Ιδρύθηκε στις 24 Ιουνίου 1865 στην Αθήνα από τα τέσσερα παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου με σκοπό την πνευματική κοινωνική και ηθική βελτίωση του λαού μέσα από διάφορες εκδηλώσεις. Σύντομα ο σύλλογος απέκτησε φήμη και κύρος πραγματικής “Ακαδημίας”. Διοργάνωνε διαλέξεις, εκθέσεις, καθώς και διάφορους διαγωνισμούς και κατόπιν ίδρυσε και νυκτερινή σχολή για άπορα παιδιά.
Κάτι γίνεται στον Παρνασσό, μου λέει ένας φίλος. Και δεν εννοεί το βουνό. Εννοεί την αίθουσα του Παρνασσού, μόνο που καθυστέρησε να το ανακαλύψει.
Εδώ και μερικά χρόνια, ο Παρνασσός «ζωντάνεψε» και παρουσιάζει μερικές ξεχωριστές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές βραδιές. Μικρές, πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και παραστάσεις που αφορούν κυρίως την μουσική συνδυασμένη μερικές φορές και με τον λόγο. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη με τον Μανώλη Μητσιά έχουν παρουσιάσει το έργο του Νίκου Γκάτσου. Ο Σαββόπουλος έπαιξε αποκλειστικά το «Φορτηγό». Ο Στέφανος Κορκολής, η Γλυκερία, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Κώστας Λειβαδάς, η Φωτεινή Δάρα…. ξένοι καλλιτέχνες, σολίστες, πιανίστες… πάντα με κάτι ιδιαίτερο και για κάποιο λόγο.
Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας. Από το 1877 άρχισε να εκδίδεται και το περιοδικό του συλλόγου με τον τίτλο Παρνασσός. Το 1899 αντικαταστάθηκε από το περιοδικό Επετηρίδα, του οποίου η έκδοση σταμάτησε το 1939. Ο σύλλογος σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο μέγαρο επί της πλατείας Αγίου Γεωργίου (Καρύτση 8). Το μέγαρο θεμελιώθηκε από τον διάδοχο Κωνσταντίνο Α΄ σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιφικράτη Κοκκίδη. Ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη καθώς και πινακοθήκη με 250 έργα Ελλήνων ζωγράφων.
Το όρος Παρνασσός ήταν ο τόπος που κατοικούσαν οι Μούσες…
Το μέγαρο αποτελείται από τρεις ορόφους, με το ισόγειο να φιλοξενεί την γραμματεία, το εντευκτήριο και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου. Στον πρώτο όροφο συναντάμε τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και τελετών, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, ενώ στο μεσαίο επίπεδο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου βρίσκονται τα γραφεία του Συλλόγου, η αίθουσα συνεδριάσεων της Εφορείας, καθώς επίσης και η αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», με την κλασική της αρχιτεκτονική. Στον δεύτερο όροφο του κτηρίου βρίσκεται η πινακοθήκη του Συλλόγου, με πλήθος εικαστικών έργων, πινάκων και γλυπτών, ενώ στον τρίτο όροφο υπάρχει ειδική αίθουσα που μπορεί να φιλοξενήσει εκθέσεις, αλλά και διαφόρου είδους εκδηλώσεις. Εκτός από το κεντρικό κτήριο του Συλλόγου, σημαντικό αρχιτεκτόνημα θεωρείται και το κτήριο όπου στεγάζεται η «Νυχτερινή σχολή απόρων παίδων», στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Κατακουζηνού, πλησίον της πλατείας Κάνιγγος.
Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, 10561 (Κέντρο Αθήνας)
Τηλ.:210 3221917, 210 3225310
Κι’ άλλα άρθρα για ιστορικά κτίρια της Αθήνας
Μια βόλτα στο Προεδρικό Μέγαρο: https://bit.ly/37bIlhr
Πόσα ξέρετε για το μέγαρο Μαξίμου; https://bit.ly/2JcKYHT
Τι ξέρετε για την Ακαδημία Αθηνών; https://bit.ly/2JiG8IU
Το Ζάππειο μέγαρο από το 1892 μέχρι σήμερα: https://bit.ly/2V4pzTH
ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ: Έγινε Εθνικό Ιστορικό Μουσείο https://bit.ly/3vGM9mu
Έχετε πάει στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών; https://bit.ly/2P5uHaf
Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας: https://bit.ly/37eRWEa
Το μέγαρο Νεγρεπόντη: https://bit.ly/33neQbs
Ήταν κέντρο της κοσμικής ζωής: https://bit.ly/3cYcjqz
Αυτή είναι η ιστορία του Acropole Palace https://bit.ly/2OYP2vI
Διέπραξαν εγκλήματα αισθητικής https://bit.ly/33EzZhS
Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων https://bit.ly/3dRV9LS
Δείτε πως γκρέμισαν τα νεοκλασικά κτίρια https://bit.ly/2z9zekj