Καταρρέει ο καπιταλισμός;

0
853

kapitalismos_anergia

Μέχρι και ένας πετυχημένος Βρετανός επιχειρηματίας λέει ότι χρειαζόμαστε μια πιο δίκαιη μορφή καπιταλισμού, και μάλιστα δήλωσε πως το 2016 θα εγκαταλείψει την θέση του, γιατί δεν αντέχει πια όλη αυτή την κοινωνική ανισότητα.

Λέμε στις παρέες μας ότι όπως κατέρρευσε ο κομουνισμός, έτσι κατέρρευσε και ο καπιταλισμός και ότι πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντέλο. Η ερώτηση είναι: «Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς καπιταλισμό;». Και η απάντηση είναι: «Σε τι είδους κοινωνία θέλουμε να ζούμε;». Αναρωτιέμαι αν για χάρη αυτής της περιβόητης ανάπτυξης, μας αρέσει όλη αυτή η αδικία, όλη αυτή η τεράστια τρομαχτική ανισότητα;

Μπορεί να πιστεύουμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος προσκυνά το χρήμα και αυτό το συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα κερδοφορίας, όμως ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες και εκατομμυριούχοι στρέφονται εναντίον του. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Μεγάλης Βρετανίας που μίλησε στην Daily Telegraph, δίνοντας μη αναμενόμενες απόψεις αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Πιο συγκεκριμένα, ο Mark Price, διευθύνων σύμβουλος της Waitrose, τόνισε πως:

Ο κόσμος χρειάζεται ένα πιο δίκαιο οικονομικό σύστημα από αυτό που εφαρμόζεται σήμερα.

«Οι έξυπνες κοινωνίες δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς δικαιοσύνη, ισότητα και οικονομική ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό. Η κοινωνία, περιμένει πολλά από τις επιχειρήσεις ως αντάλλαγμα για τα πλεονεκτήματα που αυτές έχουν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες που βάζουν πρώτη προτεραιότητα την ευτυχία των υπαλλήλων τους βοηθούν στην εγκαθίδρυση μιας «πιο δίκαιης μορφής καπιταλισμού».

Ο κ. Price δήλωσε ότι σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας του, οι μισοί πελάτες της Waitrose πιστεύουν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος ενδιαφέρεται μόνο για το χρήμα, με το 56% να κάνει λόγο για μια διεφθαρμένη κουλτούρα και σχεδόν όλοι οι πελάτες (96%) τόνισαν ότι αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο σεβασμό τις μικρές επιχειρήσεις.

Η διαφάνεια και ο σεβασμός προς τους εργαζομένους, όχι μόνο θα κάνουν τον επιχειρηματικό κόσμο πιο ηθικό, αλλά θα βοηθήσει τις εταιρείες να «ανθίσουν».

MarkPrice-Waitrose

Αυτός είναι ο κύριος Mark Price, διευθύνων σύμβουλος της Waitrose, που βρίσκεται πολύ ψηλά στη κατάταξη των πιο επιτυχημένων επιχειρηματιών λιανικής πώλησης της Daily Telegraph. Τον προηγούμενο μήνα ο ίδιος ανακοίνωσε πως το 2016 θα εγκαταλείψει την θέση του.

monopoli_080515

«Θα έρθει ημέρα που η απληστία της ιδιοκτησίας του πλούτου και της έπαρσης θα αποθηκευτεί στις τράπεζες, στις πολυεθνικές και σε τόσους λίγους, που οι πολλοί θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει τη ζωή των ολίγων κατεχόντων, κόλαση» Αριστοτέλης Ωνάσης

cebaceb1cf80ceb9cf84ceb1cebbceb9cf83cebccebfcf83

Σας έχω γράψει και ανάλογο άρθρο. «Οι ζάπλουτοι του πλανήτη ανέρχονται σε 211.275» Πατήστε τον σύνδεσμο να το διαβάσετε. https://www.nikosonline.gr/?p=11235

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.