Οι 10 καλύτεροι πίνακες με λουλούδια

Πάντα όταν βλέπω λίστες, κρατάω και μια… «πισινή». Αλλά πάντα ψάχνω να βρω μια, όσο το δυνατόν πιο έγκυρη- φτιαγμένη από ανθρώπους γνωστούς για την κρίση και την αισθητική τους. Παίζει ρόλο και το έντυπο που τις δημοσιεύει. Ορίστε λοιπόν μια σύγχρονη λίστα με τους 10 καλύτερους πίνακες ζωγραφικής όλων των εποχών, με λουλούδια.

1
1879

Πάντα όταν βλέπω λίστες, κρατάω και μια… «πισινή». Αλλά πάντα ψάχνω να βρω μια, όσο το δυνατόν πιο έγκυρη- φτιαγμένη από ανθρώπους γνωστούς για την κρίση και την αισθητική τους. Παίζει ρόλο και το έντυπο που τις δημοσιεύει.

Ορίστε λοιπόν μια σύγχρονη λίστα με τους 10 καλύτερους πίνακες ζωγραφικής όλων των εποχών, με λουλούδια.

FLOWERS, PAINTINGS, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, nikosonline.gr

Margareta Haverman, A Vase of Flowers, 1716

Η Margareta Haverman (1693–1739) ήταν Ολλανδέζα ζωγράφος κατά τον 17ο και 18ο αιώνα που εξειδικεύτηκε στο να ζωγραφίζει λουλούδια. Την καριέρα της σημάδεψε ένα γεγονός πρωτοφανές για την εποχή. Δάσκαλος της ήταν ο ζωγράφος Jan van Huysum, ο οποίος βλέποντας την να εξελίσσεται να λάμπει το ταλέντο της, είχε γίνει εμμονικός. Όταν μάλιστα την δέχτηκαν στην πολύ αυστηρή και prestigious Académie Royale ζωγραφικής και γλυπτικής στο Παρίσι, εξαπέλυσε ένα λυσσαλέο κατηγορητήριο εναντίον της, λέγοντας ότι οι πίνακες της ήταν δικοί του. Κανείς δεν τον πίστεψε. (Photograph: Courtesy The Metropolitan Museum of Art)

FLOWERS, PAINTINGS, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, nikosonline.gr

Édouard Manet, Two Roses on a Tablecloth, 1882-83

Προς το τέλος της ζωής του, ο Édouard Manet είχε ξεκινήσει και ζωγράφιζε μικρά έργα με «νεκρή φύση» (still life, την λένε στο εξωτερικό). Μέσα σ΄ αυτά, και αρκετά με λουλούδια – κυρίως μέσα σε ανθοδοχεία – εκτός από αυτό το έργο που βλέπετε επάνω, το  Two Roses on a Tablecloth. Άρρωστος, μεγάλης ηλικίας, υποφέροντας από ρευματισμούς και σύφιλη, μπορούσε ακόμα να ζωγραφίζει με ευαισθησία και απαράμιλλα χρώματα. Μόλις είχε τελειώσει αυτό το εργάκι, μπήκε στο νοσοκομείο να χειρουργηθεί στο πόδι που έπασχε από γάγγραινα. Πέθανε μια βδομάδα αργότερα. (Photograph: Courtesy CC/Flickr/rocor)

FLOWERS, PAINTINGS, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, nikosonline.gr

Vincent van Gogh, Irises, 1890

Ορίστε που η λίστα δεν έχει τα Χρυσάνθεμα, τις αμυγδαλιές ή τα Ηλιοτρόπια του Vincent van Gogh, αλλά οι κριτικοί αποφάσισαν ότι οι Ίριδες του μεγάλου ζωγράφου πρέπει να μπουν στην λίστα. Και αυτό το έργο είναι φτιαγμένο λίγο πριν πεθάνει ο μεγάλος καλλιτέχνης, όταν νοσηλευόταν στο άσυλο SaintRémydeProvence. Λένε ότι τα λουλούδια του τα πήγαιναν οι φίλοι του- μόνο και μόνο για να έχει ερέθισμα να συνεχίσει να ζωγραφίζει. (Photograph: Courtesy CC/Flickr/Garrett Ziegler)

VINCENT VAN GOGH: Ανάμεσα στην κατάθλιψη και την μεγαλοφυΐα https://bit.ly/2vpa5Pd

FLOWERS, PAINTINGS, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, nikosonline.gr

Claude Monet, Water Lilies, 1914-26

Αυτό το τεράστιο, πανοραμικό τρίπτυχο που έχουν υμνήσει οι κριτικοί όλου του κόσμου είναι από τα αριστουργήματα του Monet. Το έφτιαξε στο σπίτι του στο Giverny, το περίφημο και διάσημο σπίτι, το οποίο είχε ένα συγκλονιστικό κήπο και λιμνούλα με νούφαρα. Μέχρι κάποια στιγμή αδιαφορούσε για την λιμνούλα…. Μέχρι που του καρφώθηκε η ιδέα να προσπαθήσει να απεικονίσει το νερό της λίμνης, με τα λουλούδια και τον ουρανό να αντικατοπτρίζεται στα νερά… Του έγινε τόσο μεγάλη εμμονή που για χρόνια ζωγράφιζε μόνο τέτοια….  (Photograph: Courtesy CC/Flickr/JoAnn Bishop)

CLAUDE MONET: Ο μεγάλος δάσκαλος https://bit.ly/2YvmtuB

FLOWERS, PAINTINGS, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, nikosonline.gr

Georgia O’Keeffe, Single Lily with Red, 1928

Ήταν αδύνατον να έλειπε από την λίστα η μεγάλη Αμερικανίδα Georgia OKeeffe, η οποία στην διάρκεια της ζωής της ζωγράφισε πάρα πολλά, υπέροχα λουλούδια. Στην αρχή όλοι νόμιζαν ότι τα λουλούδια της ήταν συμβολικά – και ότι απεικόνιζαν γυναικεία γεννητικά όργανα. Το συγκεκριμένο έργο το έφτιαξε σε ηλικία 41 ετών λίγο πριν αφήσει την Santa Fe, και μετακομίσει στο New Mexico, το μέρος που έγινε συνώνυμο με την δουλειά της. (Photograph: Courtesy Georgia O’Keeffe Museum/Artists Rights Society (ARS)

GEORGIA OKEEFFE: Μια συγκλονιστική φυσιογνωμία https://bit.ly/3dWlk7f

FLOWERS, PAINTINGS, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, nikosonline.gr

Roy Lichtenstein, Black Flowers, 1961

Όλοι ξέρουμε ότι τα έργα του μαέστρου της PopArt, Roy Lichtenstein, είναι πολύχρωμα. Αυτά τα μαύρα λουλούδια του, είναι από τα πρώτα βήματα της καριέρας του – και θεωρούνται σπάνιο δείγμα της ζωγραφικής του.  (Photograph: Courtesy CC/Flickr/rocor)

ROY LICHTENSTEIN: Ζωγράφιζε σαν να έκανε comic https://bit.ly/2YqQax4

FLOWERS, PAINTINGS, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, nikosonline.gr

Murakami, Flowerball Pink, 2007

Ο Takashi Murakami, είναι ο αποκαλούμενος Ιάπωνας Andy Warhol, και ο οποίος εστιάζει στις παραδοξότητες της Ιαπωνικής pop κουλτούρας. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από το χρώμα, την θρησκεία, τα cartoons, τα ανθρωπόμορφα ζώα, τα σουρεαλιστικά αντικείμενα και τα σχήματα. Η σειρά με τα χαρούμενα πολύχρωμα λουλούδια του είχαν σχήμα στρογγυλό. Οι κριτικοί των αποθεώνουν και η Louis Vuitton του έχει δώσει μια μεγάλη θέση στο σχεδιαστικό και δημιουργικό της τμήμα.

FLOWERS, PAINTINGS, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, nikosonline.gr

Alex Katz, Tulips 4, 2013

Η ιδιαίτερη ζωγραφική του Alex Katz, μέσα στην 60χρονη καριέρα του έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τον χώρο των εικαστικών τεχνών. Βαθιά επηρεασμένος από την PopArt ασχολείται με τα πορτραίτα, τα τοπία και τις νεκρές φύσεις. Τα τελευταία χρόνια (σήμερα είναι 91 ετών), φτιάχνει και λουλούδια. Οι τουλίπες του θεωρούνται από τα πολύ σύγχρονα αριστουργήματα μια και φτιάχτηκαν πριν 5 χρόνια. (Photograph: Courtesy CC/Flickr/jdf_92)

FLOWERS, PAINTINGS, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, nikosonline.gr

Jonas Wood, Clipping A2, 2013

Η δουλειά του Jonas Wood έχει διχάσει πολλές φορές το κοινό, αλλά όχι και τους κριτικούς που βρίσκουν συνέχεια απίστευτες αρετές στις δουλειές του. Η αλήθεια είναι ότι αν δει κανείς το σύνολο της δουλειάς που έχει κάνει πάνω στα φυτά και στα λουλούδια θα μείνει σίγουρα εντυπωσιασμένος. Δύσκολα μπορείς να διαλέξεις ένα μόνο έργο. Οι ειδήμονες γράφουν ότι πρόκειται για ένα εντελώς σύγχρονο κράμα Henry Matisse, David Hockney και cartoons από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50.

FLOWERS, PAINTINGS, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, nikosonline.gr

Ann Craven, Flower (Cushing, 8-4-13, 12PM Noon), 2013

Η Ann Craven είναι από τις τελευταίες ρομαντικές της ζωγραφικής. Σε μια εποχή που όλα αποδομούνται, που όλοι καταστρατηγούν νόμους και τεχνικές, σε μια εποχή που λένε ότι πέθανε η ζωγραφική και βασιλεύουν οι κατασκευές και τα installations, εκείνη συνεχίζει να ζωγραφίσει σε ταμπλό και μάλιστα να φτιάχνει μέχρι και πουλιά σε κλαδιά δέντρων. Τα δε λουλούδια της φανερώνουν την τάση της να παρατηρεί, να οικειοποιείται και να αναπαράγει.

——————————————————–

Κι’ άλλα θεματικά άρθρα με έργα τέχνης 

Γιώργος Βαρλάμος: Ο ζωγράφος με τα αγριολούλουδα https://bit.ly/3z9RZx3

Το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι στην ζωγραφική: https://bit.ly/39EiTm5

10 Ανοιξιάτικα έργα τέχνης: https://bit.ly/3bSMvxc

Το έπος του ’40 στην ζωγραφική: https://bit.ly/3po9t4g

Η άνοιξη του Μποτιτσέλι: https://bit.ly/2qykVOG

Εικόνες μελαγχολίας: https://bit.ly/2qAk0xl

Καλοκαιρινά τέχνης φεγγάρια! https://bit.ly/2KCKvzr

Οι γάτες στην ζωγραφική: https://bit.ly/2Bsbbyg

Όταν οι πόρνες μπήκαν στο μουσείο: https://bit.ly/2CZU5s0

Sex και αυνανισμός στην ζωγραφική: https://bit.ly/2YMsSBo

10 υπέροχοι πίνακες για το καλοκαίρι https://bit.ly/2YMLjpx

Οι 10 πιο ακριβοί πίνακες στον κόσμο: https://bit.ly/2L0vbZO

Έδωσαν εκατομμύρια για να τους αποκτήσουν… https://bit.ly/3fgJiZe

——————————————

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λατρεύω την συγκεκριμένη τεχνη και εχω μια αιρετική άποψη για το τι ειναι ζωγράφος.. το οτι κάποιος πιάνει ενα πινέλο και γεμίζει εναν καμβά δεν σημαίνει οτι ειναι ζωγράφος πολύ σωστό το άρθρο σου απλα ειναι ιεροσυλία να βάζουμε τον πίνακα του Claude Monet η της Margareta Haverman διπλα στον Murakami.. επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ δεν κρίνω το άρθρο αλλα για το ποιους θεωρεί ο κόσμος ζωγράφους.
    Οπως τα ιδια λεγαμε και για τον jackson pollock σε ενα παλιότερο άρθρο. Ειναι μεγάλη συζήτηση για το τι είναι τέχνη για πολλούς ακόμα και ενας υδραυλικός με την δουλεια του οταν ειναι ξεχωριστή και διαφερει απο τον υπολοίπων τότε κάλλιστα μπορούμε να τον αποκαλέσουμε καλλιτέχνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.