Ο θείος μου ο Αλέξανδρος

Ο θείος μου, όντας καινοτόμος κι ιδεαλιστής, κατάφερε να επικρατήσει και να τραβήξει τους αγοραστές μακριά από τα μεγάλα, πολυτελή αυτοκίνητα και, γενικότερα εισήγαγε την μόδα της μινιμαλιστικής προσέγγισης στο σχεδιασμό όχι μόνο αυτοκινήτων.

3
1805

Ο θείος μου, όντας καινοτόμος κι ιδεαλιστής, κατάφερε να επικρατήσει και να τραβήξει τους αγοραστές μακριά από τα μεγάλα, πολυτελή αυτοκίνητα και, γενικότερα εισήγαγε την μόδα της μινιμαλιστικής προσέγγισης στο σχεδιασμό όχι μόνο αυτοκινήτων.

Η Αθηνά Ισιγώνη, ανιψιά του περίφημου σχεδιαστή του mini cooper, διάβασε τις αναρτήσεις μου για τον θείο της, και μου έστειλε ένα ευχαριστήριο μήνυμα. Άρπαξα την ευκαιρία και την έστρωσα στην δουλειά. Είναι που είναι δημοσιογράφος, της ζήτησα να μου γράψει δύο λέξεις για τον Αλέξανδρο Ισιγώνη. Την ευχαριστώ πολύ που ανταποκρίθηκε θετικά…

Ο θείος μου, ο Αλέξανδρος, ALEC ISSIGONIS, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΙΓΟΝΗΣ, MINI COOPER, ΑΘΗΝΑ ΙΣΙΓΩΝΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Ένα κείμενο για τον Αλέξανδρο Ισιγώνη

Της Αθηνάς Ισισγώνη

Σαν σήμερα, ο Αλέξανδρος Ισιγώνης, παρουσίασε στη Μεγάλη Βρετανία το θρυλικό του δημιούργημα που ο ίδιος επινόησε και σχεδίασε, το Mini Cooper, που ταρακούνησε ολόκληρο τον πλανήτη και αποτέλεσε το μετέπειτα σύμβολο μιας νέας γενιάς που πίστεψε σε άλλες αξίες και ιδανικά, για να προσπαθήσει να κάνει τον κόσμο όπως αυτό το αυτοκίνητο: Όμορφο και ζεστό.

Ο Αλέξανδρος Ισιγώνης είναι ο πρώτος ξάδερφος του παππού μου! Για την ιστορία, ο πατέρας του θείου μου με τον πατέρα του παππού μου ήταν αδέρφια. Προέρχομαι από την πλευρά του Μιλτιάδη Ισιγώνη, διότι δυστυχώς ο Αλέξανδρος Ισιγώνης δεν κατάφερε να δημιουργήσει οικογένεια, εξαιτίας της εμπλοκής του στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, με πολύ μεγάλη προσφορά σε μηχανολογικό επίπεδο, στις ένοπλες δυνάμεις της Μ. Βρετανίας και στην μετέπειτα καριέρα του ως σχεδιαστής αυτοκινήτων στην αυτοκινητοβιομηχανία Austin Morris στην οποία αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά.
Ο ίδιος και το αυτοκίνητο ήταν άρρηκτα συνυφασμένα. Ουσιαστικά το αυτοκίνητο ήταν μια προέκταση του εαυτού του. Του άρεσε οτιδήποτε κινούνταν και είχε ρόδες. Σε γενικές γραμμές ο θείος μου ήταν πολύ σεμνός άνθρωπος, αρκεί να παραθέσω για την ιστορία, ότι το mini Cooper το σχεδίασε πάνω στο τραπεζομάντηλο του τραπεζιού ενός εστιατορίου που είχε καθίσει να φάει με ένα φίλο του! Μόλις τελείωσε το σχέδιο, πήρε το τραπεζομάντηλο από το τραπέζι και πήγε κατευθείαν στον διευθυντή της Austin Morris για να του το δείξει και να τον πείσει να το κατασκευάσουν. Στη συνάντησή τους, ο διευθυντής, παρά το γεγονός ότι ενθουσιάστηκε με το σχέδιο, διαφώνησε με τον θείο μου ως προς το γεγονός ότι ήταν πολύ μικρό! Τότε ο θείος μου του απάντησε με μια φράση, η οποία κυκλοφορεί στις λέσχες των αυτοκινητιστών μέχρι σήμερα. Του είπε, λοιπόν, «Μα αυτή είναι η επιτυχία του σχεδίου κύριε διευθυντά! Είναι όσο μικρό πρέπει για να χωράει στις καρδιές των ανθρώπων»!
Μετά την τεράστια αποδοχή του Mini Cooper στη Μ. Βρετανία, αλλά και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, η βασίλισσα Ελισάβετ, τον προσκάλεσε για τσάι, για να τον γνωρίσει από κοντά και εκείνος της πρότεινε να την κάνει μία βόλτα με το mini! Έτσι και έγινε! Η βασίλισσα κατενθουσιάστηκε και λίγο αργότερα τον έχρισε με τον τίτλο του «Σερ», κυρίως λόγω της προσφοράς του στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο Αλέξανδρος Ισιγώνης έδωσε τα «φώτα» του στην εξέλιξη των συστημάτων διεύθυνσης των βρετανικών στρατιωτικών οχημάτων, κάνοντάς τα πολύ αξιόπιστα. Δυστυχώς στην Ελλάδα, τον τόπο καταγωγής του, δεν υπήρξε καμία αναγνώριση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξανδρος Ισιγώνης προσπάθησε αρκετές φορές να μεσολαβήσει στην κατασκευή αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα μας, προσκρούοντας όμως συνεχώς σε γραφειοκρατικούς τοίχους και αρνήσεις.

Ο θείος μου, όντας καινοτόμος κι ιδεαλιστής, κατάφερε να επικρατήσει και να τραβήξει τους αγοραστές μακριά από τα μεγάλα, πολυτελή αυτοκίνητα, και, γενικότερα εισήγαγε την μόδα της μινιμαλιστικής προσέγγισης στο σχεδιασμό όχι μόνο αυτοκινήτων, αλλά κι ενός νέου τρόπου ζωής και νοήματος στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Το Mini αποτέλεσε το αγαπημένο του αυτοκίνητο και δεν το αποχωρίστηκε ποτέ! Είναι γεγονός πως ο Enzo Ferrari, που ήταν στενός φίλος, του ζήτησε ένα custom mini cooper, βαμμένο στο κόκκινο της Ferrari!

ALEC ISSIGONIS, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΙΓΟΝΗΣ, MINI COOPER, ΑΘΗΝΑ ΙΣΙΓΩΝΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, Για μένα και την οικογένεια μου, ο Αλέξανδρος Ισιγώνης αποτελεί έναν θρύλο και ένα πρότυπο. Ο ίδιος απέδειξε, πως, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με δημιουργική φαντασία και πολύ δουλειά, μπορεί κανείς να αλλάξει τον κόσμο και να συμβάλλει στο να τον κάνει πιο όμορφο και πιο χαρούμενο.

Αθηνά Ισιγώνη

Ο θείος μου, ο Αλέξανδρος, ALEC ISSIGONIS, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΙΓΟΝΗΣ, MINI COOPER, ΑΘΗΝΑ ΙΣΙΓΩΝΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Διαβάστε ακόμα ένα πλήρες πορτραίτο με όλη του την ζωή

 Σ΄ αυτό το άρθρο θα μάθετε τα πάντα: https://bit.ly/2xK7fBr

Ο θείος μου, ο Αλέξανδρος, ALEC ISSIGONIS, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΙΓΟΝΗΣ, MINI COOPER, ΑΘΗΝΑ ΙΣΙΓΩΝΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

ALEC ISSIGONIS, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΙΓΟΝΗΣ, MINI COOPER, ΑΘΗΝΑ ΙΣΙΓΩΝΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ,

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στην σημερινή Ελλάδα της παρακμής και του βόθρου, μεγάλα ονόματα που δημιούργησαν στο παρελθόν, φαντάζουν εξωπραγματικά – σαν να έχουν βγει από παραμύθι. Κάθε φορά που διαβάζω για τη ζωή Ελλήνων (παλαιών και νέων) που με τον τρόπο τους μεγαλούργησαν στο εξωτερικο, με πιάνει μια μελαγχολία και ένας θυμός, για τον τρόπο που έχει λειτουργήσει η Ελλάδα σαν χώρα απέναντι σε έννοιες όπως η καινοτομία, η επένδυση και το όνειρο καθώς και σε αυτούς που τις προσφέρουν.

    Ας είναι. Τουλάχιστον υπάρχουν και αυτοί που με το έργο τους αφήνουν παρακαταθήκη-έμπνευση για τους επόμενους…

  2. Πραγματικά δεν ήξερα ότι το Μini Cooper σχεδιάστηκε από Έλληνα. Μεγάλη προσωπικότητα που δυστυχώς δεν προβλήθηκε και δεν τιμήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.