Ήταν μια εποχή που σε όποιο σπίτι πήγαινες, υπήρχε στον τοίχο κάποιο έργο του Δημήτρη Μυταρά. Όχι απαραίτητα πρωτότυπο ή λάδι. Οι λιθογραφίες και οι αφίσες των έργων του πουλιόντουσαν σαν φρέσκο ψωμάκι. Μέχρι που κάποιοι καλοθελητές τον είχαν πει, «Ο ζωγράφος σούπερ-μάρκετ». Ότι έλεγαν παλιότερα για τον Picasso…
Ο Δημήτρης Μυταράς υπήρξε ακούραστος εργάτης της τέχνης του, παραγωγικότατος και ευπώλητος. Ήταν από τους καλλιτέχνες που γνώρισε αγάπη και αναγνώριση και τα έργα του ταξίδεψαν παντού. Έλληνας ζωγράφος με διεθνή καταξίωση και καθηγητής της Ανωτάτη Σχολής Καλών Τεχνών. Έφυγε από την ζωή τυφλός και πικραμένος.
Αυτήν την θαυμάσια λιθογραφία του Δημήτρη Μυταρά, την έχω σπίτι μου
Γεννήθηκε στην Χαλκίδα στις 18 Ιουνίου του 1934, και πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958) έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε σπουδές στη σκηνογραφία στην “École Supérieure des Arts Décoratifs” καθώς και εσωτερική διακόσμηση στη “Métiers d’Art” στο Παρίσι (1960-1964) με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα (1961, Ζυγός). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και την επιστροφή του στην Αθήνα το 1964, ανέλαβε την διεύθυνση του εργαστηρίου εσωτερικού χώρου των Σχολών Δοξιάδη. Το 1975 εξελέγη καθηγητής του Α΄ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής ενώ διετέλεσε Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών το διάστημα 1983-1985.
Στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, παρ’ όλο που ήταν μικρός, η εμπειρία του πολέμου τον ωρίμασε και του έδωσε ένα σπάνιο μάθημα ζωής. Όπως είχε πει σε μια συνέντευξη του, έβλεπε ανθρώπους να πεθαίνουν στον δρόμο από την πείνα. Από τότε κατάλαβε τι σημαίνει να μην έχεις να φας, γι’ αυτό έλεγε ότι μπορεί να ζήσει και με το «τίποτα». Ο πατέρας του ήταν κουρέας και την μητέρα του δεν τη γνώρισε. Πέθανε σε ηλικία 30 χρόνων όταν εκείνος ήταν 3-4 ετών. Μετά παντρεύτηκε πάλι ο πατέρας του και έτυχε η δεύτερη μητέρα του να είναι μια καταπληκτική γυναίκα, η οποία τους έσωσε, διότι είχε καταγωγή από τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο, και έτσι – σε εποχές δύσκολες – μπόρεσαν να έχουν κάποια τρόφιμα.
“Ο τοίχος του σπιτιού είναι ο πρώτος καμβάς που έχει ένα παιδί στη διάθεσή του για να ζωγραφίσει. Σε όλα τα σπίτια μπορείτε να δείτε ζωγραφιές πάνω στους τοίχους”. Δημήτρης Μυταράς
Έχει φτιάξει έργα για να κοσμήσουν εξώφυλλα δίσκων. Εδώ τρία άλμπουμ του Γιάννη Μαρκόπουλου που ήταν και φίλοι.
Ξεκίνησε την πορεία του στον εικαστικό χώρο μέσα από το σχέδιο, για να προχωρήσει αργότερα στην εφαρμογή και στην κατάκτηση του χρώματος. Στα έργα του το σχέδιο δεν είναι απλό δομικό στοιχείο της σύνθεσης, αλλά βασικό μέσο έκφρασης. Ο Δημήτρης Μυταράς είναι εικαστικός δημιουργός με πολυδιάστατη δραστηριότητα και επίδοση σε πολλούς τομείς, έχει να επιδείξει μεγάλη παραγωγή σχεδίων και ζωγραφικών έργων, σκηνογραφιών και ενδυματολογικών μελετών, καθώς και δημιουργιών εφαρμοσμένης τέχνης: διακόσμηση κτιρίων (γλυπτός διάκοσμος τοίχων, διακοσμητικοί πίνακες, τοιχογραφίες), σχεδιασμός ταπήτων, διάκοσμος χρηστικών αντικειμένων, παιγνίδια, εικονογράφηση βιβλίων, περιοδικών και ημερολογίων, εικονογράφηση εξώφυλλων βιβλίων, περιοδικών, δίσκων και προγραμμάτων θεατρικών παραστάσεων, διαφημιστικοί πίνακες (αφίσες), γελοιογραφίες κ.ά. Ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία στο θέατρο και συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες (Δημήτρη Μυράτ, Κάρολο Κουν, Σπύρο Ευαγγελάτο, Μίνωα Βολανάκη, κ.ά.).
Έφυγε απο την ζωή τυφλός και πικραμένος
Το 2008 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, όμως την ίδια χρονιά όμως ξεκινά και η περιπέτεια με την όραση του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο μεγάλος εικαστικός, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, που είχαν βλάψει ανεπανόρθωτα την όρασή του, με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Και εκεί έρχεται η Ακαδημία Αθηνών όπου τον διαγράφει από τακτικό μέλος γιατί λόγω της υγείας του δεν μπορούσε να παρευρίσκεται στην ολομέλεια. Έλειψε περισσότερο από έναν χρόνο, να τρέχει σε νοσοκομεία και γιατρούς στην Ευρώπη, δεν μπορούσε να παραστεί στην Ολομέλεια και σύμφωνα με το καταστατικό της Ακαδημίας Αθηνών, η απουσία πάνω από ένα χρόνο άνευ αδείας, θεωρείται παραίτηση. Τον διέγραψαν λοιπόν! Αυτό – μέσα στα προβλήματα με την υγεία του – τον πίκρανε πολύ.
Ο Δημήτρης Μυταράς για την Χαλκίδα
«H Χαλκίδα ήταν για μένα εκείνη η πόλη όπου τριγυρνούσα ξυπόλητος γνωρίζοντας όλες τις πέτρες της γειτονιάς μου και ένα-ένα τα πεύκα του Kαράμπαμπα. Mετά από τόσα χρόνια δεν μου επιτρέπει να αισθάνομαι πως δεν μοιάζει με τίποτα. Δεν λέω αν ήταν καλύτερη ή χειρότερη από τώρα. Έτσι κι’ αλλιώς μέσα στην παιδική φαντασία πάντα εξωραΐζεται ένα πρόσωπο ή μια πόλη.»
Το Μουσείο Δημήτρη Μυταρά, στεγάζεται στον παλιό αλευρόμυλο «Δήμητρα», στο πρώην οικόπεδο του ΑΣΑΧ, στη Χαλκίδα.
Ζυλ Ντασέν, Μίμης Κουγιουμτζής, Δημήτρης Μυταράς
Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική
https://www.nikosonline.gr/category/εικαστικά/
Κι’ άλλοι Έλληνες ζωγράφοι
Γιάννης Μόραλης, Ο γίγαντας της Ελληνικής ζωγραφικής: https://bit.ly/2CNNPTQ
Νίκος Εγγονόπουλος, Ο μεγάλος υπερρεαλιστής ποιητής και ζωγράφος: https://bit.ly/2pY7KWH
Γιάννης Τσαρούχης, Λάτρευε την Ελλάδα, την Κάλλας και την Μπέλλου: https://bit.ly/2EZl4j2
Γιώργος Μπουζιάνης, Ο Έλληνας θεμελιωτής της μοντέρνας τέχνης: https://bit.ly/2nhZfY9
Σωτήρης Σόρογκας, Ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης: https://bit.ly/2L03Klj
Γιώργος Σικελιώτης, Ένας πολύ εργατικός ζωγράφος: https://bit.ly/2oujQWU
Μιχάλης Μακρουλάκης, Ζωγράφισε την αυτοκράτειρα: https://bit.ly/2IMyJRf
Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Έζησε και έδρασε με απόλυτη αυτονομία: https://bit.ly/2Tx0kdg
Παναγιώτης Τέτσης, Ήρθε το τέλος: https://bit.ly/2L4YMQn
Γιάννης Μιγάδης, Το χρώμα της μνήμης: https://bit.ly/2RZILSw
Ουμβέρτος Σ. Αργυρός, Ο μεγάλος Έλληνας Ιμπρεσιονιστής: https://bit.ly/2tPwen8
[…] 2017 – Δημήτρης Μυταράς. Διαβάστα τα πάντα στο μεγάλο αφιέρωμα https://www.nikosonline.gr/%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B1… […]
Θεωρώ ντροπή την συμπεριφορά τής Ακαδημίας να διαγράψει ένα μέλος της επειδή για λόγους υγείας δεν παραβρέθηκε για έναν χρόνο στις συνεδριάσεις. Σίγουρα γνώριζαν την αιτία. Θα μπορούσαν οι υπόλοιποι ακαδημαϊκοί (?) να τον θεωρήσουν “σιωπηλό μέλος” τής Ακαδημίας και να δώσουν την θέση του σε κάποιον άλλον. Την συμπεριφορά αυτή τών Ακαδημαϊκών την θεωρώ… γυφτιά!
Καλησπερα. Θυμαμαι,οτι η ρετσινια “ζωγραφος του super market” του την απεδωσαν οταν συνεργαστηκε με μεγαλη αλυσιδα super market, ζωγραφιζοντας πορσελανες (πιατα,φλυτζανια κλπ), τα οποια εδιναν δωρο με κουπονια και αγορες. Ομολογω ηταν πολυ εντυπωσιακα για την εποχη τους. Εχω πολλα απο αυτα ακομα!!!!!!!