήταν οι πρώτες. Το δικαστήριο όμως ακύρωσε τον γάμο τους. Στις 16 Ιουνίου 2008 ξαναπαντρεύτηκαν.
Patricia Highsmith
Η Πατρίσια Χάισμιθ (Patricia Highsmith), γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου1921 και πέθανε 4 Φεβρουαρίου1995. Ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας, ευρύτερα γνωστή για τα ψυχολογικά θρίλερ της, από τα οποία έχουν προκύψει πάνω από 20 κινηματογραφικές ταινίες. Οι σχέσεις της Χάισμιθ ήταν αποκλειστικά με γυναίκες, εκτός από μια σχέση με τον συγγραφέα Μαρκ Μπραντέλ το 1949. Το 1943 είχε σχέση με την εικαστικό Αλίλα Κορνέλ (η οποία αυτοκτόνησε το 1946 πίνοντας νιτρικό οξύ). Από το 1959 μέχρι το 1961 είχε σχέση με την συγγραφέα Μαριτζέιν Μίκερ, η οποία έγραψε για τη σχέση τους στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Χάισμιθ: Ένας Έρωτας της Δεκαετίας του 1950» («Highsmith: A Romance of the 1950s» (2003).
Barbara Jordan
Το 1972, η Jordan, έγινε η πρώτη νότια μαύρη γυναίκα που εκλέχτηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Χιούστον του Τέξας, είχε 20χρονη σχέση με την Nancy Earl. Η Barbara Charline Jordan γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1936 και πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 1996. Ήταν δικηγόρος, καθηγήτρια και πολιτικός, αρχηγός του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα. Ήταν δημοκρατική και στην διάρκεια της ζωής της είχε κερδίσει δεκάδες βραβεία και παράσημα, ανάμεσα στα οποία και το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Ήταν επίσης η πρώτη Αφρο-αμερικανίδα που δεν τάφηκε αλλά αποτεφρώθηκε. Η σύντροφος της επί 22 χρόνια, ήταν η λευκή καθηγήτρια Nancy Earl.
Διαβάστε επίσης:
- Lesbian chic! https://bit.ly/2Jy0CZx
- Έγινε μόδα ο λεσβιασμός; https://bit.ly/2qiGEcB
- Ναι είμαι λεσβία, τρέχει τίποτα; https://bit.ly/2ExdoUG
-
Το κορίτσι της χρονιάς είναι gay: https://bit.ly/2JvQDEf
———————————————————