Σκέφτηκε ο έξυπνος Κινέζος. Πως θα αποσυμφορήσω το κέντρο, πως θα στρέψω την προσοχή τους σε άλλο σημείο της πόλης; Θα φτιάξω ένα ουρανοξύστη σε σχέδια από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid και θα δεις τι έχει να γίνει…
Και αυτό ακριβώς έγινε. Όλοι τρέχουν να στεγάσουν τα γραφεία τους ή τις επιχειρήσεις τους – ακόμα και καταστήματα – σ΄ αυτό το νέο αρχιτεκτονικό θαύμα που ονομάζεται Leeza Soho με το ψηλότερο αίθριο του κόσμου.
Βρίσκεται σε συνοικία του Πεκίνου, μια συνοικία που θέλουν να την κάνουν σαν επιχειρηματική περιοχή που την ονομάζουν Fengtai, έχει 45 ορόφους, είναι 172.8οο τετραγωνικά μέτρα και ένα γιγάντιο αίθριο. Αυτό το αίθριο, με ύψος 194,15 μέτρα είναι το ψηλότερο αίθριο στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και το ξενοδοχείο Burj Al Arab στο Ντουμπάι.
Υπεύθυνοι γι΄ αυτό το καινούργιο μοντέρνο θαύμα είναι οι αρχιτέκτονες του γραφείου της Zaha Hadid, που μπορεί η ίδια να πέθανε το 2016, αλλά οι συνεργάτες της συνεχίζουν ακάθεκτοι και μας εντυπωσιάζουν με κάθε νέα τους δουλειά. Το Zaha Hadid Architects ιδρύθηκε το 1980 από την αείμνηστη αρχιτέκτονα και σήμερα διευθύνεται από τον Patrik Schumacher. Το γραφείο έχει επίσης ολοκληρώσει πρόσφατα ένα γιγαντιαίο αεροδρόμιο με σχήμα αστερία στο Πεκίνο (Link θα βρείτε στο τέλος του άρθρου).
Βρίσκεται σε ένα σημείο δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της επιχειρηματικής περιοχής και περιβάλλει μια υπόγεια σήραγγα του υπόγειου σιδηρόδρομου.
Το δυναμικό σχήμα του αίθριου δημιουργεί κυρτά ανοίγματα σε κάθε πλευρά του πύργου, τα οποία επιτρέπουν το φυσικό φως στους εσωτερικούς χώρους και παρέχουν θέα πάνω από την πόλη από κάθε όροφο.
Αυτή η γυάλινη πρόσοψη είναι διπλής μόνωσης και αποτελείται από μια σειρά από γυάλινα πλαίσια που είναι γωνιακά για να βοηθούν τον εξαερισμό. Η πρόθεση είναι να συμβάλει στη διατήρηση ενός άνετου εσωτερικού κλίματος στις μεταβλητές καιρικές συνθήκες του Πεκίνου.
Σε μια προσπάθεια βελτίωσης της περιβαλλοντικής απόδοσης του κτιρίου, ο πύργος είναι εφοδιασμένος με ανάκτηση θερμότητας από τον αέρα εξαγωγής και αντλίες υψηλής απόδοσης, εγκαταστάσεις συλλογής νερού, καθαρισμό νερού και μονωτική πράσινη οροφή με φωτοβολταϊκά πάνελ.
Υπάρχουν επίσης 2.680 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων με ντουλάπια και ντουζιέρες, μαζί με χώρους φόρτωσης για ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα για να ενθαρρύνουν τους χρήστες να ταξιδεύουν προστατεύοντας το περιβάλλον.
Φωτογραφίες Hufton + Crow, ευγενική προσφορά των Zaha Hadid Architects.
Κι΄ άλλα άρθρα με έργα της Zaha Hadid
Zaha Hadid: Μια γυναίκα σχεδιάζει μεγαλοπρεπή κτίρια https://bit.ly/2zs1v4b
Νέο αεροδρόμιο Πεκίνου- Θα πάθετε πλάκα: https://bit.ly/2pvoA2t
Στάδιο με κλιματισμό… https://bit.ly/2NFih4L
Μουσείο ορειβασίας: https://bit.ly/2oyzrs9
Σάλος με το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκυο: https://bit.ly/2Wvzxxc
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Ιδιοφυής και ντυμένος στα μαύρα: https://bit.ly/2Bfdlgw
Πέθανε 102 χρόνων: https://bit.ly/2XODixf
Ο ιδρυτής του Bauhaus: https://bit.ly/2rLafvQ
Η Αθήνα απέκτησε έργο του Renzo Piano: https://bit.ly/2wpe9Qh
Αρχιτέκτων με άλφα κεφαλαίο: https://bit.ly/2H45KXK
Ο άκρως πρωτοποριακός Δημήτρης Πικιώνης: https://bit.ly/2wGCiB9
Ο κορυφαίος Έλληνας μοντέρνος αρχιτέκτονας: https://bit.ly/2HqVlVF
Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων: https://bit.ly/2vlWuZQ
Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας: https://bit.ly/2ioHHVp
Υπέροχα αρχιτεκτονικά παντρέματα: https://bit.ly/2N2BLm8
Έκλεψαν την αρχαία Ελληνική αρχιτεκτονική: https://bit.ly/2ve5Gyg