Η ανακοίνωση μετά την εγχείρηση που έγινε το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου 1964, έλεγε ότι η μετεγχειρητική κατάσταση του βασιλιά ήταν “ικανοποιητική”. Αλλά τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Όταν πια έγινε φανερό ότι απέμεναν λίγες μέρες ζωής για τον Βασιλιά, η Φρειδερίκη σκέφτηκε την Μεγαλόχαρη…
Με κυβερνητική εντολή, το αντιτορπιλικό Ιέραξ έφερε στις 3 Μαρτίου από την Τήνο την εικόνα της Παναγίας. Στην αποβάθρα περίμεναν ο διάδοχος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, υπουργοί, ο αρχιεπίσκοπος, μητροπολίτες, ο αρχηγός του Γ.Ε.Ν., ο επικεφαλής του στρατιωτικού οίκου του βασιλιά στρατηγός Κωνσταντίνος Δόβας κ.α. Στο Τατόϊ Φρειδερίκη προσκύνησε την εικόνα, αλλά ούτε αυτό βοήθησε…
Ο Βασιλιάς Παύλος πέθανε το απόγευμα της 6ης Μαρτίου. Την Παρασκευή 13 Μαρτίου, η εφημερίδα Ελευθερία έγραψε: “Ο βασιλιάς εκηδεύθη χθες από τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αθηνών και ενεταφιάσθη εν συνεχεία εις τον χώρον των βασιλικών τάφων του Τατοΐου. Πρωτοφανής συρροή κόσμου πάσης τάξεως, ο οποίος είχε κατακλύσει την περιοχήν την οποίαν θα ηκολούθη η πομπή, βαθεία συγκίνησις και παρουσία πολυαρίθμων αρχηγών ξένων κρατών και προσωπικοτήτων εχαρακτήρισαν την κηδείαν“.
Και η Καθημερινή σε σχόλιό της ανέφερε: “Άπειρα πλήθη συνεκεντρώθησαν χθες κατά μήκος των οδών από τας οποίας θα διήρχετο η νεκρική πομπή, δια να απευθύνουν τον ύστατον χαιρετισμόν προς τον Βασιλέα Παύλον. Θα ήτο δυνατόν να υποστηριχθή, ότι δια πρώτην φοράν εις την ελληνικήν πρωτεύουσαν εσημειώθη τοιαύτη αυθόρμητος προσέλευσις λαϊκών μαζών. Και αι μάζαι προσήλθον, από όρθρου βαθέος, δια να εκδηλώσουν την βαθυτάτην θλίψιν των και να συνενώσουν τας ευχάς των με εκείνας της Εκκλησίας υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Βασιλέως…”
Ο Βασιλεύς Παύλος (Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 1901 – 6 Μαρτίου 1964), ήταν το τέταρτο τέκνο των βασιλέων Κωνσταντίνου Α΄ και Σοφίας. Φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και υπηρέτησε ως σημαιοφόρος στο καταδρομικό «Έλλη».
Στις 9 Ιανουαρίου 1938 παντρεύτηκε στην Αθήνα τη φιλόδοξη και δυναμική πριγκίπισσα του Αννοβέρου Φρειδερίκη, η οποία ήταν και δεύτερη εξαδέρφη του.
Από το γάμο του απέκτησε 3 παιδιά: τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας το 1938, τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄ των Ελλήνων το 1940 και την Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας το 1942.
Ασθένεια και θάνατος
Από το φθινόπωρο του 1963 η υγεία του ήταν αρκετά κλονισμένη ενώ κατά τις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του παρουσιαζόταν εμφανώς καταβεβλημένος από την ασθένειά του (καρκίνος στομάχου). Στις 18 Φεβρουαρίου 1964 δόθηκε ανακοίνωση στον Τύπο ότι σημειώθηκε επιδείνωση του έλκους και ότι ο βασιλιάς έπρεπε να χειρουργηθεί ενώ στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι ο Κωνσταντίνος ανέλαβε καθήκοντα αντιβασιλιά.
Με απόφαση της συζύγου του, ο βασιλιάς Παύλος δεν μετακινήθηκε από το Τατόι ενώ για τις ανάγκες της νοσηλείας του ένα δωμάτιο των ανακτόρων είχε μετατραπεί σε χειρουργείο ενώ παράλληλα κλήθηκαν δύο Βρετανοί ιατροί. Την παραμονή του χειρουργείου, η ανακοίνωση των Ελλήνων και Άγγλων γιατρών ανέφερε ότι πρόκειται για “στένωσιν του πυλωρού συνεπεία παλαιού έλκους” που “ενδείκνυται να εγχειρισθεί”. Τελικά δεν βοήθησε η εγχείρηση. Ο Βασιλιάς πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1964.
Υπήρξε λάτρης της κλασσικής μουσικής καθώς και προσωπικός φίλος της Τζίνα Μπαχάουερ και του Γεχούντι Μενουχίν.
Μιλούσε ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά.
Το 2014, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από το θάνατό του, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, με τίτλο: Παύλος – Ένας Ασυνήθιστος Βασιλιάς.
——————————————————————
Διαβάστε ακόμα σχετικά άρθρα
Φρειδερίκη: Το κορίτσι που θα γινόταν βασίλισσα https://bit.ly/2TqyApT
Άννα Μαρία: Παντρεύτηκε σε ηλικία μόλις 18 ετών https://bit.ly/39CW9RW
Η Αλίκη και ο πρίγκιπας: https://bit.ly/2uWfKxD
Πρίγκιπας Παύλος συν γυναιξί και τέκνοις: https://bit.ly/2IlMl2P
Η δεύτερη Βασίλισσα της Ελλάδας: https://bit.ly/32Q6U0W
Ο σύζυγος της Βασίλισσας: https://bit.ly/2TE0FZL
Όλοι ξέρουμε πως τα τατουάζ είχαν συνδεθεί κατά το παρελθόν, με τους ναυτικούς, τους κατάδικους και τους σκλάβους. Όμως, από το 18ο αιώνα και μετά πολλοί βασιλείς και αριστοκράτες προχώρησαν στο στολισμό του σώμα τους, με δερματοστιξία. Ο βασιλιάς Παύλος είχε αποκτήσει ένα τατουάζ στο δεξί του χέρι πολύ πριν ανέλθει στο θρόνο. Ήταν ένα αγγελόψαρο και συμβόλιζε την ελευθερία, καθώς εκείνη την εποχή είχε μηδαμινές ελπίδες, λόγω μεγαλύτερων αδερφών, για να ανέλθει στο θρόνο.
————————————————————
With Having a king in democratic country thing are deference , The King daze not ranging the country he is on the throne to protect the constitution the people elect, if the elected government daze anything against the constitution have the power to order for new election that was his job, Now no one can do that, that it is what the politicians did to to country no one to tell them to obey the law and the constitution for that reason we have all the political problems no one have the power to do something. Thanks the one who reed it My English is self told.