Στην δεκαετία του ΄80 κυρίως, όλη η Αθήνα συζητούσε για τον Δημήτρη Πιερίδη. Έναν πάμπλουτο συλλέκτη έργων τέχνης, που είχε αγοράσει ένα υπέροχο σπίτι στην Γλυφάδα, που οδηγούσε Rolls Royce, που ήταν κολλητός με την Έλενα Ναθαναήλ & την Βουγιουκλάκη, που έκανε κάτι μυθικά αποκριάτικα πάρτι, και που σπίτι του μπαινόβγαιναν μερικά από τα ωραιότερα αγόρια της Αθήνας…
‘Ηταν τα χρόνια της µεγάλης “αθωότητας”, όταν ο Κύπριος συλλέκτης ζούσε την ντόλτσε βίτα α λα ελληνικά. Με όνοµα βαρύ σαν ιστορία (οι Πιερίδηδες αποτελούν ένα από τα µεγάλα «τζάκια» της Κύπρου), και με ρίζες που φτάνουν ώς το 1753. Η παράδοση θέλει µέλη της οικογένειας να γίνονται πρόξενοι στην Ευρώπη.
Τα χρόνια πέρασαν και ο Δημήτρης Πιερίδης «τα έχει βρει µπαστούνια». Τα τελευταία νέα που μαθαίνουμε είναι ότι έχει μεγάλο πρόβλημα. Μέχρι και για να ζήσει αξιοπρεπώς, αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στον πάνω όροφο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας που του ανήκει. Η τεράστια συλλογή του με πίνακες ζωγραφικής που εκτίθονταν στην γκρεµισµένη πλέον Πινακοθήκη Πιερίδη της Γλυφάδας (κάηκε το 1997), έχουν µεταφερθεί όλα στην Κύπρο µε χρησιδάνειο. Τη συντήρηση του Μουσείου Πιερίδη στη Λάρνακα έχει αναλάβει ο ‘Οµιλος Λαϊκής µε τη δηµιουργία καταπιστεύµατος (trust) κλπ. Όλα δείχνουν ότι ο Βασιλιάς είναι πλέον… γυμνός!
Η πινακοθήκη του στη Γλυφάδα ήταν ένα πολύ δημοφιλές μέρος για τους φιλότεχνους. Ανά δίμηνο είχε events στα οποία παρευρίσκονταν γύρω στις δυο-τρεις χιλιάδες άτομα. Είχα πάει μια φορά, όχι σε event, ούτε στα περίφημα αποκριάτικα πάρτι του, ήταν μια κανονική μέρα. Με πήγε ένας φίλος και είδα όλη την πινακοθήκη μόνος μου. Ήταν ένας υπέροχος χώρος με λευκό μάρμαρο, ψηλοτάβανος, όλος λευκός με δεκάδες έργα Έλλήνων ζωγράφων. Συνδέθηκε με ιδιαίτερη φιλία με τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Αλέκο Φασιανό, τον Δημήτρη Μυταρά, τον Νίκο Κεσσανλή, τον Κώστα Τσόκλη, τον Παύλο, τον Κώστα Πανιάρα…. Αυτή ήταν η γενιά που έφτασε στο απόγειό της τις δεκαετίες του 1960-70 και εξήγαγε την ελληνική τέχνη στο εξωτερικό. Ήσαν πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι και έβγαλαν την ελληνική τέχνη στην Ευρώπη και την Αμερική.
Γεννηµένος το 1937, ο Πιερίδης σπούδασε οικονοµικές και πολιτικές επιστήµες στη Λωζάννη και µετά την επιστροφή του στην Κύπρο ανέλαβε για µια δεκαετία µέρος των οικογενειακών επιχειρήσεων (ναυτηλία, επιχειρίσεις κλπ). Πριν όμως ήταν υποπρόξενος της Σουηδίας το 1964, έφτασε ώς τη θέση του προξένου και γενικού προξένου στην Κύπρο. Με τις ιδιότητες αυτές θα αγοράσει και θα σώσει πολλές αρχαιότητες του νησιού που οι Τούρκοι ετοιμάζονταν να τις πουλήσουν στο εξωτερικό.
Κάποια στιγµή το όνοµά του θα φτάσει να αναγράφεται σε 38 συµβούλια τραπεζικών, ναυτιλιακών και ασφαλιστικών εταιρειών. Παθιασµένος συλλέκτης, θα αποκτήσει 4.000 αρχαιότητες, 1.080 έργα σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής τέχνης, 700 λαογραφικά αντικείµενα, 30.000 τίτλους βιβλίων ιστορίας τέχνης. Από την Πινακοθήκη του στη Γλυφάδα, η οποία άνοιξε το 1981 και έκλεισε στα τέλη του 1990, θα περάσουν συνολικά πάνω από 1.660.000 επισκέπτες.
Πορτρταίτο του φτιαγμένο από τον Νίκο Κεσσανλή.
Πορτραίτο του Δημήτρη Πιερίδη απο τον Δημήτρη Μυταρά.
Με την Αλίκη μπροστά από έναν ωραιότατο Τσόκλη.
Το 1991 σύµφωνα µε την πιάτσα, πούλησε στην οικογένεια Λάτση τις «Τέσσερις εποχές» του Τσαρούχη – που είχε αγοράσει στο Παρίσι από τον φωτογράφο Κλοντ Μπερνάρ – έναντι 100 εκατοµµυρίων δραχµών.
Το 2010 συνόδεψε τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, στο ∆ηµοτικό Κέντρο Τεχνών της Λευκωσίας, για τη µεγάλη έκθεση µε έργα του Χουάν Μιρό.
Μέχρι και η Μελίνα είχε πάει στο σπίτι/ πινακοθήκη της Γλυφάδας.
Το σπίτι της Γλυφάδας όπως ήταν στις δόξες του….
… τώρα είναι ένα παρατημένο κουφάρι!
————————————————————–
Ιδιωτικά Μουσεία & Έλληνες συλλέκτες
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: 30 χρόνια λειτουργείας https://bit.ly/2I2wd6i
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ φρεσκαρίστηκε: https://bit.ly/2veR8jU
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗ & ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ: https://bit.ly/2T64BU1
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΝΑ ΒΟΡΡΕ: Άφησε κληρονομιά στην Ελλάδα https://bit.ly/2VslY33
ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΥ: https://bit.ly/397YQLl
ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ συλλέκτες έργων τέχνης: https://bit.ly/3a8dz99
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ: Το μεγάλο σκάνδαλο: https://bit.ly/2ui1Qo3
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ: Έλληνας με Ε κεφαλαίο https://bit.ly/2PvXdzo
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ: Πουλάει κομμάτια της καρδιάς του https://bit.ly/2HYOeCz
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΕΡΙΔΗΣ και το μουσείο στην Λάρνακα: https://bit.ly/3chxRi8
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ: Ένα -ένα πουλιούνται τα αριστουργήματα: https://bit.ly/2H89PXP
Krima! Oti exei akmi exei kai parakmi kai tipota den einai dedomeno stin zoi mas.