Λάτρευε την φύση και τα αγριολούλουδα. Λάτρευε την ζωγραφική όσο και την χαρακτική. Λάτρευε να δουλεύει με ακρυλικά χρώματα αλλά και να φτιάχνει ακουαρέλες. Λάτρευε να εικονογραφεί βιβλία αλλά και να φτιάχνει γραμματόσημα. Ο Γιώργης Βαρλάμος ήταν μοναδικός στο είδος του.
Στο πλαίσιο του εκδοτικού προγράμματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο Γιώργης Βαρλάμος φιλοτέχνησε το 2001 ένα φυλλάδιο με την κολύμβηση αρχαίων Ελληνίδων, και στις αρχές του 2002 έφτιαξε πέντε ωραία γραμματόσημα με αρχαιοελληνικό υλικό έκφρασης και τεκμηρίωσης.
Ο Γιώργης Βαρλάμος γεννήθηκε στην Πάρο το 1922. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, μελέτησε και ασχολήθηκε με όλα τα είδη της χαρακτικής, εικονογράφησε όμως και πάνω από 200 βιβλία, αλλά και διάφορες αφίσες κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Ήταν φανατικός αριστερός μέχρι το τέλος του. Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις, έχοντας βραβευτεί σε πολλές από αυτές, ενώ το 1995 τιμήθηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών.
Πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου 2013 σε ηλικία 91 ετών.
Δάσκαλοι του στην ζωγραφική ήταν ο Ουμβέρτος Αργυρός και ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ενώ στην χαρακτική ο Γιάννης Κεφαλληνός (Jean Kefalinos). Συνέχισε τις σπουδές του με τη βοήθεια υποτροφίας στο Παρίσι, στην Ecole dew Beaux-Arts κάνοντας ζωγραφική και στο College Technique Estienne χαρακτική, όπου και ειδικεύτηκε στην τέχνη του βιβλίου και ιδιαίτερα στη χάραξη γραμματοσήμων.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το Γιάννη Κεφαλληνό στην έκδοση “Δέκα Λευκαί Λήκυθοι” του Μουσείου Αθηνών (1953-1956). Κρατώντας πολύ υψηλό επίπεδο τεχνικής, κατορθώνει έγκαιρα να αποφύγει την πίεση των κατακτήσεων του δασκάλου του και να προχωρήσει σ’ ένα περισσότερο προσωπικό δρόμο.
Σαν Ζωγράφος διακρίθηκε για τις τολμηρές χρωματικές του συνθέσεις σε Λάδια, Ακρυλικά και Ακουαρέλες, ιδιαίτερα στην απόδοση της Ελληνικής χλωρίδας με τέτοιο τρόπο ώστε τα Αγριολούλουδα του Βαρλάμου να θεωρούνται μοναδικά και αξεπέραστα, ενώ στη Χαρακτική η πρωτοποριακή μα και ταυτόχρονα τέλεια απόδοση της φύσης τον κατατάσσει στην κορυφή των χαρακτών.
Ο Βαρλάμος με ιδιαίτερη προτίμηση στην ξυλογραφία, έχει δώσει έργα που αναφέρονται σε όλες τις θεματογραφικές περιοχές και διακρίνονται για την πληρότητα και την εκφραστική τους δύναμη. Η χαρακτική του χαρακτηρίζεται για την ευκρίνεια και την τιμιότητα της εργασίας, την αμεσότητα και την ποιότητα των διατυπώσεών του. Σε χαρακτηριστικά έργα του χρησιμοποιεί πλήθος λεπτές γραμμές που δίνουν συχνά την εντύπωση μίας μικρογραφικής διαπραγμάτευσης, ενώ οι προσπάθειές του που αναφέρονται στο φυσικό χώρο διακρίνονται για μία καθαρά ποιητική φωνή, που βασίζεται στις αρμονικές μεταβάσεις από το άσπρο στο μαύρο.
Ανάλογα στοιχεία έχουμε και στην ζωγραφική του, στην οποία διαφαίνονται τόσο η επίδραση του Κωνσταντίνου Παρθένη όσο και του Paul Cezanne. Έδωσε σειρές έργων με τοπία (Μετέωρα) και θέματα από το φυτικό κόσμο, με υλικά κυρίως ακρυλικά και ακουαρέλες. Χωρίς να θυσιάζει τα αντικειμενικά στοιχεία της οπτικής πραγματικότητας, δεν περιορίζεται στην απλή μεταφορά τους στη ζωγραφική επιφάνεια, αλλά σε μια μετάφρασή τους με έμφαση στις ζωγραφικές αξίες.
Διακρίθηκε σε “Διεθνή Διαγωνισμό της Λειψίας” για την επιμέλεια Βιβλίου με ποίηση του Nerunda και χάραξε σειρά γραμματοσήμων, επιμελήθηκε, εικονογράφησε και σχεδίασε πληθώρα εξώφυλλων πολλών βιβλίων, με πολλά ένθετα χαρακτικά του.
Στις 11 Ιουλίου 1983, κυκλοφόρησε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην σειρά «Προσωπικότητες», γραμματόσημο για τον Έλληνα γιατρό Γιώργο Παπανικολάου, σε σχέδιο του Γιώργη Βαρλάμου.
Από την επίσκεψη του στα Μετέωρα προέκυψε μια σειρά από έργα.
Κι’ άλλοι Έλληνες ζωγράφοι
Η ΖΩΗ & ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ
Κωνσταντίνος Παρθένης: Απομονωμένος και παράλυτος https://bit.ly/3top0Ty
Ουμβέρτος Σ. Αργυρός: Ο μεγάλος Έλληνας Ιμπρεσιονιστής https://bit.ly/2tPwen8
Περικλής Βυζάντιος: Γράφοντας την βιογραφία του, πέθανε https://bit.ly/3bZ8AsX
Σπύρος Βασιλείου: Ο μπάρμπα Σπύρος https://bit.ly/2UlA580
Γιώργος Μπουζιάνης: Ο Έλληνας θεμελιωτής της μοντέρνας τέχνης https://bit.ly/2nhZfY9
Γιώργος Σικελιώτης: Ένας πολύ εργατικός ζωγράφος https://bit.ly/2oujQWU
Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης: Έζησε και έδρασε με απόλυτη αυτονομία https://bit.ly/2Tx0kdg
Δημήτρης Ταλαγάνης: Ένα αντίο… https://bit.ly/3yhwkUD
Βάσω Κατράκη: Ταλαιπωρημένη αλλά και τιμημένη https://bit.ly/3vRYJho
——————————————————