Ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Ρομάν Γαβράς;

Διαβάστε γι’ αυτόν το νεαρό σκηνοθέτη και δείτε δουλειές του που έχω επιλέξει. Γεννημένος την 4η Ιουλίου του 1981 στην Αθήνα, είναι ένας από τους διασημότερους και πιο περιζήτητους σκηνοθέτες του κόσμου. Και είναι ο γιος του Κώστα Γαβρά.

3
727

Διαβάστε γι’ αυτόν το νεαρό σκηνοθέτη και δείτε δουλειές του που έχω επιλέξει. Γεννημένος την 4η Ιουλίου του 1981 στην Αθήνα, είναι ένας από τους διασημότερους και πιο περιζήτητους σκηνοθέτες του κόσμου. Και είναι ο γιος του Κώστα Γαβρά.

Ο γιος του Κώστα Γαβρά, ο Ρομάν Γαβράς που ότι κάνει προκαλεί πανικό συζητήσεων, λογοκρίνεται, απαγορεύεται από το YouTube, δεν το δείχνουν τα κανάλια και λοιπές τέτοιες συντηρητικές αηδίες, είναι το νέο μεγάλο αστέρι της σκηνοθεσίας που πολλοί λένε ότι θα «φάει» ακόμα και τον πατέρα του.

Romain Gavras, Ρομάν Γαβράς, ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Οι ταινίες του και τα video clips του απεικονίζουν συχνά μια άκρως βίαια και ρεαλιστική εικόνα, κι αυτό είναι που ενοχλεί. Παρ’ όλα αυτά κέρδισε δύο Βραβεία MTV Video Music το 2012 για την καλύτερη κινηματογραφία και Καλύτερης Σκηνοθεσίας, για το Bad Girls που σκηνοθέτησε για την Mia.

Ο Κώστας Γαβράς μπορεί να είναι ένας γνωστός σκηνοθέτης, με εξαιρετικές κινηματογραφικές παραγωγές, που εντυπωσίασαν τους σινεφίλ τις τελευταίες δεκαετίες αλλά απ’ ότι φαίνεται στην Ελλάδα ο γιός του, ο Ρομάν, είναι λιγότερο γνωστός γιατί όταν προβλήθηκε η ταινία του προκάλεσε μεν το κοινό, με τις απόψεις του πάνω στον ρατσισμό, το φόβο, τις ταξικές ανισότητες, τη βία, αλλά το κοινό αυτό δεν ήταν μεγάλο. «Notre jour viendra», είναι ο τίτλος της ταινίας του, «Θα έρθει η ώρα μας» σε μία πιο ελεύθερη μετάφραση. Όμως το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνον στην τελευταία αυτή παραγωγή για το σινεμά. Ο Ρομάν Γαβράς έχει γίνει ήδη γνωστός στον κόσμο του Διαδικτύου, με ένα video, το οποίο απαγορεύτηκε από το Youtube, πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά. Αντίθετα συμβαίνει σπάνια.

«Η λογοκρισία είναι η δωρεάν διαφήμιση από την κυβέρνηση», είχε πει ο Fellini και προφανώς είχε απόλυτο δίκιο.

Romain Gavras, Ρομάν Γαβράς, ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Το video του Ρομάν Γαβρά «No church in the wild» των Jay-Z και Kanye West προκαλεί θύελλα διαμαρτυριών στην Γαλλία. Όπως και τα προηγούμενά του και έχει να κάνει με την απόλυτη βία των μηχανισμών καταστολής. Έρευνα, σύλληψη, μεταφορά, εκτέλεση. Θα μπορούσε να πει κανείς πως τέτοιες σκηνές δεν μπορούν να συμβούν σε μία Ευρώπη και σε έναν δυτικό κόσμο, όπως λειτουργεί και όπως είναι οικοδομημένος σήμερα.

Στην πρώτη σκηνή του clip ένας μασκοφόρος μαύρος ανάβει τον αναπτήρα του και πυροδοτεί μια βόμβα Μολότοφ την οποία πετά στις αστυνομικές δυνάμεις Τεσσερσήμισι λεπτά αργότερα ένας άνθρωπος τρέχει φλεγόμενος στους δρόμους και ένας ελέφαντας σηκώνει ψηλά τα πίσω πόδια του. Έχουν προηγηθεί εφιαλτικές εικόνες εξεγέρσεων, συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία, συλλήψεων, αναποδογυρισμένων αυτοκινήτων αναποδογυρίζουν και καίγονται, οργισμένα είδωλα, εγκαταλελειμμένα σπίτια. Στο μεγαλύτερο μέρος το video clip είναι γυρισμένο σε αργή κίνηση.

Και όσο δεν μιλούσε ο ίδιος για να δώσει εξηγήσεις, τόσο πιο προκλητική έβρισκαν την στάση του. Για τον ίδιο τον νεαρό Γαβρά, τόσο τα βίντεο όσο και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, δεν επιδιώκουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις, δεν ορίζουν τι είναι καλό και τι κακό.

«Είναι παράξενο αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος τρελαίνεται όταν δεν του λες τι να σκεφτεί. Όταν είσαι καλλιτέχνης, είτε σκηνοθέτης, είτε συγγραφέας, είτε ζωγράφος, μιλάς με την δουλειά σου. Αν αρχίσεις να εξηγείς τους λόγους που σε έκαναν να λειτουργήσεις έτσι ή αλλιώς, τότε μπορείς να προκαλέσεις σύγχυση και να κάνεις τα πράγματα χειρότερα.»

Πιο κάτω σας μάζεψα κάποια video clip  που έχει σκηνοθετήσει και έχουν κάνει θραύση, για να πάρετε μια ιδέα. Enjoy!

Vincent Cassel- Romain Gavras

Vincent Cassel – Romain Gavras

DAVID BOWIE Louis-Vuitton by Romain Gavras

Έχει σκηνοθετήσει και τον David Bowie για την διαφήμιση της Louis Vuitton

——————————-

Εδώ θα δείτε κάποια video clip του

——————————-

Romain+Gavras+43rd+Sitges+Film+Festival+Day+kltCEOVgUvfl

3 COMMENTS

  1. Λοιπόν στον συγκεκριμένο σκηνοθέτη μου αρέσει το flexibility που έχει Δε κολλάει σε “στεγανά”. Από το Born Free στο καγκουριστικο Bad Girls και απο τις διαφημίσεις του Louis Vuitton στις πολύ επιτυχημένες διαφημίσεις της Adidas. Είναι πραγματικά ΦΟΒΕΡΟΣ

  2. “Ο κόσμος τρελαίνεται ΄οταν δεν του λες τι να σκεφτεί”, πολύ σημαντική φράση-κλειδί για την ερμηνεία πολλών συμπεριφορών. Ελεύθερος κι ωραίος ο νεαρός σκηνοθέτης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.