Οι 10 πιο ακριβοί πίνακες στον κόσμο

Το χρηματιστήριο της Τέχνης, στέκεται πάντα στο ύψος του, και ποτέ δεν χάνει. Κάθε φορά που ένα διάσημο έργο βγαίνει σε δημοπρασία τα εκατομμύρια πέφτουν βροχή. Οι τιμές αλλάζουν, πάντα προς τα πάνω. Γι’ αυτήν την στιγμή σας συγκέντρωσα τους 10 πιο ακριβούς πίνακες του κόσμου, αναγράφοντας βέβαια και τις αστρονομικές τιμές που πουλήθηκαν. Πάντως, ο πιο ακριβός πίνακας, όταν πουλήθηκε ανήκε σε Ελληνική συλλογή.

2
4145

Το χρηματιστήριο της Τέχνης, στέκεται πάντα στο ύψος του, και ποτέ δεν χάνει. Κάθε φορά που ένα διάσημο έργο βγαίνει σε δημοπρασία τα εκατομμύρια πέφτουν βροχή. Οι τιμές αλλάζουν, πάντα προς τα πάνω. Γι’ αυτήν την στιγμή σας συγκέντρωσα τους 10 πιο ακριβούς πίνακες του κόσμου, αναγράφοντας βέβαια και τις αστρονομικές τιμές που πουλήθηκαν. Πάντως, ο πιο ακριβός πίνακας, όταν πουλήθηκε ανήκε σε Ελληνική συλλογή.

Pablo Picasso, «Nude, Green Leaves and Bust»

10. Pablo Picasso, «Nude, Green Leaves and Bust» (1932) 112 εκατομμύρια $

Το «Γυμνό, πράσινα φύλλα και Προτομή» είναι ένας πίνακας του 1932 από τον Πάμπλο Πικάσο, που υποτίθεται ότι απεικονίζει την τότε ερωμένη του Marie-Therese Walter. Ο πίνακας για 6 δεκαετίες ανήκε στην συλλογή των Sidney και Frances Brody στο Los Angeles. Όταν αποφάσισαν να τον πουλήσουν πήραν 112 εκατ. δολάρια.

Edvard Munch, «Skrik» (Η Κραυγή)

9. Edvard Munch, «Skrik» (Η Κραυγή) (1895) 119.9 εκατομ. $

«Η Κραυγή» είναι μία σειρά από εξπρεσιονιστικούς ζωγραφικούς πίνακες του Νορβηγού Έντβαρτ Μουνκ, που απεικονίζει μια αγωνιούσα μορφή με φόντο ουρανό σε χρώμα κόκκινο του αίματος. Θεωρείται από μερικούς πως συμβολίζει το ανθρώπινο είδος κάτω από τη συντριβή του υπαρξιακού τρόμου. Ο Μουνκ δημιούργησε διάφορες εκδοχές της Κραυγής με διάφορα μέσα. Το Μουσείο Μουνκ έχει μια από τις δύο ζωγραφικές εκδοχές (1910) και ένα παστέλ. Η Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας έχει την άλλη ζωγραφική εκδοχή (1893). Μια τέταρτη εκδοχή, σε παστέλ, είναι στην ιδιοκτησία του Νορβηγού δισεκατομμυριούχου Petter Olsen. Κατά καιρούς «Η Κραυγή» έχει υπάρξει στόχος πολλών διάσημων κλοπών. Ο αρχικός Γερμανικός τίτλος που δόθηκε στον πίνακα από τον Μουνκ ήταν Der Schrei der Natur (Ο Λυγμός της Φύσης). Η εκδοχή που σας δημοσιεύω όταν πουλήθηκε έπιασε 119.9 εκατομμύρια $.

Pablo Picasso, «Garcon a la Pipe»

8. Pablo Picasso, «Garcon a la Pipe» (1905) 126.4 εκατομμύρια $

Garçon à la Pipe (Αγόρι με πίπα) είναι πίνακας του Πικάσο του 1905, όταν ο ζωγράφος ήταν 24 χρόνων και ανήκει στην Κόκκινη περίοδο της ζωγραφικής του, όταν εγκαταστάθηκε στην Μονμάρτη στο Παρίσι. Όταν πουλήθηκε έπιασε τα 126.4 εκατομμύρια $. Αλλά μην εκπλαγείτε αν σε μια επόμενη πώληση του, το ποσό ανέβει.

Pierre-Auguste Renoir, «Bal du moulin de la Galette»

7. Pierre-Auguste Renoir, «Bal du moulin de la Galette» (1876) 138.7 εκατομμύρια$

Αυτό που βλέπετε είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ρενουάρ, που η τιμή του δεν θα πέσει ποτέ. Από τότε που άρχισε να πουλιέται ($78.1 εκατ. δολάρια την πρώτη φορά), έχει φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσόν που βλέπετε. Ο πίνακας απεικονίζει μια γιορταστική μέρα στην Μονμάρτη και λένε ότι αρκετά από τα πρόσωπα που εμφανίζονται είναι φίλοι και γνωστοί του ζωγράφου.

Francis Bacon, «Three studies of Lucian Freud»

6. Francis Bacon, «Three studies of Lucian Freud» (1969) 142 εκατομμύρια $

Όταν ο Φράνσις Μπέϊκον ζωγράφισε σε ένα τρίπτυχο το πορτραίτο του ζωγράφου Lucian Freud ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έπιανε σε δημοπρασία αυτό το απίστευτο ποσόν -$142.4 εκατ. (£89 εκατ.) Για τους σύγχρονους κροίσους ένα έργο του Bacon είναι must.

Vincent Van Gogh, «Portrait of dr. Gachet»

5. Vincent Van Gogh, «Portrait of dr. Gachet» (1890) 146.5 εκατομμύρια$

Μια πολύ αστεία ιστορία κρύβεται πίσω από αυτό το πασίγνωστο έργο του Βάν Γκόνγκ. Το 1990 το αγόρασε ένας Ιάπωνας επιχειρηματίας έναντι του ποσού των $82.5 εκατ. Και ο οποίος έγραψε στην διαθήκη του ότι αν πεθάνει, θέλει ο πίνακας να καεί μαζί του. Έπεσε ένας σχετικός πανικός στο κόσμο της τέχνης, αλλά όταν ο επιχειρηματίας πέθανε το 1996 ανακάλυψαν ότι αστειευόταν. Τελικά το έργο ξαναπουλήθηκε (άγνωστο σε ποιόν) με το ποσό που βλέπετε (εγώ δεν θέλω να το δώ μη πάθω εγκεφαλικό)!

Gustav Klimt, «Portrait of Adele Bloch – Bauer I»

4. Gustav Klimt, «Portrait of Adele Bloch – Bauer I» (1907) 152.6 εκατομμύρια $

Το έργο αγόρασε ο πολυεκατομμυριούχος Ronald Lauder (της γνωστής εταιρίας καλλυντικών Este Lauder), γιατί ήθελε να έχει στην συλλογή του έργα που ανήκαν σε εβραίους και που διασώθηκαν από τους Ναζί. Ο πίνακας είναι φτιαγμένος από λάδι, χρυσό και ασήμι. Αλλά ότι θα έφτανε κάποτε μέρα που θα πουλιόταν για 152.6 εκατομμύρια δολάρια, ούτε ο ίδιος ο Klimt δεν θα μπορούσε να το φανταστεί.

Willem de Kooning, "Woman III"

3. Willem de Kooning, “Woman III” (1953) 156.5 εκατομμύρια $

Το έργο το αγόρασε ο David Geffen (ιδιοκτήτης εταιρίας δίσκων) $137.5 εκατ. και όταν το 1997 ο ζωγράφος πέθανε και το έργο πουλήθηκε πάλι έφτασε στα 156.5 εκατομμύρια $. Θεωρείται ένα αριστουργηματικό παράδειγμα αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Πρέπει να ξέρετε ότι οι πλούσιοι όταν επενδύουν σε έργα τέχνης, το κάνουν με σκοπό να τα κρατήσουν κάποια χρόνια και μετά να πουλήσουν για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους συν το κάτι παραπάνω……

Jackson Pollock, «Νο. 5, 1948»

2. Jackson Pollock, «Νο. 5, 1948» (1948) 159.4 εκατομμύρια $

Μέχρι το 2011 ήταν το πιο ακριβό έργο που είχε πουληθεί. Και αυτό το έργο ανήκε στον David Geffen, που ήταν μανιώδης συλλέκτης. Ο καινούργιος αγοραστής δεν θέλησε να γίνει γνωστός (για να μην του την πέσει η εφορία μάλλον).

Paul Sezan, «The Card Players» 1. Paul Sezan, «The Card Players» (1892) 254 εκατομμύρια $

Πουλήθηκε από Ελληνική συλλογή. Οι Χαρτοπαίκτες είναι μια σειρά ελαιογραφιών του Γάλλου μεταϊμπρεσιονιστή καλλιτέχνη Πωλ Σεζάν που δημιουργήθηκαν την τελευταία του περίοδο, στις αρχές της δεκαετίας του 1890. Η σειρά αποτελείται από πέντε πίνακες. Οι διάφορες εκδόσεις διαφέρουν στο μέγεθος και στον αριθμό των παιχτών που απεικονίζονται. Ο Σεζάν ολοκλήρωσε επίσης πολυάριθμα σκίτσα και μελέτες ενώ προετοίμαζε τη σειρά. Σύμφωνα με το Vanity Fair το 2011 η βασιλική οικογένεια του Κατάρ αγόρασε, αυτό που βλέπετε, από την ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Εμπειρίκου έναντι ποσού των 254 εκατομμυρίων $ (Σας είχα γράψει σχετικό άρθρο https://www.nikosonline.gr/?p=912 ) και πλέον ο πίνακας αποτελεί το πιο ακριβά αγορασμένο έργο στην ιστορία της τέχνης.

——————————————–

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΑ ΤΙ ΝΑ ΠΩ??????????????????
    ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΤΙ ΣΕ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΔΕΝ ΣΕ ΒΓΑΖΕΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΕΝΩ ΕΝΕΝΗΜΕΡΩΤΗ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.