Οι πολίτες του κόσμου εξεγείρονται

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Σρι Λάνκα με τον κόσμο να εξεγείρεται λόγω φτώχειας και διαφθοράς, έφερε για μια ακόμα φορά τον κόσμο αντιμέτωπο με το πρόβλημα της οικονομικής (και κοινωνικής) ανισότητας.

0
402

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Σρι Λάνκα με τον κόσμο να εξεγείρεται λόγω φτώχειας και διαφθοράς, έφερε για μια ακόμα φορά τον κόσμο αντιμέτωπο με το πρόβλημα της οικονομικής (και κοινωνικής) ανισότητας.

Η οικονομική κρίση της Σρι Λάνκα είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Ο πληθωρισμός είναι τρομακτικός. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 80%. Τον περασμένο μήνα οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 24%, οι τιμές του ντίζελ κατά 38%. Οι εικόνες των εξεγερμένων πολιτών μπορεί να αποτελεί προοίμιο μιας παγκόσμιας εξέγερσης θυμωμένων εργαζομένων.

Οι πολίτες του κόσμου εξεγείρονται, oikonomia, plousioi, ftoxoi, anisotita, Sri Lanka, money, diafthora, nikosonline.gr

Και σίγουρα είναι παρήγορο να βλέπεις ανθρώπους να αντεπιτίθενται σε ανίκανους, διεφθαρμένους κυβερνήτες.

Το σύστημα τα έχει φτιάξει έτσι τα πράγματα που ο πλούτος έχει συσσωρευτεί σε πολύ λίγους – οι οποίοι καταδυναστεύουν τους φτωχούς οι οποίοι αυξάνονται και πληθύνονται.

Σήμερα η οικονομική ανισότητα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών λέει ο ΟΟΣΑ, και προτείνει πολιτική αναδιανομής πλούτου μέσω της φορολογίας και της κοινωνικής πολιτικής, όπως και ενίσχυση της εκπαίδευσης.

Άμεσα, γιατί μεγαλώνει το χάσμα. 

Οι πολίτες του κόσμου εξεγείρονται, oikonomia, plousioi, ftoxoi, anisotita, Sri Lanka, money, diafthora, nikosonline.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσημα ότι μπαίνει σε ύφεση. Σε ύφεση και η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Πληθωρισμός, μείωση του εισοδήματος, ανεργία, πτώση του ΑΕΠ, αρνητικοί δείκτες ανάπτυξης. Δεν χρειάζεται να είσαι μάντης ή οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι οι κοινωνίες φτωχοποιούνται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς.

Μετά από δεκαετίες, ο διαχωρισμός ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς επανέρχεται με φόρα. Ο πόλεμος των τάξεων επιστρέφει και θα είναι μακρύς και αδυσώπητος.

Ήδη καταφτάνουν μαντάτα από Καναδούς φορτηγατζήδες, Ολλανδούς αγρότες, από Ιταλούς οδηγούς ταξί, έως τις μαζικές διαδηλώσεις στην Αλβανία κατά της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Οι λαϊκές διαμαρτυρίες απλώνονται σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα τι γίνεται, κάνουμε κάτι ή μπα;

Όχι ρε φίλε, κάτι κάνουμε μην μας αδικείς… περνάμε ατελείωτες ώρες στο Instagram να δούμε αν έκανε τελικά η Τούνη unfollow τον Αλεξάνδρου, αν είναι έγκυος και ποιου είναι το παιδί ή να χαζέψουμε τον χλιδάτο γάμο της Κόνης Μεταξά.

Κάτσε καλά λέμε!

Οι πολίτες του κόσμου εξεγείρονται, oikonomia, plousioi, ftoxoi, anisotita, Sri Lanka, money, diafthora, nikosonline.gr Οι πολίτες του κόσμου εξεγείρονται, oikonomia, plousioi, ftoxoi, anisotita, Sri Lanka, money, diafthora, nikosonline.gr

Σρι Λάνκα 2022

——————————————-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.