Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 γνωστοί και σαν Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας, ήταν η πρώτη διεθνής αθλητική διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων μετά την αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή. Διοργανώθηκε στην Αθήνα από τις 6 Απριλίου - 15 Απριλίου 1896.

5
5962

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 γνωστοί και σαν Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας, ήταν η πρώτη διεθνής αθλητική διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων μετά την αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή. Διοργανώθηκε στην Αθήνα από τις 6 – 15 Απριλίου 1896.

Επειδή η Αρχαία Ελλάδα ήταν το μέρος που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Αθήνα θεωρήθηκε ως η ιδανικότερη επιλογή για να φιλοξενήσει και την πρώτη διεξαγωγή των σύγχρονων. Η επιλογή της διοργανώτριας χώρας έγινε σε συνέδριο που οργάνωσε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός, στο Παρίσι, στις 23 Ιουνίου 1894.

panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ιδρύθηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου. Αν και ο αριθμός των αθλητών που πήραν μέρος ήταν μικρός, παρόλα αυτά η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε σε αθλητική διοργάνωση. Οι Αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού κοινού, ιδιαίτερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το μοναδικό Ολυμπιακό στάδιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τον 19ο αιώνα.

Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο. Πιο επιτυχημένος αθλητής των Αγώνων αναδείχθηκε ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής Καρλ Σούμαν, ο οποίος κέρδισε συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια.

Μετά το τέλος των Αγώνων, ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, καθώς και πολλοί άλλοι (μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί αθλητές), υποστήριξαν την ιδέα να διοργανωθούν και οι επόμενοι Αγώνες στην Αθήνα. Ο Κουμπερτέν όμως ήταν αντίθετος με αυτό, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί το Παρίσι ως η επόμενη διοργανώτρια πόλη. Έτσι, οι Αγώνες του 1900 έγιναν στη Γαλλία, αλλά επισκιάστηκαν από τη Διεθνή Έκθεση που συνδιοργανώθηκε εκείνη την περίοδο στην πόλη του Παρισιού. Από τότε, εκτός των εμβόλιμων Μεσοολυμπιακών Αγώνων του 1906, οι Αγώνες επέστρεψαν στην Ελλάδα μόλις το 2004, για την 28η Ολυμπιάδα.

Με βαθύ αίσθημα απέναντι στην ευγενική αναφορά του βαρόνου Ντε Κουμπερτέν, στέλνω σε εκείνον και στα μέλη του συνεδρίου, μαζί με τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες, τις καλύτερες ευχές για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας (21 Ιουνίου 1894)

panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Η είδηση της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα έτυχε μεγάλης αποδοχής από το ελληνικό κοινό, τον τύπο και τη βασιλική οικογένεια. Σύμφωνα με τον Κουμπερτέν, ο διάδοχος Κωνσταντίνος έμαθε με μεγάλη χαρά ότι οι Αγώνες θα αναβιώσουν στην Αθήνα και επιβεβαίωσε ότι “ο βασιλιάς και ο διάδοχος θα παρέχουν την υποστήριξή τους στη διοργάνωση αυτών των Αγώνων”. Όμως, η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν άσχημη. Το 1894, η οργανωτική επιτροπή παρουσίασε έκθεση για το κόστος των αγώνων και ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις του Κουμπερτέν. Έτσι είπαν πως οι Αγώνες είναι αδύνατον να διεξαχθούν και παραιτήθηκαν. Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης εκτιμήθηκε στα 3.740.000 δραχμές.

Με αμφίβολη την προοπτική της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο διάδοχος Κωνσταντίνος, αποφάσισε να ηγηθεί της οργανωτικής επιτροπής και να μαζέψει τα χρήματα. Πυροδότησε ένα “κύμα” δωρεών από τον ελληνικό λαό, από τις οποίες κατάφερε να συγκεντρώσει 330.000 δραχμές. Εκδόθηκε ειδική σειρά γραμματοσήμων που απέφερε 400.000 δραχμές και από τις πωλήσεις των εισιτηρίων συγκεντρώθηκαν άλλες 200.000 δραχμές. Με παράκληση του Κωνσταντίνου, ο επιχειρηματίας Γεώργιος Αβέρωφ συμφώνησε να βοηθήσει στην ανακατασκευή του Παναθηναϊκού Σταδίου που κόστισε 920.000 δραχμές περίπου. Προς τιμήν της γενναιοδωρίας του, κατασκευάστηκε το άγαλμά του στην είσοδο του Σταδίου.

Η εμπειρία διοργάνωσης αγώνων ήταν σχετικά μηδαμινή στην Ελλάδα και έτσι η οργανωτική επιτροπή αντιμετώπισε δυσκολίες. Τα καθήκοντα τους ήταν θέσπιση των κανόνων των αγωνισμάτων και η πρόσκληση των αθλητών. Μερικοί αθλητές πήραν μέρος στους Αγώνες επειδή έτυχε να βρεθούν στην Αθήνα εκείνη την περίοδο για διακοπές και κάποιοι Βρετανοί συμμετέχοντες εργάζονταν στη Βρετανική πρεσβεία. Ολυμπιακό χωριό δεν υπήρχε και οι αθλητές όφειλαν να πληρώσουν μόνοι τους τα έξοδα διαμονής τους.

Ο πρώτος κανονισμός που ψηφίστηκε από τη ΔΟΕ το 1894, επέτρεπε μόνο σε ερασιτέχνες αθλητές να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με εξαίρεση τα αγωνίσματα της ξιφασκίας, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα έγιναν με ερασιτεχνικούς κανόνες. Τελικός κριτής ήταν ο Πρίγκιπας Γεώργιος και σύμφωνα με τον Κουμπερτέν… “η παρουσία του έδωσε βαρύτητα και κύρος στις αποφάσεις των εφόρων”.

SPYRO LOUIS, Olympic-Games, olympic_stadium, panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Ο Σπύρος Λούης, ο ήρωας των Ολυμπιακών αγώνων του 1896. Τον ερωτεύτηκαν όλες οι γυναίκες

Olympic-Games, olympic_stadium, panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Κάποιοι απ’ τους ξένους αθλητές και δεξιά ο Έλληνας ποδηλάτης Αριστείδης Κωνσταντινίδης

Front-and-reverse-side-of-the-1896-first-place-silver-medal

Το μετάλλιο των νικητών ήταν ασημένιο

Olympic-Games, olympic_stadium, panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Fencing-A-match, Olympic-Games, olympic_stadium, panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Οι αγώνες της ξιφασκίας έγιναν στο Ζάππειο μέγαρο.

The-French-team, Olympic-Games, olympic_stadium, panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Η ομάδα ξιφασκίας της Γαλλίας

Princeton-University-team, Olympic-Games, olympic_stadium, panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Η ομάδα του πανεπιστημίου Princeton

Olympic-Games, olympic_stadium, panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Olympic_marathon, Olympic-Games, olympic_stadium, panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Μαραθώνιος: Ούτε στολές, ούτε πολυεθνικές εταιρίες, ούτε ντοπαρίσματα, ούτε τηλεοπτικές μεταδόσεις, ούτε τίποτα… Μόνο ψυχή!

Olympic-Games, olympic_stadium, panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Μέλη της Γερμανικής ομάδας γυμναστικής

olympians_1896, Olympic-Games, olympic_stadium, panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Carl Schuhmann, Γιώργος Τσίτας

Ο Γερμανός παλαιστής Carl Schuhmann αριστερά, νίκησε τον Γιώργο Τσίτα και πήρε την πρώτη θέση.

Olympic-Games, olympic_stadium, panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Τυπικοί αθλητές της εποχής

Olympic-Games, olympic_stadium, panathinaiko_stadio, Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 1896

Πανοραμική άποψη του Καλλιμάρμαρου

————————————————————–

Διαβάστε ακόμα

Αυτός έβαλε την βάση για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες: https://bit.ly/2H3Mglg

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, 1896 Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα, Olympic Games 1896, Athens, nikosonline.gr

5 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.