Σπύρος Σκούρας: Ο άρχοντας του Hollywood

Για μια 20ετία, ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες του Hollywood ήταν ένας τύπος που ήταν γεννημένος στο Σκουροχώρι της Ηλείας. Και παρ’ όλο που ήταν χρόνια μετανάστης στην Αμερική, η προφορά του ήταν τόσο διαβόητη, που κυκλοφορούσαν δεκάδες αστεία. Δικό του δημιούργημα ήταν το περίφημο οικιστικό συγκρότημα Century City, όπως και η Cleopatra που στοίχισε ένα σκασμό λεφτά και απέτυχε παταγωδώς.

0
5925

Για μια 20ετία, ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες του Hollywood, ήταν ένας τύπος που ήταν γεννημένος στο Σκουροχώρι της Ηλείας. Και παρ’ όλο που ήταν χρόνια μετανάστης στην Αμερική, η προφορά του ήταν τόσο διαβόητη, που κυκλοφορούσαν δεκάδες αστεία. Δικό του δημιούργημα ήταν το περίφημο οικιστικό συγκρότημα Century City, όπως και η Cleopatra που στοίχισε ένα σκασμό λεφτά και απέτυχε παταγωδώς.

Η Cleopatra ήταν η ταινία που τον καθαίρεσε από πρόεδρο της 20th Century Fox. Μέχρι να πεθάνει περίπου, παρέμεινε σαν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, αλλά με μειωμένες αρμοδιότητες. Κυρίες και Κύριοι εδώ θα διαβάσετε τα πάντα για τον Σπύρο Σκούρα – τον άνθρωπο που με την ταινία “Το παιδί και το δελφίνι”, έκανε πασίγνωστη την Ελλάδα.

Διαβάστε όλη την ιστορία της ταινίας “Το παιδί και το δελφίνι” εδώ: https://bit.ly/3dv0byp

Σπύρος Σκούρας, Spyro Skouras, 20th century fox

Ο Σπύρος Π. Σκούρας γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1893 και πέθανε 16 Αυγούστου του 1971. Ήταν ο Ελληνικής καταγωγής Αμερικανός – διευθυντικό στέλεχος σε κινηματογραφικές εταιρείες και πρόεδρος της 20th Century Fox από το 1942 έως και το 1962. Γεννημένος στο Σκουροχώρι Ηλείας, ο Σπύρος μαζί με τα αδέρφια του Κάρολο και Γεώργιο έφθασαν στο St. Louis του Missouri το 1910. Ήταν 3 από τα 10 παιδιά της οικογένειας ενός φτωχού βοσκού που κατάφεραν σε λίγα χρόνια να αναρριχηθούν στις διευθυντικές θέσεις των μεγαλύτερων στούντιο του Hollywood.

Ξεκίνησαν να εργάζονται σαν σερβιτόροι και barmen σε ξενοδοχεία και ζώντας με στερήσεις κατάφεραν να μαζέψουν μέχρι το 1914 οικονομίες 3.500 δολαρίων, τις οποίες επένδυσαν από κοινού με δυο ακόμα Έλληνες στην κατασκευή ενός κινηματογράφου. Τον ονόμασαν “Olympia” και σε λίγο καιρό ακολούθησαν οι εξαγορές και άλλων αιθουσών μέχρι του σημείου που είχαν στην κατοχή τους όλους τους κινηματογράφους του Σαντ Λιούις. Το όνειρο τους για την κατασκευή ενός παγκοσμίου κλάσεως κτιριακού συγκροτήματος με κινηματογράφους υλοποιήθηκε με την κατασκευή του “Ambassador”, μια επένδυση 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το 1926 – μυθικό ποσό για την εποχή.

Σπύρος Σκούρας, Spyro Skouras, 20th century fox

Το 1932 οι αδελφοί Σκούρα είχαν τη διεύθυνση 500 και πλέον αιθουσών της αλυσίδας Fox-West Coast. Ο Σπύρος βοήθησε στην συγχώνευση της Fox με τη 20th Century το 1935 και ανέλαβε τα ηνία του νέου στούντιο το 1942. Στη διάρκεια της 20ετούς θητείας του προσπάθησε να σώσει την παραπαίουσα βιομηχανία του κινηματογράφου από την επέλαση της τηλεόρασης. Το μότο της 20th Century Fox “Movies are Better than Ever” (Οι Ταινίες είναι Καλύτερες από ποτέ) απέκτησε σάρκα και οστά όταν ο Σπύρος Σκούρας παρουσίασε το σύστημα ευρείας εικόνας Cinemascope στην πρωτοποριακή για την εποχή της ταινία Ο Χιτών (αριστερά). Το νέο σύστημα εικόνας θεωρήθηκε από πολλούς σαν το φιλί της ζωής στο σινεμά και ένα σημαντικότατο όπλο στη μάχη με την τηλεόραση. Η αποπομπή του από την προεδρία της εταιρείας έγινε ύστερα από τους οικονομικούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε η παταγώδης αποτυχία της ταινίας Cleopatra. Έμεινε στην εταιρία σαν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, αλλά με μειωμένες αρμοδιότητες, μέχρι το 1969.

Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1971, σε ηλικία 78 ετών. 

Σπύρος Σκούρας, Spyro Skouras, 20th century fox

Σπύρος Σκούρας, Spyro Skouras, 20th century fox

O Σπύρος Σκούρας (αριστερά) με τον διευθυντή του FBI, J.Edgar Hoover.

Σπύρος Σκούρας, Spyro Skouras, 20th century fox

Με την αγαπημένη του Marilyn Monroe και το Βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας, Φρειδερίκη και Παύλο, όταν τον είχαν επισκεφτεί στο Hollywood. Λέγεται ότι του ζήτησαν να κάνει παραγωγές στην Ελλάδα, και έτσι έγινε “Το παιδί και το δελφίνι”.

Διαβάστε όλη την ιστορία της ταινίας “Το παιδί και το δελφίνι” εδώ: https://bit.ly/3dv0byp

Σπύρος Σκούρας, Spyro Skouras, 20th century fox

Στο γραφείο του είχε ένα κάδρο με φωτογραφία και αυτόγραφο της Βασίλισσας Φρειδερίκης.

Σπύρος Σκούρας, Spyro Skouras, 20th century fox

Φυσικά και είχε ερωτική περιπέτεια με την Taylor την εποχή που γύριζαν την Cleopatra. Εδώ όταν την συνόδεψε στην τελετή των Oscar

Σπύρος Σκούρας, Spyro Skouras, 20th century fox

————————————-

Κι’ άλλοι Έλληνες του εξωτερικού

Ο πρώτος Έλληνας με Oscar: https://bit.ly/2u4bTdC

Η Θεσσαλονικιά με το Oscar: https://bit.ly/2Mya6sL

Έλληνες στα Oscar (πλήρης κατάλογος): https://bit.ly/2vg30RO

Ακόμα μια κορυφαία Ελληνίδα: https://bit.ly/2ZRCJnY

Οι Έλληνες του Καναδά: https://bit.ly/2pPXMqm

Μαίρη Κατράντζου: Ντύνει την Michelle Obama και την Rihanna https://bit.ly/2sByCNw

Ο πρώτος διεθνής Έλληνας σχεδιαστής: https://bit.ly/2v9ypTr

Οι Έλληνες σχεδιαστές μόδας σκίζουν: https://bit.ly/2UctNGr

Ο Ελληνάρας: https://bit.ly/2PejMe0

Ο παππούς της ήταν Έλληνας: https://bit.ly/2DxS30C

Ο άρχοντας του φωτός: https://bit.ly/2HUt6i3

Ο Στέφανος και η Kim Kardashian: https://bit.ly/2PLTqzj

Σπύρος Σκούρας, Spyro Skouras, 20th century fox

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.