Ο αγαπημένος της NASA

Η Nasa και ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης έχουν μακρόχρονη σχέση, φιλία και εκτίμηση. Τους έχει δώσει μουσικές του, έχουν ονομάσει ένα αστεροειδή με το όνομα του και τους έκανε την Μυθωδεία, για την αποστολή στον Άρη. Επίσης πριν 3-4 χρόνια το Ίδρυμα του, τους διοργάνωσε ένα μεγάλο συνέδριο στον Βόλο, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του.

2
1419

Η Nasa και ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης έχουν μακρόχρονη σχέση, φιλία και εκτίμηση. Τους έχει δώσει μουσικές του, έχουν ονομάσει ένα αστεροειδή με το όνομα του και τους έκανε την Μυθωδεία, για την αποστολή στον Άρη. Επίσης πριν 3-4 χρόνια το Ίδρυμα του, τους διοργάνωσε ένα μεγάλο συνέδριο στον Βόλο, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του.

Φέτος πάλι η NASA επέλεξε τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου ως υπόκρουση σε ένα μοναδικό βίντεο, που δείχνει τη Γη και τη Σελήνη από μεγάλη απόσταση να κινούνται στο διάστημα.

Το βίντεο δημιουργήθηκε από τη συρραφή εικόνων που μετέδωσε η αποστολή Juno καθ΄οδόν για το σύστημα του Δία. Το σκάφος είχε την ευκαιρία να απαθανατίσει το κοσμικό ζευγάρι στις 9 Οκτωβρίου, όταν ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει ένα κοντινό πέρασμα από τη Γη προκειμένου να αυξήσει ταχύτητα. Η απόσταση από το φωτογραφικό θέμα του ήταν 966.000 χιλιόμετρα, περίπου τρεις φορές η απόσταση Γης-Σελήνης.

Βαγγέλης Παπαθανασίου, NASA, Juno,
«Καμία άλλη εικόνα δεν έχει συλλάβει το ουράνιο βαλς της Γης και της Σελήνης», σχολίασε ο Scott Bolton, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Juno στο Southwest Research Institute του Τέξας.

«Η μουσική υπόκρουση είναι μια πρωτότυπη σύνθεση του Vangelis», αναφέρει ανακοίνωση της NASA, η οποία έχει συνεργαστεί με τον Έλληνα συνθέτη και στο παρελθόν. O Παπαθανασίου είχε συνθέσει το άλμπουμ Μυθωδεία, το οποίο αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής Mars Odyssey το 2001, ενώ το 2003 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA.

Vangelis, NASA

Μ’ αρέσει πολύ που το διαστημόπλοιο για τον Δία, το ονόμασαν Ήρα!
Η λήψη των εικόνων από τις οποίες δημιουργήθηκε το βίντεο ήταν τεχνικός άθλος, δεδομένου ότι το Juno εκτελούσε εκείνη την ώρα δύο στροφές ανά λεπτό -αυτό σήμαινε ότι το σκάφος έπρεπε να λαμβάνει ένα καρέ κάθε φορά που οι κάμερες έφταναν ξανά στην ίδια ακριβώς θέση. Οι κάμερες αυτές είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν σε χαμηλό φωτισμό και κανονικά παρακολουθούν τον προσανατολισμό των επιστημονικών οργάνων. Στη διάρκεια του κοντινού περάσματος από τη Γη, το Juno έλαβε επίσης μια σειρά από «χαιρετίσματα» που μετέδωσαν με σήματα Μορς στο διάστημα ραδιοερασιτέχνες από όλο τον κόσμο. To Juno (Ήρα) εκτοξεύτηκε το 2011 και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Δία, φέτος.

—————————————–

Είδα το video και ανατρίχιασα

—————————————————

Διαβάστε άρθρα για τον Βαγγέλη

Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου: https://www.nikosonline.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B2%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF/

Το ξέρετε ότι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ζωγραφίζει; https://www.nikosonline.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85/

Ένα Ελληνικό συγκρότημα φαινόμενο: https://www.nikosonline.gr/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/

Ο Βαγγέλης έντυσε με μουσική την αποστολή: https://www.nikosonline.gr/%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84/

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.