Πόσα ξέρετε για το άγαλμα του Κολοκοτρώνη;

Περνάμε από δίπλα του, από μπροστά, από πίσω… αλλά δεν του δίνουμε σημασία. Ίσως το έχουμε συνηθίσει, ίσως γιατί το έχουμε δει άπειρες φορές τόσο σε φωτογραφίες όσο και από κοντά. Κάποτε, εκεί μπροστά στην παλιά βουλή, και ανάμεσα στα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια δέσποζε. Τώρα τον έχουν πνίξει τα πολυώροφα κτίσματα.

2
2278

Περνάμε από δίπλα του, από μπροστά, από πίσω… αλλά δεν του δίνουμε σημασία. Ίσως το έχουμε συνηθίσει, ίσως γιατί το έχουμε δει άπειρες φορές τόσο σε φωτογραφίες όσο και από κοντά. Κάποτε, εκεί μπροστά στην παλιά βουλή, και ανάμεσα στα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια δέσποζε. Ύστερα τον έπνιξαν οι πολυώροφες πολυκατοικίες.

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα νεοελληνικής γλυπτικής, που φέρει την υπογραφή του Τήνιου γλύπτη Λάζαρου Σώχου, είναι ο μνημειακός έφιππος ανδριάντας του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που δεσπόζει στο πάρκο του Ναυπλίου.

Ναι, διαβάσατε πολύ καλά. Για εκεί φτιάχτηκε ο Κολοκοτρώνης και είναι το πρώτο έφιππο άγαλμα (1901) της νεοελληνικής γλυπτικής. Το 1884, σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του Κολοκοτρώνη, που έφυγε από τη ζωή το 1843, στο Ναύπλιο αποφασίστηκε η ανέγερση του έφιππου ανδριάντα του, και μετά ο Λάζαρος Σώχος αποφάσισε να κάνει ένα ίδιο και για την Αθήνα.

KOLOKOTRONIS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΓΛΥΠΤΟ, ΑΓΑΛΜΑ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΩΧΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

O καλλιτέχνης είχε κατασκευάσει και δεύτερο γύψινο πρόπλασμα του έφιππου Κολοκοτρώνη, πανομοιότυπο μ’ εκείνο του ανδριάντα του Ναυπλίου. Σκέφτηκε πως το δεύτερο αυτό έργο του έπρεπε να στηθεί στην Αθήνα και έγραψε στον εξάδελφό του δικηγόρο Ξενοφώντα Σώχο ότι το προσφέρει δωρεάν, αρκεί να καταβληθεί το αντίτιμο του ορείχαλκου, για να χυτευθεί σε χαλκό το γύψινο πρόπλασμα. Έπειτα από αναφορά των δημοτών προς τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Σπυρίδωνα Μερκούρη και προς το Δημοτικό Συμβούλιο και μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο να αγοραστεί το πρόπλασμα του ανδριάντα από Γάλλο πολίτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών αποφάσισε το 1900 να εγκρίνει αρχικά ποσό 5.000 δραχμών από δημοτικούς πόρους για την αγορά του προπλάσματος και επιπλέον τη σύσταση ερανικής επιτροπής για να συγκεντρώσει με πανελλήνιους εράνους τα υπόλοιπα χρήματα ύψους 16.000 φράγκων για την κάλυψη του συνολικού ποσού αγοράς και χύτευσης του αγάλματος.

Κατασκευάστηκε το 1900 στο Παρίσι και στήθηκε το 1904 στην Αθήνα. Υπήρξε μάλιστα διαφωνία για τον τόπο, όπου θα τοποθετηθεί το άγαλμα. Ο Δήμος Αθηναίων πρότεινε να στηθεί μπροστά στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ η Νομαρχία Αθηνών μπροστά στην Παλαιά Βουλή επί της οδού Σταδίου. Η Νομαρχία τελικά ενέκρινε την πλατεία Κολοκοτρώνη, όπως ήταν και η γνώμη του καλλιτέχνη, ο οποίος προτίμησε τη δεύτερη θέση και απέρριψε το Ζάππειο, καθώς θεώρησε ανάρμοστη την προβολή του γλυπτού απέναντι στον Παρθενώνα.

KOLOKOTRONIS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΓΛΥΠΤΟ, ΑΓΑΛΜΑ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΩΧΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Αθήνα, μεταφορά του αγάλματος του Κολοκοτρώνη.

Το άγαλμα είναι από ορείχαλκο (κράμα χαλκού) και ακολουθεί την παράδοση αυτού του τύπου αγαλμάτων. Έχει συνολικό ύψος περίπου 9 μέτρα μαζί με το βάθρο. Ο στρατηγός παριστάνεται έφιππος σε ηγετική στάση και ο θεατής πλησιάζοντας υποβάλλεται από το μέγεθος και το ύψος του. Το άγαλμα μας θυμίζει πάντα ότι την ελευθερία που απολαμβάνουμε οι σύγχρονοι Έλληνες τη χρωστάμε στους αγώνες και στην αυτοθυσία του ήρωα Κολοκοτρώνη και των άλλων ηρώων της επανάστασης, τους επώνυμους, αλλά και τους αφανείς.

Ο ανδριάντας χυτεύθηκε σε 5 ξεχωριστά κοµµάτια: το κράνος, το πάνω μέρος του σώματος, το κάτω μέρος του σώµατος μαζί µε τη βάση, το κεφάλι του αλόγου και την ουρά του αλόγου. Η περικεφαλαία, τα χαλινάρια του αλόγου, η µπαρουτοθήκη και τα λουριά της αποτελούν ένθετα κοµµάτια, που προσαρτήθηκαν είτε µε συγκόλληση είτε µε βίδες. Στην εμπρόσθια όψη του βάθρου έχει χαραχθεί η επιγραφή:

Έφιππος χωρεί γενναίε στρατηγέ ανά τους αιώνας διδάσκων τους λαούς πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι.

KOLOKOTRONIS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΓΛΥΠΤΟ, ΑΓΑΛΜΑ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΩΧΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Η πρώτη του θέση ήταν στο σημείο που βλέπετε. Στην οδό Κολοκοτρώνη πριν βγούμε στην Σταδίου.

Stadiou & Kolokotronis Statue, KOLOKOTRONIS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΓΛΥΠΤΟ, ΑΓΑΛΜΑ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΩΧΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Μετά το μετέφεραν λίγο πιο κει, μπροστά στην παλιά βουλή

KOLOKOTRONIS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΓΛΥΠΤΟ, ΑΓΑΛΜΑ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΩΧΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα υπαίθρια γλυπτά της πρωτεύουσας.

Lazaros-Soxos, KOLOKOTRONIS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΓΛΥΠΤΟ, ΑΓΑΛΜΑ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΩΧΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Ο γλύπτης Λάζαρος Σώχος ενώ εργάζεται για την κατασκευή του έφιππου ανδριάντα του Κολοκοτρώνη.

Ο Λάζαρος Σώχος ήταν διακεκριμένος Έλληνας γλύπτης του 19ου αιώνα που γεννήθηκε στην Τήνο και προερχόταν από φτωχή οικογένεια γεωργών. Σε μικρή ηλικία εγκατέλειψε για οικονομικούς λόγους την γενέτειρά του πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη σε κάποιον θείο του, λιθοξόο το επάγγελμα. Εκτός από την λιθοξοΐα έμαθε και τα βασικά στοιχεία της γλυπτικής, ενώ πήγαινε και στο σχολείο για να μάθει γράμματα. Στο Πανεπιστήμιο ξανασυνάντησε την παλιά συμμαθήτριά του, η οποία παρακινημένη από τα επιτεύγματα του, του προσέφερε μηνιαίο χρηματικό βοήθημα για να αποπερατώσει τις σπουδές του. Αυτή τον έστειλε και στο Παρίσι για να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις καλλιτεχνικές του σπουδές. Στο Παρίσι διακρίθηκε και κέρδισε σε διάφορους διαγωνισμούς συνολικά δεκαεπτά αργυρά και χάλκινα μετάλλια προόδου. Το 1897 πολέμησε ως εθελοντής στον ελληνοτουρκικό πόλεμο.

KOLOKOTRONIS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΓΛΥΠΤΟ, ΑΓΑΛΜΑ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΩΧΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Kαρτ ποστάλ με το γύψινο πρόπλασμα του έφιππου ανδριάντα του Θεόδωρου Kολοκοτρώνη, έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου (1852–1911) με φωτογραφία του ίδιου του γλύπτη σε ένθετο εικονίδιο.

KOLOKOTRONIS, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΓΛΥΠΤΟ, ΑΓΑΛΜΑ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΩΧΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Άρθρα για την Εθνική επέτειο του 1821

Τελικά τι ρόλο έπαιξε η εκκλησία το 1821; https://bit.ly/2Qu0BxY

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ: Αλλιώς μας τα μαθαίνουν στο σχολείο https://bit.ly/2QgSxAp

25η Μαρτίου με γκλαμουριά: https://bit.ly/3r0oppx

Το Μουσείο του 1821 /ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ: Έγινε Εθνικό Ιστορικό Μουσείο https://bit.ly/3vGM9mu

Η μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: https://bit.ly/39boPnh

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Στο Hollywood https://bit.ly/38VH3sI

————————————-

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΘΑΥΜΑΖΩ ΤΗΝ ΟΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΗΡΩΑ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΒΑΘΙΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΤΟΥ ΕΠΕΦΥΛΑΞΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΖΗΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΩΣ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΩ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.