Έγινε φίρμα για 2 αμερικάνικα τσιγάρα

Από το 1958 μέχρι το 1962 ήταν ο επίσημος τραγουδιστής των ανακτόρων και πραγματικά αν ήθελε να ανοίξει το στόμα του να μιλήσει, θα μας έλεγε απίστευτες ιστορίες από το παλάτι, την Φρειδερίκη και τον γιο της τον πρίγκιπα διάδοχο. Για μια πενταετία τους έζησε από κοντά.

0
7433

Από το 1958 μέχρι το 1962 ήταν ο επίσημος τραγουδιστής των ανακτόρων και πραγματικά αν ήθελε να ανοίξει το στόμα του να μιλήσει, θα μας έλεγε απίστευτες ιστορίες από το παλάτι, την Φρειδερίκη και τον γιο της τον πρίγκιπα διάδοχο. Για μια πενταετία τους έζησε από πολύ κοντά.

Ο Γιάννης Βογιατζής έφυγε από την ζωή 15 Μαϊου 2023, και είναι ευκαιρία να μάθουμε κάποια πράγματα γι’ αυτόν. Ξεκίνησε την καριέρα του στο τραγούδι εντελώς τυχαία. Ήταν πιτσιρικάς όταν βρέθηκε σε ένα θέατρο όπου γινόταν διαγωνισμός τραγουδιού και τότε… ή καλύτερα ας τα πάρουμε απ΄ την αρχή τα πράγματα.

GIANNIS VOGIATZIS, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, TRAGOUDISTIS, nikosonline.gr

Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1934, και μεγάλωσε στο Παγκράτι, ακριβώς απέναντι από το Άλσος. Η μητέρα του καταγόταν από την Ίμβρο κι ο πατέρας του από το Αιτωλικό, ο οποίος πέθανε λίγο μετά την κήρυξη του πολέμου το 1941, όταν ο μικρός Γιάννης ήταν μόλις επτά ετών. Έντεκα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1952 μπήκε το τραγούδι στη ζωή του.

Εκείνη την περίοδο είχε μόλις τελειώσει την τελευταία τάξη του γυμνασίου κι ετοιμαζόταν να δώσει για να μπει στη Σχολή Ευελπίδων προκειμένου να ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα του, να γίνει στρατιωτικός. Ήταν καλοκαιράκι και βρέθηκε στο θεατράκι του Άλσους Παγκρατίου, όπου εκείνο το βράδυ ο γνωστός μουσικός της εποχής Ζοζέφ Κορίνθιος διοργάνωνε βραδιά ταλέντων. Ο νικητής θα κέρδιζε ένα ρολόι και θα εμφανιζόταν στο Άλσος όλο το καλοκαίρι. Ο Βογιατζής μέχρι τότε τραγουδούσε μόνο ερασιτεχνικά, αλλά δεν είχε καθόλου τη λαχτάρα να γίνει τραγουδιστής. Φίλοι και γνωστοί τον πίεζαν να ανέβη να τραγουδίσει αλλά εκείνος δεν τους έκανε την χάρη. Κάποια στιγμή ένας φίλος του του είπε: «Αν βγεις να τραγουδήσεις, θα σου δώσω δύο τσιγάρα Pall Mall».

GIANNIS VOGIATZIS, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, TRAGOUDISTIS, nikosonline.gr

Έγινε φίρμα για 2 Αμερικάνικα τσιγάρα

Ο Γιάννης Βογιατζής δέχτηκε χωρίς να σκεφτεί καν ούτε το ρολόι ούτε την ευκαιρία που του δινόταν να ασχοληθεί με το τραγούδι. Ανέβηκε στη σκηνή για τα δύο τσιγάρα Pall Mall. Όταν τραγούδησε, ο Ζοζέφ Κορίνθιος, οι διοργανωτές, το κοινό… όλοι έμειναν με το στόμα ανοικτό. Έπεσε το θέατρο από τα χειροκροτήματα. Τελικά όπως ήταν φυσικό, κέρδισε το διαγωνισμό και τον κράτησαν για όλο το καλοκαίρι. Έπαιρνε 36 δραχμές κάθε βράδυ, που ήταν μια γερή ανάσα στα οικονομικά του- αν υπολογίσουμε ότι από το Εργοστάσιο Λιπασμάτων στο οποίο δούλευε, έπαιρνε 26 δραχμές. Δεν σταμάτησε βλέπετε την πρωινή του δουλειά, παρά μόνο όταν άρχισαν να τον αναγνωρίζουν και σάρωνε τα βραβεία στα Φεστιβάλ, αποφάσισε να την παρατήσει.

Ήταν ο πρώτος που είπε την “Όμορφη πόλη” του Μίκη Θεοδωράκη.

Στα πρώτα-πρώτα βήματα της καριέρας του τραγούδησε και Μάνο Χατζιδάκι αλλά και Μίκη Θεοδωράκη. Κατόπιν τραγούδησε σε όλα τα νυχτερινά κοσμικά κέντρα διασκέδασης της εποχής, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες, η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη…. αναδεικνύοντας τον ως βασιλιά του ελαφρού τραγουδιού. Γι΄αυτό και έγινε ο επίσημος τροβαδούρος των ανακτόρων. Η συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα και τα τραγούδια που είπε ντουέτο με την Τζένη Βάνου τον έφεραν στην κορυφή. Κινηματογράφος, θέατρο, τραγούδι, όλα στα πόδια του.

Ξαφνικά όμως, κάποια στιγμή αντιμετώπισε προβλήματα με τις φωνητικές του χορδές. Λόγω του ότι ήταν άπειρος και δεν είχε πάρει μαθήματα, συν ότι δούλευε πολύ και την κούραζε την φωνή του, απέκτησε πολύποδες και αναγκάστηκε να κάνει επεμβάσεις. Ήταν όμως άτυχος, γιατί μετά το χειρουργείο ποτέ η φωνή του δεν επανήλθε σε αυτό που ήταν.

Ο ύμνος του Παναθηναϊκού

Τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Βογιατζής είναι μόνιμος κάτοικος Κερατέας και ασχολείται καθημερινά με το αγρόκτημά του. Αν τύχει να κάνει κάποια εμφάνιση, το κάνει πολύ επιλεκτικά πια. Το 2007 παντρεύτηκε τη γυναίκα του με θρησκευτικό γάμο μετά από 28 χρόνια πολιτικού γάμου και μετά από συνολικά 44 χρόνια σχέσης και μετά από δύο γιους που απέκτησαν.

Αν στην κουβέντα τον ρωτήσει κανείς ποια θεωρεί την καλύτερη στιγμή της καριέρας του, θα απαντήσει όταν τραγούδησε τον ύμνο του Παναθηναϊκού. Σε μια συνέντευξη του είχε πει: «Το 1962 παρακολουθούσαμε έναν αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Γιώργο Μουζάκη και τον Γιώργο Oικονομίδη. O πρώτος είχε γράψει τη μουσική του ύμνου και ο δεύτερος τους στίχους. Κάποια στιγμή γυρνάει ο Μουζάκης και μου λέει: «Βρε Γιάννη, θα μας πεις τον ύμνο;» Δέχτηκα. O ύμνος βέβαια είχε ήδη τραγουδηθεί τη δεκαετία του 1950 από τον Λέο Λέανδρο, τον πατέρα της Βίκυς, ωστόσο, έμελλε να ακουστεί πιο πολύ με τη δική μου φωνή»

GIANNIS VOGIATZIS, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, TRAGOUDISTIS, nikosonline.gr

Ως τραγουδιστής δραστηριοποιήθηκε σε όλους τους χώρους όπου λειτουργούσε το τραγούδι: στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στο ραδιόφωνο.

Έγινε φίρμα για 2 τσιγάρα, VOGIATZIS, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, TRAGOUDISTIS, nikosonline.gr

Βραβεύτηκε δυο φορές, με το πρώτο βραβείο, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1963 με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» και το 1970 με το τραγούδι «Αδέρφια μου αλήτες πουλιά».

GIANNIS VOGIATZIS, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, TRAGOUDISTIS, nikosonline.gr

Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της δεκαετίας του 1960, με δεκάδες επιτυχίες και βραβεία.

GIANNIS VOGIATZIS, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, TRAGOUDISTIS, nikosonline.gr

Είναι πρώτος ξάδελφος του ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή, με τον οποίο μάλιστα έπαιξαν μαζί στην ταινία «Ραντεβού στον αέρα». Εδώ τα δύο ξαδέλφια με τον Κώστα Βουτσά.

GIANNIS VOGIATZIS, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, TRAGOUDISTIS, nikosonline.gr

Ανδρέας Ντούζος, Γιάννης Βογιατζής, Μάρθα Καραγιάννη, Κώστας Βουτσάς και Ελένη Προκοπίου από την ταινία «Ραντεβού στον αέρα».

GIANNIS VOGIATZIS, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, TRAGOUDISTIS, nikosonline.gr

Έγινε φίρμα για 2 τσιγάρα, VOGIATZIS, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, TRAGOUDISTIS, nikosonline.gr

Από τις πίστες των νυχτερινών μαγαζιών πέρασε στον κινηματογράφο και το θέατρο. Αναδείχθηκε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της δεκαετίας του 1960.

GIANNIS VOGIATZIS, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, TRAGOUDISTIS, nikosonline.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Διαβάστε μεγάλα αφιερώματα

ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ: Την κατέστρεψαν οι επιλογές της https://bit.ly/3b9ShJu

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: Γιατί ήταν μεγάλος; https://bit.ly/32nL4zW

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ: 50 χρόνια καριέρα https://bit.ly/2GZNOPj

ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ: Γεννήθηκε και πέθανε 24 Οκτωβρίου https://bit.ly/3dUz7sI

ΔΑΚΗΣ: Είναι και πάλι της μόδας https://bit.ly/3aSiXP9

ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ: Ζει παραπεταμένη https://bit.ly/2xO4DIa

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ελαιοχρωματιστής με την φωνάρα https://bit.ly/2N4C4Js

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ: Σήμερα δεν θα έκανε καριέρα: https://bit.ly/2KTRtir

ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ δεν μου άρεσε https://bit.ly/2uuoCr5

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Από την δόξα στην μοναξιά https://bit.ly/2xqxiTQ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Γιατί ο κόσμος αγάπησε το Νέο Κύμα: https://bit.ly/2D5CuL7

Οι 4 ντίβες του ελαφρού τραγουδιού https://bit.ly/2wBmiRJ

———————————————————

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.