Ο γλύπτης των Ναζί

Η έρευνα της αστυνομίας διήρκεσε τουλάχιστον ένα χρόνο αλλά τελικά έδωσε καρπούς. Τα άλογα, παραγγελία του Χίτλερ, που βρισκόταν στην Καγκελαρία του Τρίτου Ράιχ και είχαν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες βρέθηκαν σε αποθήκη, από ένα δίκτυο παράνομων διακινητών έργων τέχνης. Τα άλογα είναι έργα του Josef Thorak, του μεγαλομανή γλύπτη που δημιούργησε τα σπουδαιότερα έργα του κατά την διάρκεια του Ναζισμού.

1
1118

Η έρευνα της αστυνομίας διήρκεσε τουλάχιστον ένα χρόνο αλλά τελικά έδωσε καρπούς. Τα άλογα, παραγγελία του Χίτλερ, που βρισκόταν στην Καγκελαρία του Τρίτου Ράιχ και είχαν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες βρέθηκαν σε αποθήκη, από ένα δίκτυο παράνομων διακινητών έργων τέχνης.

Josef Thorak, γλύπτης, Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ, Γ' ΡΑΙΧ, ΧΙΤΛΕΡ, NAZI, HITLER, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Τα άλογα είναι έργα του Josef Thorak, του μεγαλομανή γλύπτη που δημιούργησε τα σπουδαιότερα έργα του κατά την διάρκεια του Ναζισμού.

Με αφορμή λοιπόν αυτής της είδησης, σκέφτηκα να κάνω ένα άρθρο γι’ αυτόν τον «ξεχασμένο» καλλιτέχνη. Η φήμη του Josef Thorak εκτοξεύτηκε όταν δημιούργησε το γιγαντιαίο γλυπτό «Ο θάνατος του πολεμιστή», αφιερωμένο στην μνήμη των νεκρών του Α΄παγκοσμίου πολέμου. Όταν οι Ναζί άρχισαν να ανέρχονται, τον ανακήρυξαν αμέσως σαν επίσημο γλύπτη του κράτους. Το 1933, ήταν μέσα στους δύο πρώτους επίσημους γλύπτες του Τρίτου Ράιχ . Η κυβέρνηση του παραχώρησε όλες τις ανέσεις για το στούντιο του έξω από το Μόναχο, και ο Thorak εργάστηκε σε αγάλματα που προορίζονταν να αντιπροσωπεύσουν το μεγαλείο του Γερμανικού λαού και άριας φυλής. Τα έργα αυτά έτειναν να είναι σε απίστευτο μέγεθος που έφτανε μέχρι 65 πόδια (20 μέτρα) σε ύψος. Στα επίσημα έργα του αυτής της περιόδου περιλαμβάνονται μια σειρά από γλυπτά για το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου του 1936.

Σήμερα το έργο του είναι κυρίως γνωστό μόνο από φωτογραφίες. Κάποιοι σαν να προσπάθησαν να τον προσθέσουν στον κατάλογο των ξεχασμένων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Αλλά από την ζωή και το έργο του είναι προφανές, ότι ο Thorak ήταν ένας αξιοσέβαστος γλύπτης

ATT00028

1_M

Έκανε και διάφορες προτομές, όπως του Χίτλερ και του Μουσολίνι αλλά αργότερα τον πήρε και ο Κεμάλ Ατατούρκ για να του φτιάξει το μνημείο του στην Άγκυρα, όπου ο “πατέρας της σύγχρονης Τουρκίας” έχει μαυσωλείο του.

ATT00013

Το άγαλμα του περί «Συντροφικότητας», απεικόνιζε δύο τεράστιους γυμνούς άνδρες, να σφίγγουν τα χέρια τους και να στέκονται προκλητικά πλάι-πλάι, σε μια στάση της… φυλετικής συντροφικότητας.

ATT000404

Λένε ότι το Γ΄ Ράϊχ, του έστελνε τους ωραιότερους στρατιώτες σαν μοντέλα για τα γλυπτά του.

Tα μεγέθη των γλυπτών του ήταν εξωφρενικά μεγάλα. 

tumblr_mpq4dnUh8g1rtfs0bo1_1280

Το μέγεθος των γλυπτών μπορεί κανείς να το καταλάβει όταν βλέπει μαζί και τον ίδιο τον καλλιτέχνη να δουλεύει.

ATT00034

Στο ατελιέ του πήγαιναν μόνο οι υψηλόβαθμοι του Γ΄ Ράϊχ και ο Χίτλερ βεβαίως….

ATT00004

Στα έργα του βλέπει κανείς μυστικισμό, τρυφερότητα και μεγαλείο.

z_34f8da29

brekeratelier

Μετά την μεγάλη φήμη ως κρατικός καλλιτέχνης, ο Thorak έζησε από το 1945 και μετά εντελώς απομονωμένος στη Βαυαρία.

1525

1E_M

————————-

11--50-thumb-large

Βρέθηκαν τα άλογα, παραγγελία του Χίτλερ, που βρισκόταν στην Καγκελαρία του Τρίτου Ράιχ και είχαν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες. Τα είχε ένα δίκτυο παράνομων διακινητών έργων τέχνης. Τα άλογα είναι έργα του Josef Thorak.

——————————————————————

Διαβάστε ακόμα

Berlin 1936: The Nazi Olympics https://bit.ly/2u7X3p7

Η σκηνοθέτρια του Χίτλερ πέθανε 101 χρόνων https://bit.ly/2xyO6lT

———————————————————

1 COMMENT

  1. Πολύ σωστά τον αναφέρεις σαν αξιοσέβαστο γλύπτη.
    Σημαντικότατος.
    Νομίζω ότι πέρα από την ιδεολογική χρήση τους
    τα γλυπτά του υμνούν τον θρίαμβο του ανδρικού κορμιού.
    Εύκολα διακρίνεις ότι και τα γυναικεία σώματα είναι ανδρικά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.