Τι ξέρουμε άραγε για τον μήνα Αύγουστο; ΟΚ, είναι ο μήνας των διακοπών και ο μήνας της Παναγίας. Σε μερικές περιοχές θεωρούν ότι οι μέρες του Αυγούστου συμπίπτουν με την ανατολή του Σείριου, του λαμπρότερου άστρου της νύχτας λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου. Ο Αύγουστος επίσης είναι ο όγδοος μήνας του έτους και έχει 31 ημέρες. Αυτά; Όχι βέβαια, έχει κι΄ άλλα…
Πως το έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης στην Αναφορά στον Γκρέκο; “Αύγουστος ήταν για μένα, όταν ήμουν παιδί, κι είναι ακόμα, ο πιο αγαπημένος μήνας. Αυτός φέρνει μαθές τα σταφύλια και τα σύκα, τα πεπόνια, τα καρπούζια.”
Ο Αύγουστος Καίσαρας
Ο Αύγουστος στην αρχαιότητα: Στο αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και ονομάζονταν Μεταγειτνιών διάρκειας 29 ημερών. Ο Αύγουστος, κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, ήταν ο έκτος μήνας, γι’ αυτό αρχικά στα Λατινικά ονομάζονταν Sextilis και είχε 31 ημέρες. Το έτος 8 π.Χ. ο Αύγουστος Καίσαρας του έδωσε το οριστικό όνομά του.
Ο Δεκαπενταύγουστος: Ο Αύγουστος είναι φυσικά γνωστότερος για τον «δεκαπενταύγουστό» του, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Η Παναγία, άλλωστε, είναι το ιερό εκείνο πρόσωπο που ο λαός μας τιμά και σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο. Ανήμερα, στη γιορτή της, καθώς και στα εννιάμερά της στις 23 Αυγούστου, γίνονται γιορτές και πανηγύρια παντού. Τα πανηγύρια της Παναγίας τελούνται παραδοσιακά στο απόγειο του καλοκαιριού, αφήνοντας στους ανθρώπους χρόνο διασκέδασης και καταναλωτικής σπατάλης. Πέρα από εκδηλώσεις πίστης, τα πανηγύρια αποτελούν συλλογικά πολυσύνθετα και ύψιστης σημασίας επικοινωνιακά γεγονότα, που λειτουργούν ως θεμέλια πολιτισμού για τις ανθρώπινες κοινότητες ακόμα και στις μέρες μας, με όποια μορφή επιτελούνται κατά τόπους. Αυτό που παραμένει άγνωστο, είναι γιατί γίνονται όλα αυτά τα πανηγύρια…. επειδή πέθανε η Παναγία;
Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα σε μερικές περιοχές είναι η προσκομιδή στις εκκλησίες και ευλόγηση με ειδική ευχή των πρώτων σταφυλιών της χρονιάς…
Ο Αύγουστος στην Ελληνική λαογραφία: Οι λαϊκές ονομασίες του μήνα (όπως Συκολόγος, Τραπεζοφόρος και Διπλοχέστης) αναφέρονται κυρίως στην αφθονία των καρπών του: «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυο φορές το χρόνο». Ενώ οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου ονομάζονταν και «μερομήνια» γιατί έλεγαν ότι προλέγουν τον καιρό: «κάθε ημέρα κι ένας μήνας». Τις μέρες αυτές δεν έπρεπε να πάει κάποιος στη θάλασσα για μπάνιο, ούτε να πλύνει, ούτε να κόψει σταφύλια και σύκα.
Για τον Ιούλιο λένε, «ο Αηλιάς κόβει σταφύλια και η Αγιά Μαρίνα σύκα», ο ερχομός του Αυγούστου δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε ότι… «από Μάρτη καλοκαίρι, κι από Αύγουστο χειμώνας»!
Ο Μουσικός Αύγουστος του Μάνου Χατζιδάκι- δια χειρός Μίνου Αργυράκη
15 Αυγούστου 1940 – Άγνωστης εθνικότητας υποβρύχιο τορπιλλίζει το ελληνικό «ελαφρύ καταδρομικό» «Έλλη» έξω από το λιμάνι της Τήνου όπου και βυθίζεται. Την επομένη επιβεβαιώνονται οι αρχικές υποψίες περί Ιταλικής ευθύνης. Η Κυβέρνηση των Αθηνών ουδέν ανακοινώνει.
Αχ δροσούλαααα… διακοπές ρε γμτ!!!
Νίκος Παπάζογλου Αύγουστος
Σε ποιαν έκσταση απάνω σε χορό μαγικό
μπορεί ένα τέτοιο πλάσμα να γεννήθηκε
από ποιο μακρινό αστέρι είναι το φως
που μες τα δυο της μάτια πήγε κρύφτηκε
κι εγώ ο τυχερός που το `χει δει
Μες το βλέμμα της ένας τόσο δα ουρανός
αστράφτει συννεφιάζει αναδιπλώνεται
μα σαν πέφτει η νύχτα πλημμυρίζει με φως
φεγγάρι αυγουστιάτικο υψώνεται
και φέγγει από μέσα η φυλακή
Πώς μπορώ να ξεχάσω τα λυτά της μαλλιά
την άμμο που σαν καταρράχτης έλουζε
καθώς έσκυβε πάνω μου χιλιάδες φιλιά
διαμάντια που απλόχερα μου χάριζε
θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό….
Καλημέρα και καλό μήνα Νικόλα μου….
Λιγη ξεκούραση επιβάλεται..
…αγαπημένος Νικος Παπάζογλου….