Ο άγιος των Ελληνικών γραμμάτων…

Όταν είχα διαβάσει κάπου ότι ο Καβάφης τον αποκαλούσε «η κορυφή των κορυφών», είχα εντυπωσιαστεί, και η αλήθεια είναι ότι αν καταφέρεις και τον διαβάσεις, αν μπεις μέσα στα γραπτά του, ανακατευτείς με τις λέξεις και δεις και ανάμεσα σ’ αυτές, τότε καταλαβαίνεις το μεγαλείο του.

2
5582

Όταν είχα διαβάσει κάπου ότι ο Καβάφης τον αποκαλούσε «η κορυφή των κορυφών», είχα εντυπωσιαστεί, και η αλήθεια είναι ότι αν καταφέρεις και τον διαβάσεις, αν μπεις μέσα στα γραπτά του, ανακατευτείς με τις λέξεις και δεις και ανάμεσα σ’ αυτές, τότε καταλαβαίνεις το μεγαλείο του.

Έτσι αποφάσισα να ξαναδιαβάσω γι’ αυτήν την μεγάλη μορφή των Ελληνικών γραμμάτων, και γιατί όχι, να του κάνω και ένα αφιέρωμα. Είναι άλλωστε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων». Έγραψε κυρίως διηγήματα, τα οποία θεωρούνται αριστουργήματα.  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΒΙΒΛΙΑ,

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στην Σκιάθο στις 4 Μαρτίου 1851 και γονείς του ήταν ο ιερέας Αδαμάντιος Εμμανουήλ και η Αγγελική το γένος Μωραϊτίδη. Μεγάλωσε ανάμεσα σε εννιά παιδιά (τα δύο πέθαναν μικρά) και εξοικειώθηκε νωρίς με τα εκκλησιαστικά πράγματα, τη θρησκευτική ατμόσφαιρα, τις λειτουργίες, τα εξωκλήσια και την ήσυχη ζωή του νησιώτικου περίγυρου. Όλα αυτά διαμόρφωσαν μια χριστιανοπρεπή ιδιοσυγκρασία, που διατήρησε με πείσμα ως το τέλος της ζωής του.

Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο νησί του, εσωτερικός στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού. Φοίτησε στο Γυμνάσιο (με πολλές διακοπές, λόγω οικονομικών δυσκολιών) στη Χαλκίδα και στον Πειραιά και το τέλειωσε στο Βαρβάκειο της Αθήνας. Πάντα φτωχός, άρχισε από μαθητής να κερδίζει το ψωμί του κάνοντας ιδιαίτερα. Το 1872 επισκέφτηκε το Άγιο Όρος όπου παρέμεινε οκτώ μήνες σαν δόκιμος μοναχός. Τα παράτησε όμως, επέστρεψε στην Αθήνα και γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία, με όλες τις προσπάθειες που έκανε, δεν την τελείωσε, γιατί η φτώχεια, η ανέχεια και η επισφαλής υγεία του στάθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Από τη στιγμή που γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο άρχισε να δημοσιογραφεί και να κάνει μεταφράσεις από τα Γαλλικά και Αγγλικά, γλώσσες που είχε μάθει σε βάθος και που λίγοι τις γνώριζαν τόσο καλά στην εποχή του. Οι απολαβές του όμως ήταν πενιχρές και αναγκαζόταν να ζει σε φτωχικά δωμάτια, όντας πάντα ολιγαρκής και λιτοδίαιτος.

Η θέση του έγινε καλύτερη κάπως, όταν άρχισε να συνεργάζεται με την εφημερίδα Ακρόπολη (η αμοιβή του ήταν υπέρογκη, μια και έπαιρνε 200 και 250 δραχμές το μήνα), αλλά η οικονομική του κατάσταση στάθηκε για πάντα η αδύνατη πλευρά του. Ήταν σπάταλος και ανοργάνωτος όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων του. Όταν έπαιρνε το μισθό του, πλήρωνε τα χρέη του στην ταβέρνα του Κεχριμάνη, (όπου έτρωγε είκοσι εφτά ολόκληρα χρόνια), έδινε το νοίκι, έστελνε στη Σκιάθο, μοίραζε στους φτωχούς, σπαταλούσε χωρίς σκέψη για την αυριανή μέρα. Κι έτσι έμενε πάντα φτωχός και στενοχωρημένος, χωρίς να μπορεί να αγοράσει ακόμη και τα στοιχειώδη, ακόμα και ρούχα. Δεν μπορούσε να περιποιηθεί τον εαυτό του και η μεγάλη ανεμελιά του, συνοδευμένη από κάποια φυσική ραθυμία και νωθρότητα, με μια πλήρη αδιαφορία για τα βιοτικά, τον κρατούσε σε κατάσταση αθλιότητας. Άπλυτος, απεριποίητος, σχεδόν κουρελής, ενώ μπορούσε να ζει με αξιοπρέπεια, γιατί ήταν λιτός και ασκητικός, σκορπούσε τα λεφτά του και μόνο κάθε πρωτομηνιά είχε χρήματα στην τσέπη του.

“Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου”

-πεζογράφος-Αλέξανδρος-Παπαδιαμάντης.-Έργο-του-Σπ.-Βασιλείου-Αθήνα-Συλλογή-I.-Μπαστιά.-e1382089821724

Του άρεσε να ζει στον κλειστό εσωτερικό του κόσμο και να ζητά την πνευματική ανακούφιση ζωγραφίζοντας τις αναμνήσεις του στα ποιήματά του και στον ποιητικότατο πεζό του λόγο, στα διάφορα διηγήματά του, που τα περισσότερα ξαναζωντανεύουν τους παλιούς θρύλους του νησιού του. Η ζωή του Παπαδιαμάντη μέρα με τη μέρα γινόταν δυσκολότερη. Η φτώχεια, το ποτό και η ασυλλόγιστη απλοχεριά του έγιναν αιτία να φτάσει σε απελπιστική κατάσταση, ενώ παράλληλα χειροτέρευε και η υγεία του. Κάποιοι φίλοι του διοργάνωσαν μια γιορτή στο Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός” το 1908 για τα λογοτεχνικά εικοσιπεντάχρονά του και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα χρηματικό ποσό, με σκοπό να τον βοηθήσουν να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Πράγματι, ο Παπαδιαμάντης κατόρθωσε να πληρώσει τα χρέη του και να αγοράσει για πρώτη φορά καινούρια ρούχα κι ετοιμάστηκε να επιστρέψει στη Σκιάθο. Μάταια ο Νιρβάνας (γιατρός ο ίδιος) προσπάθησε να τον πείσει να νοσηλευτεί. Στα τέλη του Μαρτίου του 1908 έφυγε για το νησί του, με σκοπό να μην ξαναγυρίσει στην πόλη «της δουλοπαροικίας και των πλουτοκρατών», όπως έλεγε.

“Τώρα όμως η πράγματι επικρατούσα θρησκεία είναι ο πλέον ακάθαρτος και κτηνώδης υλισμός”

Στο νησί του εξακολούθησε να κάνει μεταφράσεις για να έχει κάποιον πόρο ζωής, μα ύστερα από λίγο τα χέρια του πρήστηκαν και του ήταν δύσκολο να γράφει. Το ημερήσιο πρόγραμμά του περιλάμβανε πολύ πρωινό ξύπνημα, μια βόλτα στην ακρογιαλιά κι ύστερα εκκλησία. Μαζεύοντας τα ιστορικά του νησιού και τα παλιά χρονικά συνέθεσε τα τελευταία του διηγήματα πιο ώριμα και πιο ολοκληρωμένα.

Ο Παπαδιαμάντης πέθανε 3 Ιανουαρίου του 1911, ύστερα από επιδείνωση της υγείας του. Η κηδεία του τελέστηκε μέσα στο πένθος όλων των απλών ανθρώπων του νησιού. Με την είδηση του θανάτου του, το πένθος έγινε πανελλήνιο. Έγιναν επίσημα μνημόσυνα στην Αθήνα, στην Πόλη, στην Αλεξάνδρεια κ.α. Ορισμένοι ποιητές συνέθεσαν εγκωμιαστικά έργα, και τα φιλολογικά περιοδικά της εποχής εξέδωσαν τιμητικά τεύχη, αφιερωμένα στη μνήμη του. Ο εκδοτικός οίκος Φέξη, λίγο αργότερα, άρχισε την έκδοση των έργων του, που έφτασαν τους έντεκα τόμους.

“Η αλήθεια είναι πάντοτε παράλογος, και διά τούτο δεν την λέγουσι ποτέ οι φρόνιμοι και ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά την ομολογούσιν οι μεθυσμένοι, οι τρελλοί, οι άρρωστοι και τα μικρά παιδία.” («Οι Έμποροι των Εθνών»)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΒΙΒΛΙΑ,

Το σπίτι του στην Σκιάθο, όπως σώζεται σήμερα (φωτογραφίες πάνω και κάτω)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΒΙΒΛΙΑ,

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΒΙΒΛΙΑ,

Ξυλογραφία του Ευθύμη Παπαδημητρίου και αριστερά ένα γλυπτό ανάγλυφο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΒΙΒΛΙΑ,

Με τα ίδια του τα χέρια έχει γράψει αυτό το βιογραφικό σημείωμα. Διαβάστε το κάτω.

Ἐγεννήθην ἐν Σκιάθῳ, τῇ 4 Μαρτίου 1851. Ἐβγήκα ἀπὸ τὸ Ἑλληνικὸν Σχολεῖον εἰς τὰ 1863, ἀλλὰ μόνον τῷ 1867 ἐστάλην εἰς τὸ Γυμνάσιον Χαλκίδος, ὅπου ἤκουσα τὴν Α΄ καὶ Β΄ τάξιν. Τὴν Γ΄ ἐμαθήτευσα εἰς Πειραιᾶ, εἴτα διέκοψα τὰς σπουδάς μου καὶ ἔμεινα εἰς τὴν πατρίδα. Κατὰ Ἰούλιον τοῦ 1872 ὑπήγα εἰς τὸ Ἅγιον Ὅρος χάριν προσκυνήσεως, ὅπου ἔμεινα ὀλίγους μῆνας. Τῷ 1873 ἤλθα εἰς Ἀθήνας καί ἐφοίτησα εἰς τὴν Δ΄ τοῦ Βαρβακείου. Τῷ 1874 ἐνεγράφην εἰς τὴν Φιλοσοφικὴν Σχολήν, ὅπου ἤκουα κατ’ ἐκλογὴν ὀλίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ’ ἰδίαν δὲ ἠσχολούμην εἰς τὰ ξένας γλώσσας. Μικρὸς ἐζωγράφιζα Ἁγίους, εἴτα ἔγραφα στίχους, καί ἐδοκίμαζα να συντάξω κωμῳδίας. Τῷ 1868 ἐπεχείρησα νὰ γράψω μυθιστόρημα. Τῷ 1879 ἐδημοσιεύθη Ἡ Μετανάστις ἔργον μου εἰς τὸ περιοδικὸν Σωτήρα. Τῷ 1882 ἐδημοσιεύθη Οἱ ἔμποροι τῶν Ἐθνῶν εἰς τὸ Μὴ χάνεσαι. Ἀργότερα ἔγραψα περὶ τὰ ἑκατὸν διηγήματα, δημοσιευθέντα εἰς διάφορα περιοδικὰ καί ἐφημερίδας.

—————————————————–

Άρθρα για μεγάλους Έλληνες συγγραφείς

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης: Γεννήθηκε και πέθανε 29 Απριλίου https://bit.ly/39y8R43

Κική Δημουλά: Η πιο αγαπητή Ελληνίδα ποιήτρια https://bit.ly/2WKL78J

Οδυσσέας Ελύτης: Στο Χάρβαρντ: https://bit.ly/2uLs97h

Γιώργος Σεφέρης: Το τελευταίο Αντίο στον ποιητή https://bit.ly/39zLpDM

Νίκος Γκάτσος: Στο Χάρβαρντ: https://bit.ly/2OUK0zw

Γιάννης Ρίτσος: Γιατί το ΚΚΕ έκρυβε την ομοφυλοφιλία του; https://bit.ly/3bGd6wC

Μαρία Πολυδούρη: Ανικανοποίητη και με φυματίωση https://bit.ly/2Sou4YC

Μανώλης και Λούλα Αναγνωστάκη: Τα 2 αδέλφια https://bit.ly/2Hpusjj

Ιωάννης Συκουτρής: Αυτοκτόνησε γιατί ήταν gay; https://bit.ly/2wismiX

Μάνος Ελευθερίου: Έφυγε στα 80 του https://bit.ly/39zHLtv

Μένης Κουμανταρέας: Τον δολοφόνησαν https://bit.ly/2rFBw3E

Γιώργος Ιωάννου: Εικόνα πολύτιμη https://bit.ly/2BscERO

Πηνελόπη Δέλτα: Ήταν μανιοκαταθλιπτική; https://bit.ly/2WWXs9d

Θοδωρής Καλλιφατίδης: Ο μεγάλος Έλληνας της Σουηδίας https://bit.ly/3fJ0neq

Ναπολέων Λαπαθιώτης: Ομοφυλόφιλος, ναρκομανής και κομμουνιστής… https://bit.ly/2Jlnhgu

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΒΙΒΛΙΑ,

—————————————————————-

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στην αρχη μου φαινοταν βαρυς και ασηκωτος…οταν ξεστραβωθηκα και αρχισα να τον διαβαζω δυσκολευομουν να τον καταλαβω… μολις συνηθισα την γραφη και τον τροπο σκεψεως του εντυπωσιαστηκα….δεν θελω να το παιξω κουλτουριαρης αλλα θεωρω εγκλημα να μην διαβαζεται ο Παπαδιαμαντης στα ελληνικα σχολεια..
    Τι λεω τωρα αυτα ειναι ψιλα γραμματα για τα αχρηστα κομματοσκυλα που εχουμε στα υπουργεια οι οποιοι κανουν τα παντα για να αποδομησουν την Ελληνικη γλωσσα , οι ανθρωποι μισουν την Ελληνικη γραμματεια anyway οπως λενε και στο χωριο μου… μην γκρινιαζω πρωινιατικα
    Καλη χρονια Νικο και σου ευχομαι μεσα απο την καρδια μου για τον καινουργιο χρονο να αποκτησεις απο το παν το οτι καλυτερο!!!

  2. Αλεξανδρος Παπαδιαμαντης βαθος ψυχης ,κυνηγος του κτηνωδη και ακαθαρτου υλισμου…Πιστος σε αυτο που ειχε μεσα του και πιστευε το ακολουθησε σε ολη του τη ζωη …Ειχε ενα δικο του εσωτερικο πλουτο και μια αξιοπρεπεια που τον ακολουθησαν μεχρι το τελος της ζωης του.Καθαρα απλο λιτο πνευμα μακρυα απο τις υλικες απολαυσεις ,ειχε ζωγραφισει και γραψει τον δικο του κοσμο …οπως τον εβλεπε με τα δικα του ματια…τα ματια της ψυχης του…Ενα πνευμα τοσο πλουσιο που ζουσε σε ενα φτωχο κορμι….Μηπως πραγματικα η αξια και η δυναμη βρισκοταν μεσα στο μυαλο και στην ψυχη του που εδωσε αυτο το φως σε ολους εμας????Το σωμα απλως ακολουθουσε…Εκει βρισκοταν η πραγματικη δυναμη του Παπαδιαμαντη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.