Ο Κύπριος εφοπλιστής και επιχειρηματίας Δημήτρης Πιερίδης είναι αυτό που λέμε, συλλέκτης. Με όλη την σημασία της λέξης. Το κληρονόμησε από τον παππού του και το συνέχισε. Έφτιαξε Μουσεία με Κυπριακές αρχαιότητες, έφτιαξε πινακοθήκη με σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους στο σπίτι του στην Γλυφάδα και αν ζούσε άλλη μια ζωή πάλι τα ίδια θα έκανε.
Είναι ιδρυτής και συνιδρυτής εφτά μουσειακών χώρων στην Κύπρο και τεσσάρων στην Ελλάδα, και το πολιτιστικό του έργο έχει πάρει τιμητικές διακρίσεις από έξι αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών και από 44 φορείς όπως πανεπιστήμια, ακαδημίες και κοινωφελή ιδρύματα. Ο Δημήτρης Πιερίδης είναι αναμφισβήτητα ένας μεγάλος εστέτ της εποχής μας.
Έχει χορέψει με τη Μελίνα Μερκούρη, έχει παρακολουθήσει κατ΄ιδίαν τον Μυταρά να δουλεύει, έχει δει ηλιοβασιλέματα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, έχει φάει με πρίγκιπες και βασιλιάδες, έχει ταξιδέψει όλη την Ευρώπη με σπορ αυτοκίνητο και έχει γυρίσει τα ελληνικά νησιά και την Κυανή Ακτή με το κότερο. Έχει μείνει στις ωραιότερες σουίτες ξενοδοχείων και έχει αντικρύσει τα μεγαλύτερα έργα τέχνης στον κόσμο.
Τα τελευταία 20 χρόνια σχεδόν παράτησε την Αθήνα και επέστρεψε εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Λάρνακας. Ζει στον πάνω όροφο του Μουσείου και κάθε πρωί ξυπνάει με τις φωνές των παιδιών που έρχονται για εκπαιδευτικά προγράμματα. Τον προηγούμενο χρόνο τα μουσεία Πιερίδη είχαν δεχτεί 16.800 μαθητές όπου τα παιδιά φεύγουν εντυπωσιασμένα γεμάτα εικόνες, συναισθήματα και κυρίως μνήμες, που αποτυπώνονται μέσα τους και μεγαλώνοντας τις κρατούν ζωντανές.
Ο Δημήτρης Πιερίδης και δεξιά ο προπάππος Δημήτριος Πιερίδης
Η ζωή τα έφερε έτσι που ακολούθησε το παράδειγμα του προπάππου του. Εκατό πενήντα χρόνια μετά τον Δημήτριο Πιερίδη βρέθηκε κι εκείνος να συλλέγει και να προστατεύει αρχαιότητες. Ο παππούς είχε εγκατασταθεί στη Λάρνακα επί Τουρκοκρατίας και ο Δημήτρης το συνέχισε από το 1964, όταν οι Τουρκοκύπριοι είχαν κλειστεί στους λεγόμενους θύλακες, μέχρι το 1973. Κάθε βράδυ έκαναν εκσκαφές βγάζοντας στο φως αριστουργήματα, τα οποία εξήγαν παράνομα μέσω των ξένων που βρίσκονταν τότε στην Κύπρο, χωρίς καν να κρατούν ένα αρχείο για το πού πήγαινε το κάθε τι. Μέσα σε εκείνη τη δεκαετία κατάφερε και συνέλεξε 650 αρχαιότητες, κυρίως προϊστορικές. Τα πιο σπάνια ήταν της Χαλκολιθικής Εποχής, τα οποία είναι λιγοστά στην Κύπρο, και τα βρήκε στο χωριό Σουσκιού της Πάφου. Ανάμεσά τους ένα ειδώλιο εξαιρετικά σπάνιο, ηλικίας 7000 ετών, το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, το οποίο υπάρχει στο μουσείο. (φωτογραφία αριστερά)
Στη σύγχρονη τέχνη υπάρχει μεγάλη απλούστευση. Ειδικά στη γλυπτική. Διερωτώμαι δηλαδή τι θα πουν σε 100 χρόνια όταν θα ανακαλύψουν στα αρχεία της εποχής μας στοιχεία της τέχνης μας.
Ο Δημήτρης Πιερίδης επέστρεψε στην Κύπρο το 1995 αποφασισμένος να φτιάξει εκ βάθρων το σπίτι του και να μετατρέψει ολόκληρο το ισόγειο σε μουσειακό χώρο ανοικτό για το κοινό. Ήταν ήδη μουσείο από το 1974, αλλά περιορισμένης έκτασης. Του έδωσε νέα ζωή. Διοργάνωσε εξαιρετικές διεθνείς συναντήσεις για την αρχαιολογία και την ιστορία και, με την ενεργό συμμετοχή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, το έχει μετατρέψει σε ένα ολοζώντανο κύτταρο του πολιτισμού με εκθέσεις, υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές στην αυλή, διαλέξεις και επισκέψεις σχολείων.
Με ενοχλεί όταν βλέπω για παράδειγμα στη Γερμανία πλήθη να συρρέουν και να στέκονται εκστατικά μπροστά σε ένα σπασμένο, αναποδογυρισμένο και καμένο πιάνο επειδή το έφτιαξε ο τάδε σταρ καλλιτέχνης.
Διαβάστε επίσης τα άρθρα
- Δημήτρης Πιερίδης: Ο βασιλιάς είναι γυμνός https://www.nikosonline.gr/ο-βασιλιάς-είναι-γυμνός/
-
Πιερίδης, Ψινάκης και Ρουβάς: https://www.nikosonline.gr/πως-ο-ψινάκης-γνώρισε-τον-ρουβά/
Στην ενότητα ΜΟΥΣΕΙΑ θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα
https://www.nikosonline.gr/category/μουσεία/